30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990

Sursa foto: Identitatea Românească

Sâmbătă, se împlinesc 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”.

Astăzi, va fi oficiată o slujbă de parastas pentru toți cei care au murit în timpul Mineriadei.

Slujba va fi oficiată de un sobor de preoți la Troița din fața Teatrului Național, la ora 16:00.

Mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost a treia ocazie în care Frontul Salvării Naționale a folosit minerii din Valea Jiului ca forţă de represiune împotriva celor care contestau regimul instaurat după Revoluţia din decembrie 1989.

Pe 13 iunie, minerii au ajuns în Bucureşti şi au început şirul de violenţe împotriva demonstranţilor care ocupaseră Piaţa Universităţii.

Piaţa a fost declarată ”zonă liberă de neocomunism”.

Numărul celor care protestau împotriva regimului Ion Iliescu, care preluase conducerea după căderea lui Nicolae Ceaușescu, a crescut de la o zi la alta.

În acest atac au fost implicate și forţe ale Ministerului de Interne, MApN și SRI, precum şi peste 10 mii de mineri şi alţi muncitori din toată țara.

Reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii de forţele de ordine sprijinite de mineri, între 13 – 15 iunie, s-a soldat cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi cu vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a peste 1.300 de persoane.

În ciuda manifestaţiilor anticomuniste din Piaţa Universităţii, FSN şi Ion Iliescu au câștigat alegerile din 20 mai 1990.

Ion Iliescu devine preşedinte al României pentru un mandat de doi ani, cu un scor de 85%, obţinut într-un singur tur de scrutin.

În dosarul Mineriadei, conform procurorilor, pe 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

Anchetatorii mai spun că s-a făcut uz de armă cu muniţie de război de către forţele de ordine.

În acest dosar au fost audiate 46 de persoane având calitatea de inculpat sau suspect.

Președintele Klaus Iohannis a cerut, cu prilejul marcării a 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității, ” să se facă lumină” în dosarul Mineriadei.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.