DSP nu si-a făcut datoria fiindcă îsi mută sediul

Sursa foto: PMB

O poveste demnă de filmele cu Stan și Bran a avut loc în plină pandemie de Coronavirus în Capitală, protagoniste fiind două dintre instituțiile care trebuie să protejeze cetățenii, Direcția de Sănătate Publică și Direcția de Asistentă Socială a Municipiului București.
Pe scurt, un beneficiar de la un centru social a fost internat într-un spital și s-a confirmat că este infectat cu COVID-19.

Căminul a anunțat DSP București să se ducă la centrul respectiv, să facă anchetă epidemiologică, să stabilească contactii, să testeze personalul și beneficiarii, conform metodologiei elaborate de către INSP.
DSP București însă nu a răspuns. Într-un târziu, DSP a transmis telefonic celor de la DGASMB să se descurce singuri, că ei-DSP, sunt în mutare de sediu.
DGASMB ca atare, își testează singur personalul și beneficiarii.

Aici începe însă comedia…DSP București revine, se duce în control și amendează DGASMB. Controlul îl face după metodologiile și protocoalele valabile pentru spitale, care însă nu au nicio legătură cu centrele sociale…

DGASMB va contesta amenda aplicată de către DSP București!

Directorul general al Direcției de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) din subordinea Primărie Capitalei, Cosmina Simean a declarat, astăzi pentru București FM că instituția pe care o conduce va contesta amenda aplicată de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSP) Centrului Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente Berceni.

„Ei au verificat aplicarea unor standarde și a unor protocoale intraspitalicești care nu au nici o legătură cu recomandările de siguranță sanitară prevazute de legislația în vigoare și de protocolul și recomandările care au fost transmise de la nivel central pentru serviciile sociale”, a declarat Simean.

DSP București avea obligația de a testa personalul și beneficiarii!

Șefa de la Asistență Socială mai spune că, în conformitate cu metodologia elaborată de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), direcțiile județene de sănătate publică și DSP București au obligația de a testa personalul din centrele rezidențiale de două ori pe lună și beneficiarii atunci când se înregistrează un caz pozitiv sau când apar primele simptome la aceștia.

DSP nu și-a făcut datoria fiindcă își mută sediul!

„Deși noi am avut un prim caz pozitiv încă de marțea trecută și am așteptat să vină DSP-ul, care a fost informat de către spital, să întreprindă ancheta epidemiologică, acest lucru nu s-a întâmplat.
Am revenit cu adrese scrise, atât la DSP, cât și la Ministerul Sănătății, pentru a ne facilita testarea personalului, pentru a vedea care este gradul de infestare, în rândul salariaților și al beneficiarilor. DSP-ul nu numai că nu a venit, nici nu a răspuns adreselor noastre. Când a răspuns, într-un final la telefon, ne-a spus că nu au posibilitatea tehnică, fiind în mutări între sedii și că va trebui să ne descurcăm singuri. Ceea ce DGASMB a și făcut. Am testat în timp record 479 de persoane din bugetul local”, a declarat Cosmina Simean.

Șefa DGASMB spune că testarea celor 479 de persoane – personal și beneficiari, s-a efectuat vineri și sâmbătă, după ce un beneficiar al centrului a fost internat in spital pentru o afecțiune acută, moment în care a fost depistat pozitiv la infectarea cu noul coronavirus.

În prezent, toti beneficiarii si angajatii care au fost depistati pozitivi sunt asimptomatici și au fost internați, în funcție de patologiile asociate, la spitalele „Colentina” , „Dr. Victor Babeș” , „Dr. Marius Nasta”, „Monza” si spitalul de la institutul „Ana Aslan” din Otopeni.

Cosmina Simean: Este important să ne concentram pe siguranța beneficiarilor și a personalului!

La Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente – Berceni au fost întreprinse măsuri de siguranță sanitară, respectiv autoizolarea personalului la locul de muncă, revizuirea protocoalelor de siguranță medicală și decontaminarea incintelor cu substante puternic virucide, mai spune șefa DGASMB.

În context mai trebuie menționat faptul că angajatii DGASMB au fost testați ultima oară pe data de 9 mai, după finalizarea perioadei de autoizolare la locul de muncă, rezultatele fiind negative pentru tot personalul.

Precizăm că echipa București FM a încercat constant pe tot parcursul zilei să obțină un punct de vedere din partea Direcției de Sănătate Publică, fără a primi însă raspunsurile solicitate. Vom reveni asupra acestui subiect.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.