Declaraţiile premierului Ludovic Orban, de la şedinţa de Guvern

Arhivă

Premierul Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor ca până pe 31 iulie, sub coordonarea ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, să definească tipul de proiecte finanţabile în cadrul exerciţiului financiar multianual european 2021-2027.

România are garanţia, în urma deciziei Consiliului European, că va beneficia de 80 de miliarde de euro.

”Avem garanţia în urma deciziei Consiliului European că România va beneficia de 80 de miliarde de euro, alocări din bugetul UE 2021-2027, alocări din Fondurile de rezilienţă şi recuperare din cadrul Next Generation EU.

De asemenea, mai beneficiem de resurse din programul SURE, care finanţează măsuri active adresate angajaţilor. De asemenea, vom avea posibilitatea să avem resurse financiare la dispoziţie din cadrul React EU.

Pentru a putea accesa aceste resurse financiare, care reprezintă o şansă uriaşă pentru România, va trebuie să ne mobilizăm la maxim în ceea ce priveşte exerciţiul financiar multianual bugetul 2021-2027. (…) Sub coordonarea domnului ministru Boloş, până la 31 iulie trebuie să ne definim cu precizie care sunt programele şi categoriile de cheltuieli, de beneficiari, tipul de proiecte finanţabile în cadrul exerciţiului financiar multianual.

Pe 31 iulie să lansăm în dezbatere publică şi să fim pregătiţi să începem negocierile pentru Acordul de parteneriat cu UE, astfel încât să fim pregătiţi, imediat cu începerea anului 2021, să facem toate formalităţile de pregătire a absorbţiei fondurilor, ” a declarat Orban, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern.

”Negocierile purtate de preşedintele României chiar ne-au adus într-o situaţie în care România are o şansă cu care nu se întâlneşte probabil decât poate o dată pe generaţie. Este o şansă uriaşă, avem la dispoziţie fonduri la care nici nu am visat, pe care, dacă le utilizăm în mod eficient, pentru dezvoltare, pentru infrastructură, pentru finanţarea investiţiilor în educaţie, în sănătate, în agricultură, practic putem finanţa atât de multe proiecte care sunt indispensabile pentru dezvoltarea României încât am încredere că vom fi pregătiţi să utilizăm aceşti bani pentru a putea asigura o dezvoltare a României fără precedent.

Trebuie să asigurăm contractarea tuturor sumelor disponibile pe care le avem pe „Next Generation EU”, de asemenea, trebuie să începem cu viteză accelerată contractarea tuturor proiectelor care sunt finanţabile din bugetul pe 2021 – 2027.

Deci trataţi cu maximă seriozitate implicarea în elaborarea programelor şi în pregătirea dispozitivului de absorbţie a fondurilor europene, în pregătirea tipului de proiecte care ştim că vor fi finanţabile, astfel încât să anticipăm orice creştere posibilă a încărcăturii de responsabilităţi şi de sarcini pe diferitele structuri pe care le aveţi în subordine, care sunt implicate în absorbţia fondurilor europene”, a mai spus Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.