Muzică, Operă şi Balet, şi alte evenimente online de astăzi, 12 mai

MUZICĂ

* Costin Soare aduce muzica de pe CD-ul „Oglinzi” în casele publicului meloman prin intermediul unui concert de lansare online transmis, de la ora 18:00, de Echipa #TAMTAMFestival, organizatorul evenimentului braşovean cu acelaşi nume, pe https://tamtam.live/index.php/scena-virtuala/. Zece compozitori, două chitare, un muzician vă propun un joc de „Oglinzi” ce reflectă frumuseţea pieselor interpretate la cele două instrumente, un „best of” al turneelor solistice pe care Costin Soare le-a desfăşurat în ultimii ani: „De la Bach la Beatles”, „De la Paganini la Piazzolla”, „De la Schubert la Sting”.

* Institutul Balassi, vă invită, de la ora 18:00, la cel de-al şaselea episod al Concertelor de marţi ce are în program următoarele lucrări interpretate de laureaţi ai Festivalului anual al Muzicii Maghiare: Partea I a Sonatei pentru pian Sz.80 BB 88 de Bartók Béla cântată de Diószegi Benjámin; Partea a III-a din Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră de Bartók Béla interpretată de Demény Balázs şi Orchestra Dohnányi din Budafok dirijată de Hollerung Gábor; 4 bagatele din cele 14 bagatele op. 6 de Bartók Béla şi Tarantella din Anii de pelerinaj (Anul 2: Veneţia şi Napoli) de Liszt Ferenc cântate de Florin Mantale.

* În cadrul HomeFest, primul festival cultural din România care până pe 21 mai deschide uşa larg proiectelor artistice ce încap în sufragerii şi dormitoare, au loc două recitaluri: de la ora 20:00, blues cu Robert Szugya, iar de la ora 20:30 cântă la saxofon solo Mihai Iordache. Rezervări puteţi face aici.

* Karanténestek / Recitalurile pe vremea carantinei continuă online pe site-ul: Budapest Festival Orchestra, unde, de la ora 20:45, sunt difuzate: Concerti a quattro da Chiesa op.2 nr. 1 în Re şi nr. 5 în Sol de Evaristo Felice Dall’Abaco, Romance în Sol de Ludwig van Beethoven, Cinci dansuri uşoare de Dénes Ágay, Cvartet pentru clarinet în Si de Franz Krommer, Finale din „Falstaff” de Giuseppe Verdi şi “Here and Now” – improvizaţie de contemporary classical şi free jazz.

* Ca răspuns la anularea ediţiei 2020 a concursului Eurovision, YouTube şi European Broadcasting Union (EBU) vă propun o serie de două episoade dedicată concursului cântecelor şi artiştilor care ar fi trebuit să participe la aveasta. Primul episod are premiera pe azi, de la ora 22.00, pe pagina de YouTube a Eurovision iar următorul pe 14 mai, joi, de la aceeaşi oră. Această serie va cuprinde toate cele 41 de cântece calificate la Eurovision 2020 şi va avea ca invitaţi numeroşi creatori de conţinut pe YouTube din Europa, care vor reacţiona la video-uri, vor intervieva artiştii şi multe alte surprize. Dintre creatorii de conţinut din România, vor participa Maria Zvinca, Cezara Cristescu, Queen A (Alexandra Anghel) şi Atenţie, Cad Mere! (Alex Cozma).

* Până mâine, 13 mai, pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ este postată înregistrarea concertului susţinut la Ateneul Român de Orchestra Naţională din Lille, sub bagheta dirijorului Vlad Vizireanu, având în program: Simfonia de cameră pentru 12 instrumente soliste de Goerge Enescu, Concertul pentru vioară şi orchestră în Re de Johannes Brahms – solist Sergey Khachatryan şi Simfonia „Harold în Italia” de Hector Berlioz.

 

OPERĂ ŞI BALET

* Opera Naţională Română din Cluj-Napoca difuzează online, de la ora 18:00, pe site-ul său şi pe contul de YouTube, înregistrarea reprezentaţiei din 3 februarie 2017 cu spectacolul „Doar M… de la Marguerite” ce readuce pe scenă celebra poveste de dragoste a curtezanei Marguerite Gautier, pe care o trăieşte alături de tânărul Armand Duval, de această dată într-o variantă coregrafică şi regizorală semnată de Livia Tulbure Gună, pe ritmurile muzicii compozitorului băimărean Călin Ionce, în scenografia Lilianei Moraru, cu Andreea Jura şi Dan Haja în rolurile principale. Înregistrarea este disponibilă timp de 24 de ore de la momentul postării.

* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, de la ora 21:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 23 octombrie 2014 cu opera „Ariadne auf Naxos” de Richard Strauss cu un libret de Hugo von Hofmannsthal. Cu: Peter Matic, Soile Isokoski, Johan Botha, Sophie Koch, Jochen Schmeckenbecher, Daniela Fally. Dirijor: Christian Thielemann.

* Casa Artelor „Dinu Lipatti” aduce, pe pagina sa de Facebook, un Omagiu compozitorului Jules Massenet, ce include o înregistrare de colecţie cu soprana Virginia Zeani în rolul titular din opera acestuia „Thais”.

 

ALTE EVENIMENTE

* Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu vă propune astăzi pe site, Facebook şi Youtube:

– de la ora 17:00, „Mit şi teatralitate în universul lui Mircea Eliade” conferinţă susţinută de Octavian Saiu, Sorin Alexandrescu şi Carole Cusack în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu;

– de la ora 21:00, actorul Cristian Stanca citeşte „Glasul morţii” de Petre Ispirescu, în Fotoliul cu poveşti şi poezie.

* Teatrul „Stela Popescu”  continuă programele online postând pe site-ul său:

– de la ora 17:00, „Tâlharul pedepsit”, de Tudor Arghezi în lectura Manuelei Hărăbor;

– de la ora 20:00, „1984” de George Orwell, text lecturat în carantină de Ana Maria Ivan.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.