Ceaiul consumat în exces poate avea efecte negative asupra sănătății

Un expert în nutriţie a explicat la ce riscuri ne expunem sănătatea atunci când consumăm ceai în exces. Nutriţionistul ucrainean, Svetlana Fus, avertizează că ceaiul consumat în exces ne poate expune sănătatea la mai multe riscuri, chiar dacă această băutură pare aparent inofensivă, ea poate cauza probleme serioase unui om perfect sănătos.

Într-o postare pe Facebook, Fus ne avertizează că ceaiul preparat într-o concentraţie foarte puternică şi consumat des, la micul dejun, la prânz şi la cină, poate duce la tulburări de somn şi anxietate, deoarece cresc nivelul de adrenalină, cofeină şi cortizol din sânge. În plus, consumul excesiv de ceai poate provoca dureri de cap, greaţă şi arsuri la stomac şi poate reduce absorbţia de fier şi de calciu în organism.

Deosebit de nocivă este infuzia veche de ceai, ea creşte concentraţia de guanină, care în cantităţi mari devine toxică. Această substanţă afectează negativ starea sistemelor nervos şi cardiovascular, a tractului gastro-intestinal, creşte tensiunea arterială şi accelerează ritmul cardiac.

Ceaiul prea cald sau chiar fierbinte poate duce la o deteriorare cronică termică a membranei mucoase şi poate provoca boli ale cavităţii bucale şi ale esofagului. Temperatura ideală pentru consumul de ceai este de până la 60 de grade.

Nu este indicat să bem în fiecare zi acelaşi tip de ceai, trebuie să alternăm. Cele mai indicate sunt ceaiurile de fructe. Pentru a beneficia de toate efectele pozitive ale ceaiului, respectaţi timpii de infuzare de pe ambalaje şi temperatura apei, care nu trebuie să depăşească 95 de grade, atunci când facem infuzia. Ceaiul roşu este singurul care poate fi lăsat la infuzat oricât de mult ne-am dori.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.