Cinema, Muzică, Operă şi alte evenimente, online şi offline, de astăzi, 14 iulie
Articol de , 14 iulie 2020, 15:58
CINEMA
* „Pelicam” – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni vă invită să vizionaţi gratuit, de la ora 21:00, pe platforma sa, „Paradisul invizibil”, producţie Bielorusia regizată de Daria Yurkevich despre trei surori dintr-un „paradis” situat … nu departe de zona de excludere de la Cernobîl, care au crescut în perfectă armonie cu mediul în care trăiesc, familia practicând pescuitul şi agricultura de subzistenţă.
* Cinema Elvira Popescu prezintă, de la ora 21:00, în curtea Institutului Francez, „French Cancan”, comedie dramatică şi muzicală regizată în 1954 de Jean Renoir, în care Jean Gabin interpretează pe Henri Danglard, proprietar al cafenelei „Le Paravent Chinois” ce ajunge împreună cu prietena sa, frumoasa dansatoare Lola jucată de María Félix, în Montmarte, unde cancan-ul nu a fost încă uitat. Acolo se conving că folosind ideea dansului şi tinere talente vor putea revigora afacerea lui Danglard. Din distribuţia acestui film, ce dezvăluie frumuseţile şi mizeriile micii şi marii lumi din cartierul Montmartre din epoca de aur, fac parte Édith Piaf, Françoise Arnoul, Michel Piccoli. Vă puteţi rezerva locurile aici.
* La Grădina cu Filme a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), de la ora 21:00 în cadrul programului Seara Filmului de Dans este proiectată înregistrarea spectacolului „Europium”, performance estetic şi metaforic de Linda Kapetanea şi Jozef Fruček ce explorează identitatea Europei, produs de Onassis STEGI şi compania de dans contemporan RootlessRoot. Filmul îl puteţi viziona rezervându-vă locurile de aici, iar regulamentul de funcţionare îl găsiţi aici).
* Pe lângă animaţia maghiară pentru copii „Lengemesék / Poveşti de pe malul lacului” de Zsolt Pálfi, Cinema Arta din Cluj-Napoca postează până pe 19 iulie, încă 3 filme pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare. Două dintre ele sunt drame realizate de Jessica Hausner:
– „Little Joe”, cu Emily Beecham care a fost distinsă anul trecut la Cannes cu Premiul pentru interpretare feminină pentru rolul Alice, mamă singură, cercetător senior la o corporaţie biotehnologică unde creează o floare roşie remarcabilă pentru că, bine îngrijită, îşi face stăpânul fericit, obligându-l însă să o înmulţească, întrucât i-a fost răpită capacitatea de a se reproduce;
– „Amour Fou / Iubire bolnavă”, ce are ca protagonişti pe Christian Friedel şi Birte Schnöink interpretând pe scriitorul german Heinrich von Kleist şi iubita sa, Henriette Vogel, în etapele finale ale vieţii lor în Berlin, în anii 1810-1811.
˟ Se adaugă: „It Must Be Heaven / Paradisul, probabil”, comedie dramatică de şi cu Elia Suleiman, care explorează noţiuni precum identitatea, naţionalitatea şi apartenenţa şi în care cineastul-actor pune o întrebare fundamentală: unde te poţi simţi „acasă?”
MUZICĂ
* În cadrul stagiunii Jazz in The Grass, organizată de Grădina Floreasca (Bd. Mircea Eliade, nr. 16) şi Jazz Syndicate Live Sessions, de la ora 19:30 are loc o ediţie la care participă Adelina Borsan, fostă concurentă la Vocea României.
* Iuliana Beregoi şi invitaţii ei speciali dau petrecerea „Sweet 16”, de la ora 20:00 la Verde Stop Arena (Str. Barbu Văcărescu, nr. 162-164).
* Mădălina Coca (finalistă Vocea României) & Joy Band vă invită la un show de Ziua Naţională a Franţei, ce începe de la ora 20:45 la terasa Berăriei H.
* Pe site-ul, pagina de Facebook şi pe canalul YouTube ale Filarmonicii „George Enescu“ puteţi încă urmări, înregistrările cu Simfonia corală „Clopotele” de Serghei Rahmaninov interpretată, sub bagheta dirijorului Daisuke Soga, de Orchestra simfonică şi Corul instituţiei, alături de soliştii vocali Sorina Munteanu, Adrian Dumitru şi Ionuț Pascu, precum şi cu Suita simfonică „Şeherazada” de Nikolai Rimski-Korsakov, dirijată de Emil Tabakov.
* Centrul Cultural Rabindranath Tagore vă propune Seria de concerte online intitulată Healing Ragas. Primul dintre acestea, cel dat de Rohan Dasgupta la sitar, poate fi vizionat până pe 16 iulie. Cumpărând un bilet de aici veţi primi pe email un link de acces la pagina concertului. Pentru a accesa link-ul e nevoie să fiţi logat pe site cu acelaşi cont folosit pentru cumpărarea biletului.
* Până pe 31 iulie pe site-ul Budapest Festival Orchestra puteţi urmări concertul susţinut pe 1 iulie la Rocca Brancaleone în Cadrul Festivalului din Ravenna, sub bagheta dirijorului Iván Fischer, având ca solistă pe soprana Anna Prohaska, iar în program lucrările: „Siegfried – Ydill” de Richard Wagner, „Les Illuminations” de Benjamin Britten şi Simfonia nr. 104 în Re – “London”.
OPERĂ
Până pe 19 iulie, Opera Naţională din Paris difuzează pe site-ul ei opera „Moses und Aron” de Arnold Schönberg, după carte „Exodus / Ieşirea” din Vechiul Testament, pusă în scenă de Romeo Castellucci, cu: John Graham-Hall, Thomas Johannes Mayer, Julie Davies, Catherine Wyn-Rogers, Christopher Purves, Nicky Spence, Michael Pflumm. Dirijor: Philippe Jordan.
ALTE EVENIMENTE
* Episodul 7 al proiectului Viaţa de la capăt: scriitorii imaginează lumea după pandemie al Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) o are ca invitată pe Carmen Firan, poetă, prozatoare, autoare de piese de teatru şi scenarii de film, cu care vă puteţi întâlni de la ora 21:00, în direct, pe paginile de Facebook ale MNLR şi Institutului Cultural Român din New York.
* În cadrul seriei Actori.SB.Online – Daruri teatrale, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu difuzează deseară gratuit pe site-ul, pagina de Facebook şi canalul de Youtube ale instituţiei: de la ora 21:00, „Despre bunica”, de şi cu Serenela Mureşanu, iar de la ora 21:30, actorul Secţiei Germane Valentin Spath interpretează un monolog din „Cu mulţumirile firmei” de Lutz Hubner.