Carne proaspătă de la țară direct pe masa bucureșteanului… 

În ultimul timp, din cauza pandemiei, a izolării și, acum, a distanțării sociale, ne-am obișnuit să cumpărăm tot mai multe lucruri, de la produse electronice și electrocasnice, până la haine sau produse de fitness, online. Când vine vorba, însă, despre produse alimentare, ne ducem, totuși la supermarket. Mai ales carnea suntem învățați să o luăm de la magazin, de la una dintre puținele măcelării rămase sau de la market. Vrem să vedem carnea și mai ales să avem garanția că provine dintr-o sursă sigură.

Ei bine, am avut surpriza să constat că a apărut o platformă on-line cu ajutorul căreia îți poți procura… carne!

O idee de business, pentru un antreprenor, dar și o variantă de a economisi timp și a avea acces la produse românești, proaspete, la carne provenită de la animale crescute în gospodăriile oamenilor, nu în ferme de creștere intensivă.

Obor21 este un site unde poți comanda carne de vită și oaie de la animale din gospodăriile țărănești. Desigur, plătești electronic, on-line.
Comanda este preluată și, după câteva zile, intervalul în care se strâng comenzi pentru sacrificarea unui animal, primești carnea comandată acasă, prin curier.

Ea vine pe lanț de abatorizare, are certificat sanitar-veterinar, deci nu provine de la un animal bolnav, și pe lanț frigorific. Deci nu este transportată în condiții necorespunzătoare, spune Florian Mateiță, antreprenorul din spatele afacerii.

Pachetele arată foarte bine, după cum se poate vedea, iar marfa este fiscalizată, adică se plătesc taxe și impozite la stat pentru ea, mai spune Florian.

Cine este antreprenorul din spatele acestei afaceri? Este un fermier? Un retailer? Este persoana la care te-ai aștepta cel mai puțin…

Pe Florian Mateiță l-am cunoscut în capacitatea sa de expert în insolvență. Îl tot căutam de vreo câteva zile și nu reușeam să dau de el. Când mi-a răspuns, în sfârșit, la telefon, am fost surprins să aflu că hălăduia pe la Botoșani și Suceava. Am fost și mai surprins să aflu că nu era într-o vacanță, ci căuta marfă pentru platforma on-line care poate aduce carne proaspătă de la țară direct acasă la bucureșteni.

L-am întrebat, desigur, de ce s-a apucat de o asemenea antrepriză care presupune multă bătaie de cap – călătorii prin țară pentru a identifica producătorii, un efort logistic, eu aș zice un coșmar logistic, pentru a asigura abatorizarea și transportul pe lanț frigorific până la client etc.?

Omul mi-a dat un răspuns la care nu mă așteptam. Totul a pornit, spune el, de la faptul că este un gurmand. Îi place mâncarea bună, de calitate. Și a căutat o modalitate de a se aproviziona cu carne proaspătă, provenind din gospodăriile țărănești, nu de la fermele de creștere intensivă a animalelor.

Dar mai este ceva. Micii producători nu au acces la cea mai mare și mai bogată piață din România, cea din București-Ilfov. Ei au marfă puțină și nu pot veni cu ea până la București. Nu pot întra nici pe rafturile supermarket-urilor. Dacă nu există o verigă intermediară, care să le asigure accesul către această piață bogată din Capitală, micii fermieri români se decapitalizează și, în timp, mulți dintre acești producători ar putea să dispară definitiv, crede Florian Mateiță.

Drept dovadă, mi-a exemplificat el, stă balanța comercială a României. În fiecare an, exportăm grâu în valoare de vreo 700 de milioane de euro și importăm produse de panificație congelate de vreo 2 miliarde de euro, spune expertul în insolvență.

„Iată de ce, încă din vara trecută, de prin august, am gândit această platformă on-line care face legătura între micii producători, micii fermieri, care cresc animalele curat, în gospodăria lor, dar nu pot ajunge cu produsele lor la piață sau pe rafturile supermarket-urilor din București, și orășenii, bucureștenii care sunt mult prea ocupați pentru a umbla prin țară după carne proaspătă și curată, dar care și-ar dori să poată avea pe masă produse tradiționale, cu gust”, spune Mateiță.

Florian explică faptul că a introdus și concept unic în România, acela de „meat-booking”. Asta înseamnă că un animal nu este sacrificat decât în momentul în care se strâng suficiente comenzi. Este vorba despre respectul pentru animal dar și despre garanția prospețimii cărnii, spune el.

Desigur, faptul că marfa este fiscalizată și animalul este sacrificat în cele mai stricte condiții sanitar-veterinare, iar carnea este transportată până acasă la cel care a comandat-o pe lanț frigorific, duce la un preț puțin mai mare decât cel din supermarket. Dar calitatea, prospețimea și gustul fac toți banii, m-a asigurat noul antreprenor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.