Transgenderii – oamenii de langa noi!
Articol de dianamatei, 22 iunie 2020, 15:38
In corsetul unei societati care se incapataneaza sa pastreze tabuuri, apare inca un subiect care da batai de cap. Apare poate e mult spus. Pentru ca el exista dar multi dintre noi nu l-am vrut aproape de mentalul nostru colectiv si individual. Transgenderii au inceput sa dea peste cap viata nu numai a societatii romanesti. Ii vedem si in alte lumi mai civilizate sau mai putin. Sunt printre noi si incearca sa-si faca loc si sa fie acceptati. Si fie intelesi iar noi, cu ajutor, poate reusim sa-i intelegem. Pentru ca intelegerea este primul pas.
Asa a inteles Mirela Secan, mama unui copil transgender, care s-a asumat si si-a asumat intreaga poveste a familiei. „In adolescenta practic eram mama de copil agitat, care refuza comunicarea, era in lumea lui, nu reusea sa ne explice lucruri. A fost un semnal de alarma. Brusc s-a transformat. Am crezut ca e o etapa fireasca. Era perioada in care Alex incerca sa-si explice ce se intampla cu el. A durat vreo 2 ani. Au fost certuri, conflicte…In momentul in care a reusit sa se deschida catre noi, ne-am deschis si noi. Primul pas l-am facut noi. Sa ii aratam ca suntem pregatiti sa-l ascultam. Sunt niste trairi fantastice pe care noi nu le intelegem. Regret ca nu i-am fost mai devreme aproape, mi-am asumat greselile.”
Momentul acceptarii a fost o gura de aer. Acceptarea lui Alex. Acceptarea de doua ori: a lui Alex cu sinele si a lui Alex in familie. „Alex s-a transformat. Nu se simtea legat in familie, nu se simtea acceptat in mediul cel mai apropiat. Alex s-a automotivat, a inflorit. Finalul clasei a XI-a a insemnat pacea in familie. Am fost la psiholog si eu si Alex dar nu la modul clasic”, povesteste Mirela.
Oamenii acestia sunt printre noi. Iar greseala noastra ar fi sa incercam sa ii schimbam, spune psihologul Adi Socol. „Nu este o alegere. Nu exista un mod singular corect de a ne trai viata. Fiecare face ce vrea cu corpul lui. Toate aceste terapii de conversie nu au facut decat sa mutileze oamenii. Nu incercam sa-i schimbam in altceva decat sunt.”
Si mai facem o greseala: judecam fara sa intelegem. Asa cum au facut multi, cand Alex a anuntat cine si ce este. „Alex a anuntat la scoala lucru care a fost inteles de o parte a profesorilor. Colegii stiau si nu au fost probleme. Au fost insa si colegi care il terorizau. Alti profesori nu au inteles si l-au taxat la note. Acum toata lumea i se adreseaza cu „Alex”. Pe el l-a ajutat foarte tare acest lucru. Inclusiv in casa a fost simpla trecerea”, isi aduce aminte Mirela.
Pentru ei si pentru parinti, in special, specialistul are un sfat. „Sa asculte si sa astepte ca adolescentul sa spuna ce are pe suflet, sa asculte oameni care au trecut prin situatii similare. Pentru ca sunt oameni care se ofera ca suport, sa ajute oamenii din comunitate. Si in masura in care poate sa nu critice si sa nu judece. Pentru ca atunci un copil va incepe sa ascunda. Sa arate ca accepta copilul. Alex a avut foarte mult curaj, pentru ca a avut sprijinul familiei”, recomanda Adi Socol.
Alex face acum urmatorii pasi, sustinut, bineinteles, de parintii lui. Incepe treptat, disciplinat, pana la operatia finala: cea de schimbare de sex. „Are nevoie de consult la mai multi medici. Acestia trebuie sa-i confirme cine este. Apoi endocrinologul, cu tratamentul hormonal adecvat. Urmatoarea operatie este mastectomia. Tot ce am vrut a fost ca totul sa se intample dupa 18 ani. Sa aiba discernamant. Acum suntem pregatiti. Este o tranzitie grea, cu multa disciplina”.
Iar ca sa nu fie conflicte, psihologul spune ca „de preferat e ca oamenii sa fie in concordanta cu corpul lor in majoritatea timpului. Din toate punctele de vedere.” Iar mama lui Alex vrea sa ajute: „Eu pot fi o voce pentru parinti. Sunt povesti de neimaginat. Te regasesti in zbuciumul altora dar poti veni si cu solutii.”
Si pentru ca de cele mai multe ori cea mai importanta informatie este la sfarsitul unei stiri, Alex are si o reusita extraordinara. Care, de fapt, ar trebui sa fie un subiect. Pleaca la Shanghai, la una dintre cele mai bune 15 universitati din lume. Acolo a fost acceptat din toate punctele de vedere. Aflati povestea lui Alex si a inca unui subiect tabu, In Comunitate, alaturi de mama lui, Mirela Secan si psihologul Adi Socol.