Ascultă Radio București FM Live

Carne proaspătă de la țară direct pe masa bucureșteanului… 

Carne proaspătă de la țară direct pe masa bucureșteanului… 

Articol de Mircea Apostolescu, 4 iunie 2020, 10:27 / actualizat: 4 iunie 2020, 12:09

În ultimul timp, din cauza pandemiei, a izolării și, acum, a distanțării sociale, ne-am obișnuit să cumpărăm tot mai multe lucruri, de la produse electronice și electrocasnice, până la haine sau produse de fitness, online. Când vine vorba, însă, despre produse alimentare, ne ducem, totuși la supermarket. Mai ales carnea suntem învățați să o luăm de la magazin, de la una dintre puținele măcelării rămase sau de la market. Vrem să vedem carnea și mai ales să avem garanția că provine dintr-o sursă sigură.

Ei bine, am avut surpriza să constat că a apărut o platformă on-line cu ajutorul căreia îți poți procura… carne!

O idee de business, pentru un antreprenor, dar și o variantă de a economisi timp și a avea acces la produse românești, proaspete, la carne provenită de la animale crescute în gospodăriile oamenilor, nu în ferme de creștere intensivă.

Obor21 este un site unde poți comanda carne de vită și oaie de la animale din gospodăriile țărănești. Desigur, plătești electronic, on-line.
Comanda este preluată și, după câteva zile, intervalul în care se strâng comenzi pentru sacrificarea unui animal, primești carnea comandată acasă, prin curier.

Ea vine pe lanț de abatorizare, are certificat sanitar-veterinar, deci nu provine de la un animal bolnav, și pe lanț frigorific. Deci nu este transportată în condiții necorespunzătoare, spune Florian Mateiță, antreprenorul din spatele afacerii.

Pachetele arată foarte bine, după cum se poate vedea, iar marfa este fiscalizată, adică se plătesc taxe și impozite la stat pentru ea, mai spune Florian.

Cine este antreprenorul din spatele acestei afaceri? Este un fermier? Un retailer? Este persoana la care te-ai aștepta cel mai puțin…

Pe Florian Mateiță l-am cunoscut în capacitatea sa de expert în insolvență. Îl tot căutam de vreo câteva zile și nu reușeam să dau de el. Când mi-a răspuns, în sfârșit, la telefon, am fost surprins să aflu că hălăduia pe la Botoșani și Suceava. Am fost și mai surprins să aflu că nu era într-o vacanță, ci căuta marfă pentru platforma on-line care poate aduce carne proaspătă de la țară direct acasă la bucureșteni.

L-am întrebat, desigur, de ce s-a apucat de o asemenea antrepriză care presupune multă bătaie de cap – călătorii prin țară pentru a identifica producătorii, un efort logistic, eu aș zice un coșmar logistic, pentru a asigura abatorizarea și transportul pe lanț frigorific până la client etc.?

Omul mi-a dat un răspuns la care nu mă așteptam. Totul a pornit, spune el, de la faptul că este un gurmand. Îi place mâncarea bună, de calitate. Și a căutat o modalitate de a se aproviziona cu carne proaspătă, provenind din gospodăriile țărănești, nu de la fermele de creștere intensivă a animalelor.

Dar mai este ceva. Micii producători nu au acces la cea mai mare și mai bogată piață din România, cea din București-Ilfov. Ei au marfă puțină și nu pot veni cu ea până la București. Nu pot întra nici pe rafturile supermarket-urilor. Dacă nu există o verigă intermediară, care să le asigure accesul către această piață bogată din Capitală, micii fermieri români se decapitalizează și, în timp, mulți dintre acești producători ar putea să dispară definitiv, crede Florian Mateiță.

Drept dovadă, mi-a exemplificat el, stă balanța comercială a României. În fiecare an, exportăm grâu în valoare de vreo 700 de milioane de euro și importăm produse de panificație congelate de vreo 2 miliarde de euro, spune expertul în insolvență.

„Iată de ce, încă din vara trecută, de prin august, am gândit această platformă on-line care face legătura între micii producători, micii fermieri, care cresc animalele curat, în gospodăria lor, dar nu pot ajunge cu produsele lor la piață sau pe rafturile supermarket-urilor din București, și orășenii, bucureștenii care sunt mult prea ocupați pentru a umbla prin țară după carne proaspătă și curată, dar care și-ar dori să poată avea pe masă produse tradiționale, cu gust”, spune Mateiță.

Florian explică faptul că a introdus și concept unic în România, acela de „meat-booking”. Asta înseamnă că un animal nu este sacrificat decât în momentul în care se strâng suficiente comenzi. Este vorba despre respectul pentru animal dar și despre garanția prospețimii cărnii, spune el.

Desigur, faptul că marfa este fiscalizată și animalul este sacrificat în cele mai stricte condiții sanitar-veterinare, iar carnea este transportată până acasă la cel care a comandat-o pe lanț frigorific, duce la un preț puțin mai mare decât cel din supermarket. Dar calitatea, prospețimea și gustul fac toți banii, m-a asigurat noul antreprenor.

Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 14:25

Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”

Expoziţia „Cele mai frumoase tradiţii”, care explorează bogăţia obiceiurilor şi a valorilor spirituale transmise de-a lungul...

Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
România şi Bulgaria ar putea adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:48

România şi Bulgaria ar putea adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025

România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne...

România şi Bulgaria ar putea adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025
DSU: 20 de localităţi din ţară – afectate de fenomenele hidrometeorologice din ultimele 24 de ore
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:43

DSU: 20 de localităţi din ţară – afectate de fenomenele hidrometeorologice din ultimele 24 de ore

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis vineri dimineaţa că 20 de localităţi din 13 judeţe – Alba, Braşov, Caraş-Severin,...

DSU: 20 de localităţi din ţară – afectate de fenomenele hidrometeorologice din ultimele 24 de ore
CNAS a publicat condiţiile în care persoanele asigurate beneficiază de servicii de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:35

CNAS a publicat condiţiile în care persoanele asigurate beneficiază de servicii de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave

Persoanele asigurate pot beneficia gratuit de servicii de prevenţie, de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave decontate de sistemul...

CNAS a publicat condiţiile în care persoanele asigurate beneficiază de servicii de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:33

Viitorul Bucureștiului, producția de energie cât mai eficientă și cât mai verde! 

Săptămâna viitoare vor fi semnate contractele pentru finanțarea din fonduri europene a modernizării a trei dintre cele patru electrocentrale...

Viitorul Bucureștiului, producția de energie cât mai eficientă și cât mai verde! 
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:18

Asociaţia Autism Voce: România va avea o hartă a organizaţiilor ABA din România

Asociaţia Autism Voice lansează astăzi apelul pentru a crea Harta Organizaţiilor care oferă servicii ABA în România, un instrument esenţial...

Asociaţia Autism Voce: România va avea o hartă a organizaţiilor ABA din România
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:10

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe

Noi premiere ne așteaptă în cinematografe. Ne reîntâlnim cu Michelle Yeoh câștigătoarea Oscarului, Ariana Grande, Cynthia Erivo, Horațiu...

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:05

Românii vor putea călători fără viză în China din 30 noiembrie anul acesta

China îşi va extinde regimul fără viză pentru a include România, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru, Japonia şi alte ţări, începând cu 30...

Românii vor putea călători fără viză în China din 30 noiembrie anul acesta