Tratament cu plasmă pentru pacienții cu COVID-19, în 31 de spitale din România!

Foto: Grigore Popescu/ AGERPRES FOTO

31 de spitale au solicitat si au primit aprobarea să participe la studiul realizat la nivel național privind tratamentul cu plasmă convalescentă COVID-19, a declarat președintele Comisiei de Anestezie și Terapie Intensivă a Ministerului Sănătății, profesor doctor Dorel Săndesc, în cadrul conferinței ”Plasmă pentru România – Banca de Plasmă Convalescentă COVID”. El a adăugat că în opt dintre aceastea s-a administrat plasma convalescentă COVID la 25 de pacienți și că unele spitale au raportat ameliorări evidente ale simptomelor.

Profesorul doctor Dorel Săndesc precizează că în acest moment plasma convalescentă COVID se poate administra doar în anumite condiții pacienților aflați în stare critică.

”Astăzi, putem spune că dintre aceste spitale doar 8 au administrat deja plasma la pacienți COVID critici la un număr de 23, probabil 25, pentru că, chiar aseară, când colecționam datele de la spitale, două dintre spitale anunțau că vor administra la două cazuri astăzi. Sunt primele rezultate. Nu ne permitem să tragem concluzii, dar totuși putem să spunem că sunt cazuri raportate de colegii noștri din secțiile ATI la care după administrarea plasmei au sesizat o ameliorare evidentă a evoluției lor”, a declarat profesorul doctor Dorel Săndesc.

De asemenea, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare soliciră Ministerului Sănătății să realizeze o campanie de informare cu privire la importanța donării de plasmă convalescentă și să indice localitățile unde centrele de transfuzie au echipamentele necesare pentru recoltarea acestui tip de plasmă. De asemenea, reprezentantii celor două asociații consideră că este absolut necesar ca statul român să organizeze cât mai rapid o structură centrală de depozitare a plasmei colectate de la donatorii vindecați de COVID-19, după modelul altor țări europene.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.