Dezbaterea online – Criza poluării aerului în București!
Articol de bucurestifm, 15 iunie 2020, 10:46
Asociația „Ține de Noi” împreună cu Fundația Hanns Seidel – România și în colaborare cu Asociația Română de Energie și Economie, Terra Mileniul III susțin o conferință online pe tema poluării aerului din București.
Cei care doresc să participe sunt rugați să își confirme participarea la adresa de e-mail office@tinedenoi.ro, iar link-ul de acces pentru eveniment va fi trimis prin e-mailul de confirmare a înregistrării. Participarea este gratuită.
Evenimentul va avea loc online (prin intermediul platformei Zoom), pe 23 iunie 2020, începând cu ora 18:00
Calitatea slabă a aerului a reprezentat o problemă persistentă pentru rezidenții capitalei României, în ciuda numeroaselor promisiuni din partea autorităților orașului și a autorităților naționale de a rezolva problema.
Gravitatea problemei a fost recent confirmată de Curtea Europeană de Justiție, care a decis în mai 2020 că România a încălcat sistematic limitele de poluare a aerului în București din 2007.
De asemenea, România se confruntă cu alte trei proceduri de încălcare a UE legate de calitatea aerului, inclusiv din cauza absenței continue a unui program național de control al poluării aerului, alături de trei proceduri privind gestionarea deșeurilor.
Această inacțiune nu se datorează lipsei legislației existente care reglementează calitatea aerului. Legea privind calitatea aerului înconjurător din 2011 prevede pentru o gamă largă de autorități centrale și locale obligații de monitorizare și de control al poluării aerului, autoritățile pasând vina între ele pentru lipsa implicării în combaterea poluării.
O lege mai recentă, din 2018, oferă un cadru pentru un program național de control al poluării aerului cu scopul de a reduce emisiile naționale de anumiți poluanți atmosferici, dar încă nu a fost pusă în aplicare.
Între timp, autoritatea municipală din București a lansat în 2018 un Plan Integrat pentru Calitatea Aerului, pe care ONG-urile și societatea civilă l-au criticat pentru ineficiența și ambiguitatea acestuia și care este la acest momentla un nivel de implementare incipient.
În urma presiunilor majore din partea societății civile și a mass-media, îngrijorate de nivelurile alarmante de poluare înregistrate de o serie din ce în ce mai mare de rețele de monitorizare independente, autoritățile naționale precum Garda de Mediu au început investigațiile privind poluarea în București.
Cu toate acestea, oficialii continuă să dea vina pe poluanții individuali sau accidente unice, lipsind în continuare un plan de acțiune convingător pentru a rezolva problema. Deși România are o gamă largă de autorități publice care au responsabilități privind protecția mediului și reducerea poluării, iar societatea civilă activă pledează pentru reforma politicilor de mediu, capitala alături de alte orașe din România, rămâne încă unul dintre cele mai poluate orașe din UE.
Evenimentul este o oportunitate de revizuire cuprinzătoare a principalelor cauze ale poluării aerului din București și a soluțiilor concrete de politică publică la nivel local și național. Subiectul coagulează unele dintre principalele priorități de politică publică pentru București în acest an electoral al alegerilor locale: reducerea congestionării traficului și „ecologizarea” transportului urban, modernizarea sistemului de termoficare, monitorizarea emisiilor industriale și modernizarea managementului deșeurilor urbane, inclusiv extinderea capacității de reciclare.
Asociația „Ține de Noi” își propune să realizeze, până la sfârșitul lunii septembrie a.c, pe baza temelor dezbătute în cadrul acestui eveniment, un document de politici publice, la care pot contribui cu idei și opinii toți actorii implicați din domeniile relevante din România precum calitatea aerului, energia, mobilitatea, managementul deșeurilor.
Conferința își propune să dezbată următoarele întrebări cheie:
- Care sunt sursele reale de poluare a aerului în București?
- Care sunt riscurile și costurile – atât pentru sănătate, cât și economice – asociate cu calitatea slabă a aerului?
- Ce măsuri există în prezent (de exemplu, Planul integrat pentru calitatea aerului) și cum pot fi implementate în mod eficient și, dacă este necesar, îmbunătățite?
- Ce fel de soluții pot fi eficiantizate pentru București?
- Ce rol ar trebui acordat stimulentelor economice vs. restricțiilor sau interdicțiilor directe?
- Cum colaborează autoritățile cu societatea civilă și mediul de afaceri pentru a implementa soluții?
Invitați:
- Otilia Nuțu – Expert Forum
- Ionuț Purică – Asociația Română de Energie și Economie
- Oana Neneciu – Ecopolis / AerLive
- Lavinia Andrei – Terra Mileniul III
- Ana Maria Icătoiu – Expert încălzire centralizată și atragere fonduri europene
- Cristina Cremenescu – Expert încălzire centralizată și politici pentru combaterea emisiilor
- Răzvan Orășanu – Analist Economic (moderator)
- Matei Alexianu – Analist Economic (moderator)