Procesul privind redeschiderea anchetei în dosarul ”10 august” se mută la Tribunalul București

foto: Adriana Baciu

Procesul privind redeschiderea anchetei în dosarul ”10 august” a fost mutat la Tribunalul București. Curtea de Apel București a decis că nu are competența materială să judece cererea DIICOT de redeschidere a anchetei.

Instanta a admis în acest sens o cerere făcută de foștii șefi ai Jandarmeriei implicați în acest caz, care au solicitat ca procesul să fie mutat la Tribunalul București.

„Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală – judecător de cameră preliminară. Declină competenţa de soluţionare a cererii de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, dispuse prin ordonanţa nr.111/II-2/2020 din 04.08.2020 a procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în favoarea Tribunalului Bucureşti – judecător de cameră preliminară. În baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), formulată de intimatul Cucoş Gheorghe Sebastian, prin apărător. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare în privinţa dispoziţiei de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. Definitivă în privinţa restului dispoziţiilor”, se arată în decizia luată la Curtea de Apel Bucureşti.

De altfel, astăzi, a avut loc un protest pentru redeschiderea anchetei în acest dosar. În faţa sediului instanţei, comunitatea Declic a plasat un imens elefant de culoare roz pe care scria: ”#10 AUGUST NU UITĂM”.

Amintim că procurorul şef al DIICOT a infirmat parţial, săptămâna trecută, soluţia de clasare a dosarului ”10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Astfel, colonelul Sebastian Cucoș, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurențiu Cazan, fost director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, colonelul Cătălin Sindile, fost șef al Jandarmeriei Române și comisarul șef de poliție Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în Ministerul de Interne, ar urma să răspundă legal pentru reprimarea mitingului diasporei din 10 august 2018 din Piața Victoriei din București.

Dosarul a fost clasat la sfârșitul lunii iunie, după ce procurorul de caz a decis că nu există probe potrivit cărora ar fi fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat, așa cum a susținut Jandarmeria Română, și nici probe că reprimarea protestului ar fi fost pregatită din timp.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.