Nelu Tătaru: ”Suntem într-o transmitere comunitară”

Sursa foto: Agerpres/ Alex Micsik

„Suntem într-o transmitere comunitară accentuată în ultimele 10 zile, dar putem gestiona acest lucru”, a declarat, la TVR, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Acesta a precizat că, dacă evoluţia va fi nefavorabilă, autorităţile se gândesc să impună unele restricţii în anumite zone, acolo unde se observă o transmitere comunitară accentuată.

„După 3 perioade de relaxare, la interval de 14 zile una de alta, după două weekend-uri prelungite, de vineri până luni, asistăm la o creștere a numărului de cazuri noi, o creștere progresivă, și mă repet, nu exponențială, pe care o putem gestiona în măsura în care sunt respectate și acele reguli de distanțare fizică sau precauții, portul măștii, evitarea locurilor aglomerate, suprafețele comune. Sunt zile în care am observat, ultimele 5 au fost cu peste 300 de cazuri noi, dar chiar dacă astăzi avem 246, sunt și datorită faptului că au fost mai puține testări ziua de ieri fiind o zi de duminică, dar în același timp rămânem la un trend peste 200. Evaluarea noastră se face și la cazurile din Terapie intensivă, care rămân la 195 de cazuri, precum și pe adresabilitatea la nivelul Unităților de primire-urgențe. Sunt cazuri care sunt evaluate în mod particular, fiecare dintre ele, sunt anchete epidemiologice care sunt în desfășurare, sunt locuri sau locații care sunt izolate și în ultima perioadă am putut vedea și agenți economici care au făcut evaluări personalului odată cu angajarea și s-au depistat și cazuri pozitive”, a declarat ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru a mai spus că unii români au renunţat la măsurile de precauţie, fapt care a dus la creșterea numărului de cazuri noi.

”Sunt aceleaşi măsuri de precauţie pe care trebuie să le avem fiecare dintre noi şi recomandările pe care trebuie să re repetăm în fiecare zi pentru că după cum am putut vedea, o parte dintre concetăţenii noştri au renunţat la orice măsură de prevenţie, la orice măsură de precauţie şi atunci vedem şi o creştere a numărului de  cazuri noi. Suntem pregătiţi să gestionăm astfel de cazuri”, a declarat Tătaru.

În acest context, autoritățile iau în calcul și posibilitatea instituirii unor restricții particulare.

„Depinde foarte mult de evoluția zilnică, de evoluția săptămânală, de evoluția la 2 săptămâni, care este acea perioadă de incubație, moment în care noi, de obicei, pregătim o nouă perioadă de relaxare, dar odată cu evoluția nefavorabilă ne gândim să avem și niște restricții particulare, puse pentru fiecare caz în parte, pentru fiecare zonă, pentru fiecare locație”, a subliniat ministrul Sănătății.

„Dar mă repet, eu sper că odată cu respectarea precauțiilor, odată cu respectarea acestor reguli, atât de către populație, cât și de către agenții economici care au relaxat anumite activități în această perioadă, să putem gestiona un număr de cazuri chiar dacă este o creștere moderată”, a mai spus Nelu Tătaru.

Amintim că, până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 24.291 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19.În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 246 noi cazuri de îmbolnăvire. De asemenea, au fost raportate 11 decese.

De la debutul epidemiei în România și până în acest moment, 17.031 de persoane au fost declarate vindecate și externate.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.