Cinema, evenimente online de astăzi, 12 mai

* Astra Film Festival a început un program special pentru copii difuzând până pe 13 mai, pe site-ul său şi pe pagina sa de Facebook, primele 6 episoade din seria Les Petits Matins Du Monde / Dimineţile lumii produse de Gedeon Programmes din Franţa în 2007. Astăzi, de la ora 13:00, sunt postate cele referitoare la Finlanda şi India.

* De astăzi până pe 23 mai ar fi trebuit să se desfăşoare cea de-a 73-a ediţie a Festivalului de la Cannes. Distribuitorul unora dintre filmele prezente, şi chiar premiate, la ediţiile anterioare ale acestuia, Voodoo Films, evocă spiritul festivalului prin difuzarea zilnică online, pe platforma Eventbook.ro, a unor filme de Cannes, şi lansează un concurs care transformă publicul în juriu, întrucât le poate vota pe cele preferate pentru Marele Premiu, Premiul pentru regie şi Premiul pentru scenariu. Filmele sunt disponibile pentru vizionare începând cu ora 18:00 din ziua în care sunt programate şi pot fi urmărite până la ora 02:00. Azi este programată drama „Dogman / Frizerul de câini”, realizată de Matteo Garrone, cu Marcello Fonte, care a fost distins cu Premiul pentru interpretare masculină în 2018 pentru rolul principal: un frizer pentru câini discret şi apreciat de toată lumea într-o suburbie italiană dezolantă, care devine martor la întoarcerea din închisoare a prietenului său Simoncino, un fost boxeur dependent de cocaină, ce începe să terorizeze cartierul. Sigur pe el la început, Marcello se lasă angrenat, împotriva voinţei lui, într-o reţea a crimei. Înainte de a pune la cale o răzbunare feroce, el învaţă pe propria piele ce înseamnă trădarea şi abandonul.

* Începe şi noul sezon KineDok cu forţe proaspete: documentare noi şi metode ingenioase de a aduce filmele mai aproape de public în era distanţării sociale. Lansarea are loc online cu documentarul „Srbenka / Sârboaica”, extrem de apreciat în cadrul competiţiei festivalului One World Romania 2019, ce urmăreşte minuţios pregătirea unei piese de teatru ce reconstituie cazul Aleksandrei Zec, care la numai 12 ani a fost executată alături de familia sa în cadrul conflictelor sârbo-croate de la începutul anilor ’90. Deşi făptaşii sunt cunoscuţi, ei nu au fost pedepsiţi niciodată. Acest studiu atent şi plin de răbdare al modului paradoxal în care pot fi transmise în timp prejudecăţile şi xenofobia, făcându-le atât de greu de eliminat din conştiinţa colectivă a unui popor, poate fi vizionat gratuit pe website-ul https://kinedok.net/ro, folosind voucherul KineDok2020, până la finalul lunii mai, când va avea loc o discuţie cu regizorul filmului, Nebojša Slijepčević.

* „Nouă poveşti de dragoste şi ură în izolare”, filmul independent realizat de Dan Chişu în perioada carantinei ca o compilaţie de secvenţe filmate de actori cu telefoanele mobile personale, este accesibil pe canalul de YouTube al DaKINO Production. Dan Chişu se interpretează pe sine încercând să convingă mai mulţi actori să se filmeze acasă în timp ce joacă rolurile pe care le-a scris pentru ei, acelea de oameni care au petrecut timp în carantină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.