Apa Nova Bucuresti, investiții de 628 milioane euro, fără creșteri de tarif!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Astăzi, consilierii municipali au adoptat un nou act adițional, al 11-lea, la contractul de concesiune a serviciului public de apă și canalizare, contract semnat în anul 2000.

Ditectorul general al Apa Nova București, concesionarul serviciilor de alimentare cu apă și canalizare al Municipiului București, a anunțat că va investi 367,9 milioane de euro în sistemul operat de către companie, până în anul 2037, program multianual ce va garanta bucureștenilor un tarif constant la serviciile de apă și canalizare, pe toată durata acestor ani.

Peste 230 de milioane de euro este valoarea unui nou program investițional. Alte peste 130 de milioane euro va fi valoarea obligațiilor suplimentare asumate de către concesionar. Iar compensarea de costuri va însuma 5,98 milioane de euro, a spus Mihailovici.
Apa furnizată și nefacturată în zone defavorizate din Sectorul 5 se va ridica la valoarea de 5 milioane de euro.
Noul program investițional, în valoare de 230,9 milioane de euro, are patru piloni:

1. Reducerea riscului de inundații, în valoare de aproape 90 milioane de euro.
În cadrul acestei componente se vor realiza 94,3 km canalizare pluvială și menajeră de care vor beneficia 793 mii de bucureșteni.
Lucrările se vor desfășura pe 270 de străzi din zonele Tineretului, Văcărești, Pallady, Colentina, Muncii și Dobroiesti.

2. Cel de-al doilea pilon este cel al adaptării infrastructurii de apă la nevoile actuale și cele viitoare. Acesta va însemna investiții de 57,5 milioane euro.
Vor fi executați peste 364 km de rețea de apă nouă, de care vor beneficia peste 365 de mii de bucureșteni. Lucrările se vor desfășura pe 1349 de străzi, inclusiv Centrul Istoric faza a doua.

3. Cel de-al treilea pilon este cel al extinderii rețelei de apă și canalizare. Este vorba despre o investiție de 81 milioane de euro pentru peste 130 km de rețea de apă nouă și 91,4 km rețea nouă de canalizare. De aceste investiții vor beneficia 370 mii de bucureșteni. Sunt incluse în proiect 296 de străzi din zone precum Odăi, Sisești, Prelungirea Ghencea, Berceni, Bulevardul Uverturii.

4. Creșterea siguranței operării sistemului de apă în caz de seism, prin formarea a 35 de puțuri de mare adâncime, care vor fi folosite temporar, în cazul nefunctionariu rețelei de apă.

Totalul investițiilor se va ridica la 628 milioane euro.

Aceste planuri de investiții sunt anunțate ca urmare a aprobării de către Consiliul General al Municipiului București a prelungirii Contractului de Concesiune nr. 1239/29.03.2000 dintre Municipalitate și operator, cu o durată de 12 ani, până în noiembrie 2037. Mai precis, prin extinderea contractului, Apa Nova își asumă un angajament financiar în valoare de 367,9 milioane de euro, care presupune implementarea unui program ambițios de lucrări strategice în valoare de 230,9 milioane de euro pe durata următorilor 11 ani, dar și cheltuieli suplimentare în valoare de 137 milioane euro direcționate către infrastructura de apă și canalizare, menținându-se totodată actualul tarif, unul dintre cele mai mici prețuri din România – locul 43 din 45 în topul tarifelor principalilor operatori din România.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.