Bine de citit: „Furnica electrică”
Articol de razvanursuleanu, 10 august 2020, 08:28
Văzusem toate filmele cu mult timp înainte de a citi povestirile lui Philip K. Dick, contribuția mea de cititor era inutilă, castingul fusese făcut. Gary Sinise în “Impostorul”, Tom Cruise și Max von Sydow în “Raport Minoritar”, Peter Weller în “Varietatea a doua”, Arnold Schwarzenegger și Sharon Stone (sau Colin Farrell și Kate Beckinsale pentru remake) în “Amintiri Garantate”… Nu mai avea rost să compun mental imaginea personajelor, de lucrul acesta se ocupaseră deja Verhoeven, Wiseman, Duguay sau Spielberg.
(De câte ori scriu ceva despre Philip K. Dick nu uit să adaug că eu îl consider cel mai mare scriitor SF. Adaug și acum. Cred că e cel mai mare. Cam tot ce a scris s-a transformat in film, cam toate filmele după romanele sau povestirile sale au fost blockbusters… Alte opinii? Sunt pregătit pentru duel… )
Cele nouă texte din antologia “Furnica electrică” sunt obligatorii pentru cititorii de literatură SF. Fără ele nu iei nici măcar bacalaureatul în ficțiune speculativă. Iar dacă cineva îmi spune “ei hai, că n-or fi chiar toate nouă excepționale” îi răspund “OK, bine, să nu ne certăm, uite, povestirea Ce spun morții e puțin prea lungă și repetitivă, un fel de supapă pentru cuvintele-balast de care trebuie să scape autorul, tocmai pentru a face ca toate celelalte opt povestiri să fie formidabile…”