Ascultă Radio București FM Live

Cinema, Muzică, Operă şi alte evenimente, online şi offline, de astăzi, 15 iulie

Cinema, Muzică, Operă şi alte evenimente, online şi offline, de astăzi, 15 iulie

Articol de , 15 iulie 2020, 13:57

CINEMA

* „Pelicam” – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni  vă invită să vizionaţi gratuit, de la ora 21:00, pe platforma sa, „Pe ape”, film documentar realizat de croatul Goran Dević ca un studiu poetic şi politic despre schimbarea şi constanţa oamenilor şi spaţiilor, şi despre graniţa dintre acestea, în care râurile sunt privite ca medii ce acumulează istoria şi poveştile.

* Tot de la ora 21:00, în programul Seara Filmului Românesc, la Grădina cu Filme a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), este proiectată comedia poliţistă noir distinsă cu 9 premii  Gopo „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, cu Vlad Ivanov în rolul Cristi, poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia care ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăţa „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici, ce îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la Bucureşti, singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii. La finalul proiecţiei, câțiva membri ai echipei filmului vor avea o conversaţie cu spectatorii, moderată de criticul de film Ileana Bîrsan. Vă puteţi rezerva locurile aici.

* Cinema Elvira Popescu prezintă, de la ora 21:00, în curtea Institutului Francez, „It Must Be Heaven / Paradisul, probabil”, comedie dramatică de şi cu Elia Suleiman care explorează noţiuni precum identitatea, naţionalitatea şi apartenenţa şi în care cineastul-actor pune o întrebare fundamentală: unde te poţi simţi „acasă?”. Vă puteţi rezerva locurile aici.

* Pe lângă animaţia maghiară pentru copii „Lengemesék / Poveşti de pe malul lacului” de Zsolt Pálfi, Cinema Arta din Cluj-Napoca postează până pe 19 iulie, încă 3 filme pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare. Două dintre ele sunt drame realizate de Jessica Hausner:

– „Little Joe”, cu Emily Beecham care a fost distinsă anul trecut la Cannes cu Premiul pentru interpretare feminină pentru rolul Alice, mamă singură, cercetător senior la o corporaţie biotehnologică unde creează o floare roşie remarcabilă pentru că, bine îngrijită, îşi face stăpânul fericit, obligându-l însă să o înmulţească, întrucât i-a fost răpită capacitatea de a se reproduce;

– „Amour Fou / Iubire bolnavă”, ce are ca protagonişti pe Christian Friedel şi Birte Schnöink interpretând pe scriitorul german Heinrich von Kleist şi iubita sa, Henriette Vogel, în etapele finale ale vieţii lor în Berlin, în anii 1810-1811.

˟ Se adaugă comedia dramatică „It Must Be Heaven / Paradisul, probabil”.

MUZICĂ

* Seria Backyard Acoustic Season continuă la terasa Expirat Halele Carol cu două concerte susţinute în condiţii speciale de Eyedrops, de la orele 18:30 şi 21:30, cel de-al doilea fiind deja sold out. Pentru primul mai găsiţi bilete aici.

* Dată fiind situaţia creată de pandemie Festivalul Internaţional „Vara Magică” se desfăşoară anul acesta în aer liber, în curtea Ateneului Român. De astăzi până pe 27 august, în serile de miercuri şi joi, de la ora 20:00 vor avea loc 7 concerte camerale şi tot atâtea simfonice sub genericul Anul Beethoven la Bucureşti. Seria de concerte este deschisă ce cel susţinut deseară de Ansamblul Violoncellissimo, fondat de Marin Cazacu, care interpretează lucrări compuse de: Johann Schrammel, Tomaso Albinoni, Georg Friedrich Haendel, Constantin Dimitrescu, Cornelia Tăutu, Ramin Djawadi, Dimitri Şostakovici, Astor Piazzolla, Michael Jackson, Luis Fonsi / Radu Sinaci, Wilhelm Kaiser Lindemann, Freddie Mercury, Sabin Păutza, Mozart / Sinaci . Biletele se pot găsi aici şi pe www.lanto.ro, unde găsiţi şi programul integral al festivalului.

* Mircea Vintilă susţine un recital, de la ora 20:45, la terasa Berăriei H.

* ICR Viena – Rumänisches Kulturinstitut Wien transmite pe pagina sa de Facebook, de la ora 20:00, un concert susţinut de pianista Raluca Ştirbăţ, Preşedintă a Societăţii Internaţionale „George Enescu” din Viena cunoscută marelui public din România pentru iniţiativa şi reuşita de reabilitare a casei Enescu, împreună cu violoncelistul austriac Rudolf Leopold, dedicat creaţiei şi personalităţii compozitorilor George Enescu şi Constantin Silvestri, în cadrul căruia vor fi interpretate fragmente din albumul discografic ce urmează a fi lansat în toamna acestui an. Lansarea acestui album cu 2 CD-uri, cuprinzând integrala creaţiei pentru violoncel şi pian, alături de Sonata op. 22 nr. 1 pentru violoncel şi pian de Constantin Silvestri (inedită, redescoperită la Viena de pianistă), marchează 65 de ani de la moartea compozitorului şi precede împlinirea a 140 de ani de la naşterea lui George Enescu (1881-1955).

