Poliția Română a oferit informații despre sistemul IT de recunoaștere facială
Articol de bucurestifm, 14 mai 2020, 14:44
La solicitarea Bucuresti FM, Inspectoratului General al Poliției Române – Centrul de Informare şi Relaţii Publice, a oferit următoarele informații:
- Poliția Română a achiziționat un sistem IT de recunoaștere facială? Când va deveni operațional?
Pe parcursul anului 2020 se vor realiza activități de implementare a sistemului de recunoaștere facială și preconizăm că acesta va deveni operațional la finalul anului curent.
- Care sunt categoriile de oameni vizate de acest sistem?
Sistemul de recunoaștere facială va utiliza în scopul căutării de imagini ale persoanelor cu identitate necunoscută ce au fost implicate/suspecte de a fi implicate în comiterea unei fapte penale, imagini ale persoanelor căutate pentru dispariție, imagini reprezentând rămășițe umane neidentificate care conțin trăsături faciale precum și ale altor categorii de persoane a căror identificare este necesară într-o investigație penală.
- Cum va funcționa acest sistem de recunoaștere facială?
Sistemul de recunoaștere facială are rolul de a facilita și optimiza căutarea imaginii unei persoane necunoscute într-o serie de baze de date aparținând Poliției Române iar drept criteriu de căutare va utiliza una sau mai multe imagini faciale a/ale persoanei ce se dorește a fi identificată. Sistemul de recunoaștere facială nu realizează identificarea persoanelor ci doar o căutare în bazele de date ale Poliției Române folosind drept criteriu de căutare imaginea facială a persoanei necunoscute. Ca rezultat al căutării, sistemul furnizează o listă de candidați ordonați descrescător în funcție de gradul de similitudine față de imaginea persoanei necunoscute folosită drept criteriu de căutare. În continuarea procesului, un operator special pregătit în acest sens evaluează și analizează în mod comparativ trăsăturile faciale ale candidaților furnizați de sistem și trăsăturile faciale ale persoanei necunoscute. Rezultatul analizei operatorului este comunicat organului judiciar.
- Există controverse legate de astfel de sisteme de recunoaștere facială, generate de ideea că ar putea exista un control permanent din partea autorităților asupra oricărui cetățean. Cum explicați?
Sistemul de recunoaștere facială pe care Poliția Române dorește să-l implementeze utilizează pentru căutare și comparare exclusiv imagini (fotografii) digitale faciale ale persoanelor ce trebuie să fie identificate de către organele judiciare și nu are cerințe operaționale privind utilizarea în mod direct a înregistrărilor video ca sursă de imagini faciale ori pentru conectarea live la camere video (CCTV, web, ATM etc.) sau la orice astfel de dispozitive video, publice sau private. În consecință, sistemul nu va realiza o monitorizare în timp real (live) a spațiilor private și/sau publice și nu va capta/stoca înregistrări video întrucât nu are capabilități tehnice în acest sens. Acesta va fi utilizat pentru identificarea persoanelor exclusiv în cadrul investigării punctuale a unei fapte penale, situație în care imaginile faciale utilizate vor fi mijloace de probă conform legislației penale în vigoare.
- Comisia Europeană intenționează să impună limite stricte pentru modul în care această tehnologie este utilizată, pentru ca oamenii să aibă drepturi bine definite la modul în care datele lor personale sunt utilizate. Ați luat un calcul un protocol?
Nu avem cunoștință de existența unor „limite stricte” special aplicabile utilizării tehnologiei de recunoaștere facială din punct de vedere al protecției datelor cu caracter personal. În acest sens sunt aplicabile prevederile Regulamentului GDPR și ale legislație naționale incidente.