Astăzi începe ediția specială #online FITS 2020, ”Puterea de a crede / Empowered”

Sursa foto: FITS

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este primul mare festival din Europa Centrală și de Est organizat online în 2020.

Timp de 10 zile, #FITS 2020 aduce în casele spectatorilor 138 de evenimente din 30 de țări, de pe cinci continente. Peste 14.400 de minute de teatru, operă, dans, muzică, circ contemporan, conferințe, dezbateri, spectacole lectură și spectacole pentru copii vor fi difuzate gratuit, din 12 până pe 21 iunie, pe site-ul oficial FITS, www.sibfest.ro, dar și pe pagina de Facebook FITS și canalul de YouTube.

Un eveniment care a fost organizat într-un timp record de doar 67 de zile! După cum a afirmat Constantin Chiriac, președintele festivalului.

Peter Stein, Thomas Ostermeier, Luk Perceval, Sasha Waltz, Declan Donnellan, Akram Khan, Emmanuel Demarcy-Mota, Peter Sellars, Silviu Purcărete, Kazuyoshi Kushida, Hideki Noda, Jo Kanamori, Guo Xiaonan, Milo Rau, Lev Dodin, Pippo Delbono, Jan Lauwers, Michèle Noiret, María Pag, Sidi Larbi Cherkaoui, Gigi Căciuleanu, Krzysztof Warlikowski, Eimuntas Nekrošius, Rami Be’er, Amir Kolben și Angela Gheorghiu sunt doar câțiva dintre marii creatori ai scenei internaționale prezenți cu spectacole și evenimente în cadrul primei ediții digitale a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Chiar din prima zi de festival vă veți bucura de momente remarcabile:

  • ”Adriana Lecouvreur”, dirijor Mark Elder, regia David McVicar (spectacol) & François Roussillon (film) – The Royal Opera House, 12 iunie, ora 17:30
  • ”Frați și Surori”, regia Lev Dodin (teatru) – Maly Drama Theatre, partea I – 12 iunie, ora 20:00; partea II – 13 iunie, ora 20:00
  • ”După Bătălie”, regia Pippo Delbono (teatru), Emilia Romagna Teatro Fondazione – Pippo Delbono Company – 12 iunie, ora 12:00
  • Memorandum”, coregrafia Amir Kolben (dans) – Kolben Dance Company, 12 iunie, ora 14:00

Printre premierele acestei ediții speciale, ea însăși o premieră, vom avea un spectacol al teatrului gazdă, dar și secțiunea ”FITS for KIDS”. De la ora 9:30, în fiecare dimineață, actorul Marian Râlea, cel care a cucerit și fascinat generații întregi cu emisiunile sale de televiziune dedicate celor mici, aduce la FITS online zece povești magice.

Teatrul Național ”Radu Stanca” Sibiu prezintă în cadrul ediței speciale online a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în premieră națională, spectacolul ”Autobahn” de Neil LaBute, regia Andrei și Andreea Grosu, prima mini-serie de teatru-film produsă de naționalul sibian. Cele șapte episoade din cadrul mini-seriei ”Autobahn” vor fi difuzate gratuit, pe site-ul FITS, în perioada 15 – 21 iunie 2020, de la ora 12:00.

Și chiar dacă este o ediție online, nu lipsesc principalele componente ale festivalului. Peste 100 de companii artistice participă la Bursa de Spectacole de la Sibiu, în perioada 15 – 17 iunie 2020.

Bursa de Spectacole de la Sibiu singurul eveniment de acest gen din România aduce an de an, în timpul FITS, împreună profesioniști din domeniul artelor spectacolului, managementului cultural, producției de spectacole și impresariatului artistic, oferind, prin deschiderea internațională pe care o are, contextul prezentării și promovării proiectelor artistice, al creării de conexiuni și parteneriate în artele spectacolului. Anul acesta, vor participarea este online.printre temele anunțate se regăsesc : “Festivalurile și criza artelor spectacolului”, “Festivaluri în dialog” și “Dezvoltarea comunității prin cultură”.

Vor exista și 20 de spectacole lectură în programul #FITSonline.

Cele mai apreciate evenimente din secțiunea ”Spectacole lectură Virgil Flonda” din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu vor fi difuzate online, în cadrul ediției din acest an a festivalului, în parteneriat cu Teatrul Național Radiofonic pe platforma eteatru.ro și pe site-ul #FITSonline Emisiunile, promovate sub titlul ”Thaliafest” arhivează, sub forma ”imaginilor sonore”, fragmente din textele dramatice propuse de FITS și interpretate de actori ai Teatrului Naţional ”Radu Stanca”, precum şi de studenţii Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu. Emisiunile sunt realizate de o echipă a Teatrului Național Radiofonic (redactor Irina Soare, regia muzicală Patricia Prundea), condusă de regizorul artistic Mihai Lungeanu.

Programul complet al ediției poate fi consultat pe site-ul #FITSonline,și pe pagina de Facebook.

Ediția specială online a Festivalului Internațioal de Teatru de la Sibiu este organizată de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, sub sub Înaltul Patronaj al Președinției României. Primăria Municipiului Sibiu este principalul finanțator al evenimentului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.