Dacă aveți contoare inteligente, nu mai transmiteți indexul!
Articol de Mircea Apostolescu, 13 mai 2020, 12:18
Chiar și în această perioadă, când multe activități economice s-au oprit, Enel România, prin filialele sale, E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Banat, a continuat programul de înlocuire a vechilor contoare de curent electric cu unele noi, inteligente.
„Mai ales în această perioadă, a stării de urgență, a distanțării sociale impuse în vederea limitării transmiterii noului coronavirus, s-a dovedit importanța digitalizării rețelei și a instalării de contoare inteligente, care permit efectuarea mult mai multor operațiuni de la distanță. Astfel, spre exemplu, citirea contoarelor se face de la distanță, eliminând citirea pe teren și estimările de consum”, a declarat pentru București FM, Dragoș Palade, manager Unitatea Smart Meter E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Banat.
Până acum, în Muntenia, Dobrogea și Banat au fost instalate 345 de mii de contoare inteligente, adică 27% din totalul contoarelor. Dintre acestea 14.600 au fost instalate în Municipiul București.
Printre cartierele cu o pondere însemnată a contoarelor inteligente se numără Constantin Brâncuși, Timpuri Noi și Vitan. În Județul Ilfov, Chiajna și Otopeniul se bucură de o pondere de peste 90% a contoarelor inteligente.
„Până la finele anului 2028, Enel România va instala peste 770 mii de contoare inteligente, dintre care 80 400, anul acesta”, spune Dragoș Palade.
Șeful Unității Smart Meter mai spune că aceste contoare inteligente se vor afla în centrul rețelelor electrice ale viitorului, care vor fi alimentate atât de către producători, cât și de către prosumatori, adică acei consumatori casnici care generează energie electrică din surse regenerabile, în special prin intermediul panourilor fotovoltaice.
Astfel de rețele inteligente vor permite livrarea de energie electrică consumatorilor care o vor folosi pentru alimentarea mașinilor electrice, a aparatelor electronice sau electrocasnice, putând monitoriza și ajusta consumul prin aplicații pe internet, explică Palade.
Cât privește avantajele imediate pe care le aduc contoarele inteligente consumatorilor, Dragoș Palade spune că aceștia nu vor mai trebui să transmită lunar indexul contorului și nici nu vor mai primi facturi bazate pe estimări.
Mai mult decât atât, consumatorii vor putea urmări mai ușor consumul, putând lua decizii pentru diminuarea acestuia.
Datorită informațiilor transmise de către contoarele inteligente către sistemul de măsurare inteligentă al distribuitorului de energie electrică, defecțiunile din rețea pot fi identificate mult mai ușor și intervențiile la avarii pot fi realizate mai rapid și mai eficient.
Nu în ultimul rând, consumatorii care beneficiază de contoare inteligente sunt feriți de supratensiuni și vor fi reconectați mai rapid, dacă deconectarea s-a produs din cauza unor probleme de rețea, explică Dragoș Palade, manager Unitatea Smart Meter E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Dobrogea, E-Distribuție Banat.