* Pe site-ul, pagina de Facebook şi pe canalul YouTube ale Filarmonicii „George Enescu“ puteţi încă urmări, înregistrările cu Simfonia corală „Clopotele” de Serghei Rahmaninov interpretată, sub bagheta dirijorului Daisuke Soga, de Orchestra simfonică şi Corul instituţiei, alături de soliştii vocali Sorina Munteanu, Adrian Dumitru şi Ionuţ Pascu, precum şi cu Suita simfonică „Şeherazada” de Nikolai Rimski-Korsakov, dirijată de Emil Tabakov.

* Centrul Cultural Rabindranath Tagore vă propune Seria de concerte online intitulată Healing Ragas. Primul dintre acestea, cel dat de Rohan Dasgupta la sitar, poate fi vizionat până pe 16 iulie. Cumpărând un bilet de aici veţi primi pe email un link de acces la pagina concertului. Pentru a accesa link-ul e nevoie să fiţi logat pe site cu acelaşi cont folosit pentru cumpărarea biletului.

* Până pe 31 iulie pe site-ul Budapest Festival Orchestra puteţi urmări concertul susţinut pe 1 iulie la Rocca Brancaleone în Cadrul Festivalului din Ravenna, sub bagheta dirijorului Iván Fischer, având ca solistă pe soprana Anna Prohaska, iar în program lucrările: „Siegfried – Ydill” de Richard Wagner, „Les Illuminations” de Benjamin Britten şi Simfonia nr. 104 în Re – “London”.

OPERĂ

Până pe 19 iulie, Opera Naţională din Paris difuzează pe site-ul ei opera „Moses und Aron” de Arnold Schönberg, după carte „Exodus / Ieşirea” din Vechiul Testament, pusă în scenă de Romeo Castellucci, cu: John Graham-Hall, Thomas Johannes Mayer, Julie Davies, Catherine Wyn-Rogers, Christopher Purves, Nicky Spence, Michael Pflumm. Dirijor: Philippe Jordan.

ALTE EVENIMENTE

* Ioana Pârvulescu poartă un dialog despre cartea sa „Prevestirea” cu Ioana Bâldea Constantinescu în cadrul programului Cercul, de la ora 19:00, pe paginile de Facebook ale, Cărtureşti, Humanitas şi CINEPUB.

* De astăzi până pe 16 august Muzeul Municipiului Bucureşti prezintă, la Palatul Suţu, un număr de şase tablouri pictate de Nicolae Grigorescu, care se adaugă şi completează, într-un medalion special, expoziţia tematică Natură moartă, natură vie. Capodopere din coleţia Pinacotecii Municipiului Bucureşti. Program de vizitare: miercuri – duminică – între orele 10:00 – 18:00 (ora 17:30 ultima intrare).

* Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduieşte, la Sala Irina Nicolau, în perioada 15 iulie – 2 august, expoziţia de grafică şi pictură “Cum am ajuns aici?”, a arhitectului şi artistului plastic Vladimir Păun-Vrapciu.

* O serie exclusivă a fotografiilor reunite sub titlul „Peisaje portugheze de pandemie”, realizate de Cosmin Bumbuţ, vor fi expuse în premieră, pe pagina de Facebook a ICR Lisabona – Instituto Cultural Romeno Lisboa, până pe 21 iulie. Din 2013, fotograful Cosmin Bumbuţ, împreună cu jurnalista Elena Stancu, au început să călătorească în autorulotă şi au creat proiectul „Teleleu“. Pandemia i-a prins pe drum, în Portugalia, unde artistul a realizat o serie de fotografii cu peisaje din mai multe zone unde au poposit în această perioadă.

Etichete:
Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:03

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară

Universitatea din Bucureşti este, conform ediţiei I a clasamentului Times Higher Education – Interdisciplinary Science Rankings 2025, prima...

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:57

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, un eveniment unic, care îmbină cultura, tradiţiile şi bucuria Crăciunului, va avea loc, în...

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:30

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1

Peste 500 de copii au fost înscrişi de părinţi la cursuri de înot, după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1. Cele mai...

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:54

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!

De mâine până duminică, 24 noiembrie, curtea interioara a Muzeului Naţional al Ţăranului Român adună la un loc meșteri, artizani,...

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:42

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!

𝐌𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐚̆, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, se aprind luminițele de sărbători și tot atunci, la...

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:59

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO

Este sau nu necesar acest referendum, cum se vor soluționa pe viitor cererile de construire din București, dat fiind numărul redus al angajaților...

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:31

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman

Situatie fara precdent, la RAR. Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a...

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman