Solstițiul de vară și o eclipsă inelară de soare!

Jumatatea acestui an ne rezerva in aceeasi zi cu solstitiu de vara si o eclipsa inelara de soare. Avem, asadar pe 21 iunie ziua cea mai lunga, 15 ore si 32 de minute, implicit noaptea cea mai scurta, 8 ore si 29 de minute.
Eclipsa acestui an incepe in jurul orei 8, in functie de oras, dar nu este spectaculoasa din Romania. In vestul tarii Luna acopera doar 0,5% din discul solar, in Bucuresti 4,6% iar de pe litoral acoperirea este de 6%. Nici durata eclipsei nu este spectaculoasa, evenimentul astronomic incheindu-se in jurul orei 9.
Dupa solstitiu si eclipsa, singurul eveniment astronomic notabil al acestei veri ramane Norul Perseidelor din 11 – 13 august.
Toamna va fi interesanta din punct de vedere astronomic deoarece Planeta Marte se apropie foarte mult de Pamant permitand observarea, cu instrumente speciale, a modului in care se roteste, a calotei polara, furtunilor de praf si a altor detalii de la suprafata Planetei Marte.
Ultimul eveniment astronomic important pentru 2020 se va petrece pe 21 decembrie, la apus, cand Jupiter si Saturn se vor afla una langa cealalta din perspectiva privitorului de pe Pamant. Este fenomenul astronomic ce va repeta abia peste 50 de ani.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.