Stimulent financiar pentru donatorii de plasmă vindecaţi de COVID-19!

Foto: Biroul de presa PMB

Pacienţii trataţi de COVID-19 care donează plasmă ar urma să beneficieze de un stimulent financiar, potrivit unui proiect ce va fi dezbătut în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei. Primarul general, Gabriela Firea, a explicat că este vorba despre tichete de masă sau pentru medicamente în valoare de 1000 de euro.

„Am scris un proiect dedicat acestei nevoi stringente, împreună cu medicii de la Administrația Spitalelor, pe care îl voi adăuga joi pe ordinea de zi a Consiliului General. În esenţă, este vorba despre convingerea cât mai multor pacienţi trataţi să fie salvatorii celor care suferă, prin întâlniri, discuţii, argumente umanitare. În plus, la acest efort vom adăuga şi un stimulent financiar în cuantum de 1.000 de euro, sub forma tichetelor de masă şi/sau cadou, din care donatorii pot procura medicamente (vitamine, minerale), alimente necesare revenirii tonusului, dar şi alte produse necesare”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

În mod normal, legislația privind donarea nu prevede și stimulente financiare, însă ne aflăm într-o situație excepțională, a mai spus primarul Capitalei.

„Suntem în pandemie, deci într-o situaţie excepţională. Chiar dacă, în timpuri normale, legislaţia privind donarea nu prevede şi stimulente financiare, acum suntem într-o situaţie de excepţie. Prin urmare, este nevoie de o excepţie de la lege, pentru a salva cât mai multe vieţi! Nu cred că ar fi normal să ne încurcăm în prea multe detalii birocratice şi cutumiare, atunci când este vorba despre un interes superior: salvarea românilor care suferă de o formă severă a infecţiei COVID-19”, a explicat primarul general.

Datele oficiale arată că, până în prezent, peste 30.000 de români s-au vindecat de COVID-19. Dintre aceștia însă, doar 490 au donat sânge sau plasmă, potrivit Institutului Național de Hematologie Transfuzională.

Plasma se administrează doar pacienților aflați în stare critică și care au peste 18 ani.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.