Cinema, Muzică, Operă şi alte evenimente online de astăzi, 16 iunie
Articol de , 16 iunie 2020, 12:38 / actualizat: 16 iunie 2020, 13:49
CINEMA
* Doar astăzi Festivalul Filmului European (FFE) mai postează pe site-ul său un scurtmetraj din secţiunea Cinem@casa: „Caruselul” de Bogdan Mureşanu, un studiu, sub forma unui film experimental, asupra unei relaţii de cuplu, în care distanţa sentimentală este mărită de apropierea forţată într-un spaţiu închis.
* Pe lângă filmul documentar „Guvernul copiilor” de Ioana Mischie şi filmul de animaţie „Phantom Boy / Băiatul Fantomă”, Cinema Arta din Cluj-Napoca postează astăzi, între orele 19:00 -24:00, pe platforma Eventbook, „Fukushima, mon amour / Salutări de la Fukushima”, dramă realizată în 2016 de Doris Dörrie, în care Rosalie Thomass interpretează pe Marie, o tânără din Germania ce călătoreşte în regiunea Fukushima pentru a oferi ajutor persoanelor rămase fără locuinţe după cutremurul din 2011, urmat de Tzunami şi accidentul nuclear de la centrala din zonă. Acolo o întâlneşte pe Satomi, o femeie în vârstă jucată de Kaori Momoi, singura gheişă care a mai rămas în zonă şi între cele două se creează o legătură specială. Prin Satomi, Marie îşi descoperă propriile nesiguranţe şi află că cele două nu sunt pe atât de diferite pe cât credeau.
* În fiecare zi de marţi din luna iunie, Institutul Cervantes oferă cinefililor gratuit, pe contul său de Vimeo, scurtmetraje latino-americane selecţionate la ediţiile din 2018 şi 2019 ale Festivalului Internaţional de Film de la Huesca. Azi, de la ora 21:00 este postat filmul mexican „La Huella / Urma”, realizat de Carlos Andrade Montemayor în 2017. Filmul este disponibil 48 de ore, începând cu ora postării sale.
MUZICĂ
* Institutul Balassi, vă invită, de la ora 18:00, la ultimul episod al Concertelor de marţi ce are în program 3 lucrări interpretate de primului laureat cu premiul întâi al Festivalului anual al Muzicii Maghiare, pianista Ana Silvestru: „Jesu bleibet meine Freude” din Cantata „Herz und Mund und Tat und Leben” de Johann Sebastian Bach, în transcripţia interpretei; „Là bas, vers l’église” din „Cinci melodii populare greceşti” de Maurice Ravel, în transcripţia interpretei şi Concertul nr. III pentru pian şi orchestră de Béla Bartók.
* Karanténestek / Recitalurile pe vremea carantinei continuă online pe site-ul: Budapest Festival Orchestra, unde, de la ora 20:45, sunt difuzate: Cvartetul nr. 10 pentru corzi – „Suita Transilvania” de László Lajtha, Sextetul pentru suflători în Mi bemol de Ludwig van Beethoven şi Sextet în Do de Ernő Dohnányi.
* Până pe 19 iunie, pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ este postată înregistrarea concertului cu opera „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră” de Richard Strauss, susţinut la Sala Palatului pe 4 septembrie 2019 de Orchestra Simfonică şi Corul Radiodifuziunii din Berlin, precum şi Corul de Copii al Radiodifuziunii Române, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski. Din distribuţie: Torsten Kerl (tenor) – Împăratul, Anne Schwanewilms (soprană) – Împărăteasa, Ildikó Komlósi (mezzosoprană) – Doica, Yasushi Hirano (bariton) – Mesagerul lui Keikobad, Andrey Nemzer – Paznicul pragului templului.
OPERĂ ŞI DANS
* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, deseară au loc două evenimente:
– de la ora 18:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 20 decembrie 2015 cu opera „Věc Makropoulos” de Leoš Janáček, având la bază piea omonimă scrisă de Karel Čapek, în montarea lui Peter Stein, cu: Laura Aikin, Ludovit Ludha, Thomas Ebenstein, Margarita Gritskova, Markus Marquardt;
– de la ora 21:30, The Ensemble prezintă live programul de muzică franceză intitulat „Ah, lève-toi, Soleil”.
* Până pe 21 iunie, Opera Naţională din Paris difuzează pe site-ul ei, spectacolul de dans contemporan „Play” de coregraful suedez Alexander Ekman, pe muzica lui Mikael Karlsson, cu: Stéphane Bullion, Marion Barbeau, Muriel Zusperreguy, François Alu, Vincent Chaillet şi Marc Moreau.
ALTE EVENIMENTE
* În seria de evenimente ale Editurii Humanitas #Împreună în compania cărţilor, de la ora 19:30 are loc lansarea online a cărţii „Seducătorul domn Nae. Viaţa lui Nae Ionescu” de Tatiana Niculescu, care poartă un dialog cu Cristian Preda, urmat de o sesiune de Q&A virtual pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale editurii.
* Cel de-al treilea episod la proiectului Viaţa de la capăt: scriitorii imaginează lumea după pandemie al Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) are ca invitat pe Robert Şerban, scriitor, jurnalist şi preşedintele Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara cu care vă puteţi întâlni de la ora 21:00, în direct, pe paginile de Facebook ale MNLR şi Institutului Cultural Român din New York.