Pregatire pentru viata, inapoi in banca!

Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a s-au întors la şcoală. Se fac numai ore de pregătire pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. În această perioadă, durata activităţilor petrecute de elevi în sălile de clasă nu va fi mai mare de 3 ore pentru elevii de liceu şi de 2 ore pentru elevii de gimnaziu. Pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale, activitatea de pregătire nu va dura mai mult de 4 ore pentru elevii de liceu şi 3 ore pentru gimnaziu.

La scoala insa merge doar cine vrea. Bucurestiul nu sta insa prea bine. „Copiii au revenit la scoala cu incredere. Scolile au fost pregatite sa-i primeasca pe elevi. Prezenta a fost conform listelor facute deja. Triajul epidemiologic s-a facut de catre un specialist. Unii dintre parinti au optata sa-si tina copiii acasa. Iar ei nu pierd nimic pentru ca pregatirea continua on-line. Plusul ar fi interactiunea cu profesorii si elevii. Este necesara o acomodare”, spune Roxana Cercel.

Inspectorul s-a dus in control. Cum arata scolile? „Toata sunt frumoase si prietenoase pentru copii, ca ei sa se simta bine. Este insa o tensiune din cauza masurilor de protectie. Profesorii fac toate eforturile. La cei de clasa a opta mai sunt probleme insa cei de clasa a douasprezecea se descurca mai bine. Toate scolile din Bucuresti sunt asigurate medical”, spune inspectorul.

Toata aceasta perioada a fost grea si pentru elevi dar si pentru profesori. Iar intoarcerea in banci este o problema. „La examene vor veni toti copiii. Iar profesorii si-au asumat riscul de a veni la scoala. Iar cei cu probleme de sanatate fac cursuri de acasa”, puncteaza Cercel.

Examenul de bacalaureat este ultima trambulina care ne arunca in viata. Pentru cei de clasa a douasprezecea situatia este mai delicata si a necesitat si alte facilitati. „Vor fi sesiuni speciale. Vom avea 3 sesiuni de bacalaureat. Cea intermediara, din 6 iunie, va fi pentru cazuri exceptionale. Iar perioada de admitere la facultate va fi corelata cu aceste examene. Copiii nu vor pierde admiterea. Numarul elevilor in clase poate fi usor adoptat in functie de spatiu. Daca se permite distantarea pot fi mai mult de 10 copii in clasa. Altfel este exclus”, precizeaza Roxana Cercel.

Datele examenelor nu se modifica. Insa sunt particularitati la liceele vocationale. „La liceele vocationale si de aptitudini perioada de depunere a deocumentelor se desfasoara tot in aceasta sesiune, 2-5 iunie, si in functie de vocationalul pe care il alegi, intai obtii fisa de aptitudini; adeverinta cu mediile la disciplinele pe care le alegi si apoi fisele medicale. probele practice vor fi echivalate”.

Emotional, aceasta perioada s-a trait intens si diferit de fiecare elev si profesor. Momentul revederii a fost inedit. „Pe de o parte am citit in ochii lor bucuria revederii dar si temeri. Probabil ca experienta asta ii va face mai caliti, niste oameni mai buni”, spune inspectorul dar si profesorul Roxana Cercel.

Cum arata situatia dupa 2 zile de pregatire inapoi la scoala, am aflat astazi, In Comunitate, de la Roxana Cercel, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar din Bucureşti.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.