Cinema, evenimente online şi offline de astăzi, 9 iulie

* Festivalul de film „Aripi” se încheie astăzi la Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură din Bucureşti. Cei 20 de spectatori care pot participa trebuie să se înscrie aici pentru a urmări producţiile:

– de la ora 16:30, „Baku în oglinda timpului”, film documentar din Azerbaidjan, cu subtitrare în engleză;

– de la ora 17:30, „Harbuz”, scurtmetraj de ficţiune de Vasile Marandici produs de Universitatea Hyperion Bucureşti;

– de la ora 18:00, „Sfârşitul lumii”, scurtmetraj de ficţiune de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga, cu Alexandru Suciu şi Elias Ferkin;

– de la ora 18:15, „Farul” scurtmetraj de ficţiune de Ionuţ Gaga, cu Andi Vasluianu şi Adrian Titieni;

– de la ora 19:00, „Kunanbai”, lungmetraj de ficţiune din Kazastan cu subtitrare în română.

* Cea de-a doua ediţie a programului de proiecţii săptămânale de film în aer liber CINEVARA se desfăşoară, de astăzi până pe 3 septembrie, în grădina Rezidenţei Scena9 din cartierul Icoanei (Str. I. L. Caragiale, nr. 32). Ediţia din acest an este una cu totul specială, fiind realizată în parteneriat cu Film Foundation, organizaţie înfiinţată de celebrul regizor Martin Scorsese cu scopul de a recupera şi conserva patrimoniul cinematografic mondial. Accesul se va face pe bază de bilet, ce poate fi cumpărat pe platforma EventBook. Deseară, de la ora 21:00, rulează drama „Memorias del subdesarrollo / Amintiri despre subdezvoltare”, peliculă emblematică a regizorului cubanez Tomás “Titón” Gutiérrez Alea ce îi defineşte o formă de a povesti, un stil vizual şi o opţiune de viaţă: trecerea de la revoluţie la o manieră constantă de a face critică. Filmul, produs în 1968, povesteşte viaţa unui psihiatru în Havana, după ce a fost abandonat de familia sa burgheză, un ins care se simte un curios spectator al desfăşurării istoriei contemporane a Cubei.

* Tot de astăzi începe festivalul în aer liber MOV(I)E ON în parcările magazinelor Kaufland, ce vă propune filme cu mesaje pozitive, despre puterea de a învinge şi depăşi obstacole, despre importanţa de a găsi bucurie în viaţă şi despre a-i ajuta pe ceilalţi. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, în ordinea sosirii şi cu respectarea obligatorie a tuturor normelor de siguranţă. Proiecţiile au loc în următoarele 3 săptămâni, de joi până Duminică, în trei locaţii diferite. Prima dintre acestea este, până Duminică 12 iulie, magazinul din cartierul Brâncuşi (Str. Valea Oltului, nr. 195-197), unde filmele rulează la etajul 2 al parcării în regim de cinema open air, pe scaune, cu acces de la ora 21:00. De la ora 22:00, deseară puteţi viziona „Yesterday”, comedie cu elemente de fantastic regizată de Danny Boyle în care Himesh Patel interpretează pe Jack Malik, un cantautor dintr-un orăşel englezesc, a cărui faimă modestă se evaporă rapid, în ciuda sprijinului devotatei Ellie, prietena sa din copilărie jucată de Lily James. Dar, după ce e lovit de un autobuz în timpul unei bizare pene de curent care întunecă tot globul, Jack se trezeşte într-o lume în care trupa The Beatles nu a existat niciodată, începe să cânte piesele acesteia şi, cu un pic de ajutor de la agenta sa americană, Debra (Kate McKinnon), faima lui explodează, însă riscă să o piardă pe Ellie.

* La Grădina cu Filme a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), de la ora 21:00 în cadrul programului Seara Filmului European este proiectată comedia „Una pistola en cada mano / Un pistol în fiecare mână”, în regia lui Cesc Gay, despre 8 bărbaţi moderni şi femeile din vieţile lor dezordonate. Filmul îl puteţi viziona rezervându-vă locurile de aici, iar regulamentul de funcţionare îl găsiţi aici.

* Cinema Elvira Popescu prezintă, tot de la ora 21:00, în curtea Institutului Francez „Distanţa dintre mine şi mine”, portret al scriitoarei Nina Cassian realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu distins de curând cu Premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar. Îl puteţi viziona rezervându-vă locurile aici şi doar în condiţiile prezentate aici.

* Cinema Arta din Cluj-Napoca postează până pe 12 iulie, pe platforma Eventbook, 4 filme, dintre care unul este animaţia maghiară pentru copii „Lengemesék / Poveşti de pe malul lacului” de Zsolt Pálfi, celelalte trei fiind drame realizate de Pedro Almodóvar:

– „Dolor „Dolor y gloria / Durere şi glorie”, recent distinsă cu Premiul Gopo pentru cel mai bun film european, în care Salvador Mallo, un regizor aflat în declin fizic pentru a cărui interpretare Antonio Banderas a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun Actor la Cannes, are parte de un şir de regăsiri, unele în carne şi oase, altele în rememorările sale, are o proiecţie specială;

– „Julieta”, cel de-al 20-lea lungmetraj al cineastului spaniol, inspirat din trilogia „Runaway” scrisă de Alice Munro;

– „La piel que habito / Pielea în care trăiesc”, thriller dramatic din 2011, în care Antonio Banderas interpretează un eminent specialist în chirurgie plastică, doctorul Robert Ledgard, care, de când soţia i-a murit în incendiul unui accident, s-a ocupat de crearea unui nou tip de piele, artificială, rezistentă la arsuri, ce i-ar fi putut salva nevasta, şi pe care, lipsit de scrupule, îl testează pe un cobai uman, cu ajutorul credincioasei sale menajere.

Filmele pot fi vizionate 24 de ore din momentul achiziţiei biletului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.