Muzică, Operă, Balet şi alte evenimente, online şi offline, de astăzi, 9 iulie
Articol de , 9 iulie 2020, 13:40 / actualizat: 10 iulie 2020, 16:50
MUZICĂ
* Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct, inclusiv pe site-urile lor, de la ora 19:00, de la Sala Radio un Concert roz, fără public, susţinut de Sorin Zlat Trio (Sorin Zlat, Alexandru Marin, Michael Acker) cu care se încheie Alone Together Jazz Series. Prezintă Cristian Marica.
* A II-a ediţie a Turneului Naţional Orgile României se încheie cu recitalul susţinut de Vlad Vişenescu, de la ora 19:00, la Catedrala „Sf. Iosif”. În program: „Toccata Prima” din Apparatus Musico-Organisticus de Georg Muffat; Preludiul de coral „Wenn wir in höchsten Nöten sein” din Orgelbüchlein şi Preludiu şi fugă în Do de Johann Sebastian Bach; Preludiul de coral „Herzliebster Jesu, was hast du verbrochen” din Elf Choralvorspiele de Johannes Brahms; Fantezie, Op.16 de César Franck; „Kyrie eleison” şi „Gloria in excelsis” de Max Reger.
* Filarmonica „George Enescu“ transmite, tot de la ora 19:00, în cadrul stagiunii online, pe site-ul, pagina de Facebook şi pe canalul YouTube ale sale: în prima parte, înregistrarea Simfoniei corale „Clopotele” de Serghei Rahmaninov, condusă de Daisuke Soga. Participă membrii Corului Filarmonicii „George Enescu”, alături de soliştii vocali Sorina Munteanu, Adrian Dumitru şi Ionuț Pascu. În partea a doua, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Emil Tabakov, interpretează Suita simfonică „Şeherazada” de Nikolai Rimski-Korsakov. Solo vioară: Rafael Butaru, concertmaistru al Filarmonicii „George Enescu”. Înregistrările pot fi accesate gratuit timp de 48 de ore.
* Până pe 31 iulie pe site-ul Budapest Festival Orchestra puteţi urmări înregistrarea concertului susţinut de aceasta pe 1 iulie, la Rocca Brancaleone, în Cadrul Festivalului din Ravenna, sub bagheta dirijorului Iván Fischer, având ca solistă pe soprana Anna Prohaska, iar în program lucrările: „Siegfried – Ydill” de Richard Wagner, „Les Illuminations” de Benjamin Britten şi Simfonia nr. 104 în Re – “London”.
OPERĂ ŞI BALET
Până pe 12 iulie, Opera Naţională din Paris difuzează pe site-ul ei înregistrarea Gala dată cu ocazia împlinirii a 350 de ani pusă în scenă de Vincent Huguet, cu Orchestra şi Corurile instituţiei dirijate de Dan Ettinger, cu soliştii Sonya Yoncheva – soprană, Ludovic Tézier – bariton şi Bryan Hymel – tenor şi stelele baletului: Eleonora Abbagnato, Amandine Albisson, Léonore Baulac, Stéphane Bullion, Mathieu Ganio şi Florian Magnenet. În program: extrase din balete şi mari arii din repertoriul liric.
ALTE EVENIMENTE
* Fundaţia Calea Victoriei organizează de la ora 19:00, pe site-ul şi pe contul de YouTube ale sale, evenimentul „Jung şi Arhetipurile” susţinut de lectorul Monica Daniela Găitănaru.
* Teatrul Dramaturgilor Români prezintă, de la ora 20:30, în grădina Casei Filipescu-Cesianu (Cal. Victoriei nr.151) spectacolul „Preludii în cetatea soarelui – Poemul în teatrul contemporan” de şi cu Claudia Motea, alături de George Ioan Hodor, acompaniaţi la clarinet şi saxofon de Felix Goldbach.
* Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă propune astăzi al doilea episod al proiectului „Comedia acasă la…” în care actorul Dragoş Huluba vă invită în casa scriitorului Tudor Arghezi şi a soţiei acestuia, Paraschiva. Gazdă este Marieta Mihăiţă, muzeograf al casei memoriale „Mărţişor”. Evenimentul realizat în parteneriat cu Teatrul de Comedie şi în regia lui Vlad Massaci, poate fi urmărit, de la ora 21:00, pe pagina de Facebook a MNLR. Primul episod al seriei „Comedia acasă la…”, în care actorul Alexandru Conovaru a vizitat Casa Memorială „Ion Minulescu şi Claudia Millian” având ca gazdă pe muzeograful casei, Adrian David, poate fi vizionat: aici.