10 zile de spectacole și concerte în aer liber, la Zilele Unteatru, în Parcul Herăstrău

Sursa foto: Unteatru

Unteatru sărbătorește primul său deceniu de activitate, alături de întreaga sa comunitate, timp de zece zile, în Parcul Herăstrău, la Roaba de Cultură.

Organizat pentru prima dată exclusiv în aer liber, festivalul Zilele Unteatru va aduce în fața  publicului,  în perioada 17-26 iulie, o selecție a celor mai bune spectacole ale stagiunii curente, producții invitate din țară, evenimente pentru cei mici și povești puse pentru prima dată în scenă. Accesul la toate evenimentele incluse în program va fi gratuit, în baza rezervărilor online, dar spectatorii pot susține continuitatea proiectului independent prin intermediul donațiilor.

Evenimentul va fi deschis vineri, pe 17 iulie, la ora 21:00, cu o proiecție în premieră, ”Singurătatea pietrelor”.  Spectacolul regizat de Norbert Boda este primul produs #unteatruCinematic dezvoltat în studio pentru a fi prezentat pe marele ecran. În distribuție: Alex Popa, Florina Gleznea, Bogdan Nechifor.

Tot în premieră, Catinca Drăgănescu, creatoarea platformei GO WEST, aduce pe scenă, la această ediție, cea de-a treia parte a trilogiei despre migrație. Spectacolul ”Domeniul luptei”, realizat cu actorii: Cezar Antal, Nicoleta Lefter, Alex Popa, Alex Ștefănescu, Valentina Zaharia, va putea fi urmărit la Roaba de Cultură, sâmbătă, 25 iulie, de la ora 21:30.

Publicul tânăr și foarte tânăr e așteptat la unteatru de copii, unde, în diminețile de weekend, începând cu ora 10:00,  pot face cunoștință, prin joc și joacă, cu personajele din spectacole precum ”S.O.S dispar poveștile” sau ”Carina în drumul spre casă”.

Prezență constantă la Zilele Unteatru, Auăleu, cunoscutul  teatru independent din Timișoara,  va aduce, la ediția aniversară, două dintre cele mai apreciate producții ale sale: ”Miorița”, vineri, 24 iulie, de la ora 22:00, și ”Ferma animalelor”, sâmbătă, 25 iulie, de la ora 19:00.

Concertele susținute de Alexandru Andrieș, Byron, Fără Zahăr, Alex Ștefănescu, Maria Răducanu și Maxim Belciug vor completa atmosfera relaxantă a acestor seri aniversare.

Ediția aniversară Zilele Unteatru se va încheia cu mult așteptata premieră oficială a spectacolului ”Noaptea bufonilor”, regizat de Alexa Visarion. Programată inițial în această primăvară, întâlnirea excepțională a iubitorilor de teatru cu îndrăgiții actori Marian Râlea și Richard Bovnoczki se va întâmpla duminică, pe 26 iulie, de la ora 22:00.

Unteatru va prezenta în cadrul festivalului două dintre cele mai longevive spectacolel ale sale: ”Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”, piesa lui Matei Vişniec, montată de Cătălina Buzoianu, cu Iolanda Covaci și Marius Călugărița, și  ”La ţigănci”, o dramatizare după Mircea Eliade, o creație a cuplului de regizori Andreea și Andrei Grosu, pusă în valoare de actorii din distrbuție:  Richard Bovnoczki, Liviu Pintileasa, Mihaela Trofimov, Corina Moise/ Florentina Țilea, Florina Gleznea, Cristina Casian și Bogdan Cotleț.

Acestor titluri li se adaugă; ”Ce zile frumoase” de Samuel Beckett, spectacol cu: Sabrina Iaşchevici și Ionuţ Vişan, în regia: Sânzianei Stoican, ”Bad Talks”, un one man show al lui Radu Iacoban, pe text propriu, ”Pelicanul” de August Strindberg, regizat de Florin Liță, cu: Florina Gleznea, Cezar Antal, Sandra Ducuță, Alex Popa, și ”Alcesta” de Euripide, spectacol cu: Florina Gleznea, Lari Giorgescu, Ștefana Ionescu-Darzeu, Ionuț Grama, regia: Kovács Zsuzsánna.

”10 ani plini de bucurie și de pasiune. Acum ne putem numi unteatru matur. Cu iubiri mature, cu relații trainice, cu experiența satisfacțiilor și a eșecurilor din tot acest deceniu. Ne-am imaginat altfel momentul acesta, cu sala plină de oameni și cu libertatea de a ne îmbrățișa și de a ne felicita pentru mica mare istorie pe care am scris-o la unteatru impreună. Dar am înțeles că cel mai important este să fim în siguranță și să continuăm pe drumul deja bine pavat. Așadar ne pregătim de o sărbătoare pe care nu o vom uita niciodată. Mulțumim unteatru, multumim oamenilor unteatru, din spate și de pe scenă. La cât mai multe decenii de magie!’’ – regizorii Andrei și Andreea Grosu, fondatorii Unteatru.

Cei doi regizori au povestit despre momentul înființării Unteatru și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, 2019.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Zilele Unteatru este un proiect organizat de Unteatru, cu sprijinul Ministerului Culturii, găzduit de Roaba de Cultură.

Programul Zilelor unteatru este disponibil pe www.unteatru.ro, iar spectatorii pot rezerva locuri la evenimente prin intermediul platformei TomTix.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.