Cinema, Muzică, Operă şi Dans, evenimente online de astăzi, 21 mai

CINEMA

* Astra Film Festival îşi continuă programul online difuzând, de la ora 18:00, pe site-ul său şi pe pagina sa de Facebook, „Fraţii Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi”, lungmetraj realizat în 2016 de Eliza Zdru, care, pornind de la o fotografie misterioasă a străbunicilor ei, făcută în anii 1920 undeva în Balcani, încearcă să verifice ipoteza că aceştia, tot de origine aromână, ar fi fost fotografiaţi de celebrii Milton şi Ianaki Manakia, regizoarea pornind într-o călătorie, prin România, Bulgaria, Macedonia şi Grecia, punând cap la cap fragmente din povestea vieţii fraţilor Manakia, primii cineaşti ai regiunii şi primii ei documentarişti, a căror moştenire cinematografică acoperă cele mai dramatice momente care au dus la reconfigurarea Balcanilor în prima parte a secolului 20.

* Distribuitorul Voodoo Films vă propune şi astăzi un film de Cannes, difuzat pe platforma Eventbook.ro, între orele 18:00 – 02:00: „Paterson”, comedie dramatică şi romantică multipremiată realizată de Jim Jarmusch, despre oraşul omonim american al poeţilor şi un şofer de autobuz care încearcă să intre în rândurile acestora, interpretat de Adam Driver.

* Cinema Arta din Cluj-Napoca postează pe platforma Eventbook, în intervalul orar 19:00 – 24:00, „Kollektivet / Comunitatea”, dramă de familie distinsă cu Ursul de Aur la Berlinale în 2016, în care Thomas Vinterberg, inspirat din copilăria sa din anii ’70, spune povestea complicată a câtorva cupluri trecute de prima tinereţe care se hotărăsc să se mute împreună în aceeaşi casă pentru a încerca să evite rutina inerentă a mariajului.

MUZICĂ

* Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploieşti continuă stagiunea sa online difuzând, pe pagina sa de Facebook, de la ora 18:00, concertul susţinut cu prilejul încheierii stagiunii 2018-2019 de Orchestra Populară „Flacăra Prahovei” a instituţiei, soliştii vocali Traian Frîncu, Gigi Stoica şi Gelu Voicu şi soliştii instrumentişti Constantin Anton, Vasile Vasile, Nicoleta Tudorache şi Romeo Văduva. Alături de formaţia condusă de dirijorul Marian Dovîncă s-a aflat Ansamblul „Doina Prahovei”, coordonat de coregraf Marian Marinică.

* Filarmonica „George Enescu“ prezintă, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online pe site-ul, pagina de Facebook şi pe canalul YouTube ale sale înregistrarea concertului de deschidere a stagiunii 2019-2020 în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de maestrul Christian Badea, îl are invitat pe solistul Liviu Prunaru, concertmaistru al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam. În program: Concertul în la pentru vioară şi orchestră de Antonin Dvořák şi Simfonia nr. 1, în do minor de Johannes Brahms. Accesul pe amintitele canale online va fi gratuit timp de 48 de ore.

* Filarmonica de Stat Sibiu transmite, tot de la ora 19:00, pe Website-ul şi pe pagina de Facebook ale instituţiei, înregistrarea cu cei 160 de artişti prezenţi pe scena Sălii Thalia, în 20 septembrie 2018, pentru a interpreta una dintre cele mai frumoase compoziţii vocal-simfonice: „Requiem” de Giuseppe Verdi. Solişti: soprana Dragana Radakovic (Serbia), mezzosoprana Carmen Topciu, tenorul Ştefan Pop şi baritonul Gelu Dobrea. Orchestra filarmonicii sibiene şi Corul Academic Radio România au fost dirijate de David Crescenzi. Evenimentul a făcut parte din programul Sibiu Opera Festival.

* Pe https://www.cluborfeu.live, de la ora 20:00 este transmis live de la Ried im Innkreis, Austria Superioară, recitalul susţinut de pianistul Paul Cartianu care interpretează 32 Variaţiuni în do de Ludwig van Beethoven.

* Karanténestek / Recitalurile pe vremea carantinei continuă online pe site-ul: Budapest Festival Orchestra, unde, de la ora 20:45, sunt difuzate: Aria sopra la Bergamasca de Marco Uccellini, Sonata sopra la Monica de Biagio Marini, ”Love Is Here to Stay” de George Gershwin, Pirates of The Caribbean de Klaus Badelt, Cvintet cu clarinet în si de Johannes Brahms.

* Până pe 22 mai, pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ este postată înregistrarea concertului susţinut la Sala Palatului de Orchestra Filarmonicii din St. Petersburg, sub bagheta maestrului Vassily Sinaisky, având în program: Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestră în Sol de Ludwig van Beethoven, cu Nelson Freire ca solist Şi Simfonia I în Re de Gustav Mahler. Această postare încheie a doua serie de concerte a Festivalului Enescu Online.

* Filarmonica „George Enescu” şi Asociaţia „Clasic e fantastic” difuzează pe site-ul şi pe pagina de Facebook ale Filarmonicii, precum şi pe cea a Asociaţiei, înregistrarea Concertului de muzică veche pe 11 mai 2014, organizat în colaborare cu Facultatea de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov, în care „Dansurile curţilor regale”, au fost interpretate de Formaţia de muzică veche CODEX.

OPERĂ ŞI DANS

* Până Duminică 24 mai, la MARe/Muzeul de Artă Recentă (Bd. Primăverii nr. 15), se desfăşoară, de la ora 18:15, prima parte a proiectului artistic, ”Eventually, in The End Everything Will Make Sense”, realizat şi susţinut de coregrafii şi performerii Andreea Belu şi Cosmin Manolescu, ce deschide stagiunea de dans contemporan, „Dans la MARe”. Este primul eveniment cu public (chiar dacă în condiţii speciale) organizat în ultimele două luni de acest muzeu privat. A doua parte a acestui proiect se va desfăşura în luna octombrie.

* Opera Naţională Bucureşti transmite, de la ora 18:30, pe site-ul şi pe pagina de Facebook ale sale, înregistrarea reprezentaţiei din 8 martie 2018, cu spectacolul coupé „Tango. Radio and Juliet” ce uneşte două coregrafii create de Edward Clug – artist de origine română recunoscut pe plan internaţional – în care se regăsesc elemente de teatru şi dans contemporan şi fragmente muzicale extrem de diverse ca gen – de la Astor Piazzolla, până la Goran Bregovic şi Radiohead. Cu: Alexandra Gavrilescu, Valentin Stoica, Mihaela Soare, Marco Corcella, Greta Niţă, Cristian Gîdoi, Cristina Dijmaru.

* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, de la ora 21:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 8 ianuarie 2019 cu opera „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart, cu: Ludovic Tézier, Luca Pisaroni, Dan Paul Dumitrescu, Ekaterina Siurina, Jinxu Xiahou, Annette Dasch, Valentina Naforniţă, Clemens Unterreiner. Dirijor: Sascha Goetzel.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.