Muzică, Operă şi alte evenimente online de astăzi, 18 mai

MUZICĂ

* Pe pagina de Facebook a Accademia di Romania in Roma, de la ora 16:00, în cadrul proiectului „Muzicieni români la Roma”, soprana Rodica Vica cântă, acompaniată de Venetia Antiqua Ensemble, aria „Agitata da due venti” din opera „Griseldade” de Antonio Vivaldi, interpretată prima dată acum 285 de ani (18 mai 1735) la Teatrul San Samuele din Veneţia.

* Echipa #TAMTAMFestival, organizatorul evenimentului braşovean cu acelaşi nume, prezintă, de la ora 18:00, pe https://tamtam.live/index.php/scena-virtuala/, în cooperare cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), evenimentul „Despre sublim şi jazz. Centenar Macedonski” cu prilejul Centenarului Alexandru Macedonski. Tematica serii este explorarea teritoriului comun al stărilor poetice de jazz, pe de-o parte, şi al sonorităţilor poetice, pe de cealaltă parte. Veţi asculta cele mai noi compoziţii ale lui Albert Tajti pentru pian şi ale lui Ciprian Pop pentru chitară jazz, iar Irina Macedonski, stră-strănepoata poetului omagiat, va citi dintr-o selecţie de texte, din afara canonului literar, aparţinând scriitorului pentru care inovaţia în artă şi literatură însemna mecanismul de supravieţuire al unei culturi.

* Pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ este postată înregistrarea concertului susţinut la Sala Palatului de Orchestra Filarmonicii din Oslo, sub bagheta dirijorului Vasily Petrenko, având în program: Poemul simfonic Don Juan de Richard Strauss, Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră de George Enescu – solist Johannes Moser şi Simfonia a V-a în mi de de Piotr Ilici Ceaikovski.

* Filarmonica „George Enescu” şi Asociaţia „Clasic e fantastic” difuzează pe site-ul şi pe pagina de Facebook ale Filarmonicii, precum şi pe cea a Asociaţiei, înregistrarea „Concertului de concerte” din colecţia Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica susţinut pe 30 martie 2014 de Orchestra şi Corul Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, sub bagheta dirijorilor Nicolae şi Andrei Ştefan Racu. În program: Melodii lăutăreşti de Pablo de Sarasate – solistă violonista Adriana Gabrian, Rondo din Concertul pentru orchestră de coarde de Paul Constantinescu, Adagio de Tomaso Albinoni – solist Marin Cazacu, prima parte din Concertul pentru vioară şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart – solistă Cristina Anghelescu, Fantezia pentru pian, cor şi orchestră de Ludwig van Beethoven – solist Viniciu Moroianu. Comentariu: Cristina Sârbu.

OPERĂ

* Opera Naţională Bucureşti transmite, de la ora 18:30, pe site-ul  său şi pe pagina de Facebook a instituţiei, înregistrarea reprezentaţiei din 3 iunie 2018 cu opera „Aida” de Giuseppe Verdi, în regia lui Plamen Kartalov, cu: Bianca Mărgean, Daniel Magdal, Rossana Rinaldi, Cătălin Toropoc, Marius Boloş, Filip Panait, Ciprian Pahonea, Andreea Novac. Dirijor: Iurie Florea. Cu participarea Orchestrei, Corului şi Ansamblului de Balet ale Operei Naţionale Bucureşti.

* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, de la ora 19:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 5 iunie 2017 cu opera „Götterdämmerung / Amurgul zeilor” de Richard Wagner, ce încheie tetralogia „Inelul Nibelungilor”. Cu: Stefan Vinke, Petra Lang, Regine Hangler, Falk Struckmann, Marcus Eiche, Jochen Schmeckenbecher, Waltraud Meier. Dirijor: Peter Schneider.

ALTE EVENIMENTE

* Radio România Muzical inaugurează, pe pagina sa de Facebook, seria Dialogurilor live cu interpreţi români de renume având ca temă discuţie perioada pe care o traversăm cu toţii, dar şi soluţiile propuse pentru ieşirea din criza declanşată de pandemie. Muzicienii reprezintă una dintre categoriile profesionale grav afectate, în întreaga lume: toate concertele cu public au fost anulate, iar revenirea la normalitatea ante-pandemie nu se iveşte încă la orizont, însă în fiecare ţară sunt căutate soluţii de a facilita accesul publicului la actul muzical, în condiţii de siguranţă sanitară atât pentru muzicieni, cât şi pentru public. Invitaţii primei ediţii, ce are loc de la ora 18:00, sunt: Cristian Măcelaru – dirijor şef al Orchestrei Radiodifuziunii WDR din Köln – Germania, violonistul Eugen Ţichindeleanu – recent numit concert-maestru al City of Birmingham Symphony Orchestra din Marea Britanie şi pianistul Cristian Sandrin, singurul concurent român ce urma să participe anul acesta la două dintre cele mai importante concursuri la nivel mondial: Regina Elisabeta de la Bruxelles şi Chopin de la Varşovia. Dialogul este moderat de Cristina Comandaşu. Înregistrarea acestui dialog va putea fi urmărită pe contul YouTube al Radio România Muzical.

* Institutul Balassi din Bucureşti vă invită, de la ora 18:00, pe site-ul său, la o nouă ediţie de “Artist talk”, ce are ca invitată pe Cebula Anna în calitate de director al Galeriei din Szombathely şi curator al expoziţiei prezentate la Institut în anul 2016 care vorbeşte despre munca ei şi, inevitabil, despre Galeria pe care o conduce.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.