Divergente intre Comisia Europeana si Berlin asupra extinderii UE
Articol de , 15 iulie 2014, 17:06
„Nu va exista nici o nouă extindere în următorii cinci ani”, a precizat Jean-Claude Juncker, noul presedinte al Comisiei Europene, în faţa parlamentarilor europeni, care au aprobat, astazi, cu majoritate de voturi, nominalizarea sa in aceasta functie.
„UE are nevoie să facă o pauză în procesul său de extindere pentru a consolida ceea ce s-a făcut în 28” de state membre, a adăugat el, amintind că 13 ţări au aderat în ultimii zece ani.
Extinderea prea rapida a UE a fost unul din argumentele cel mai des invocate de partidele eurosceptice care au castigat voturi importante la alegerile europarlamentare din 25 mai.
După aderarea Croaţiei în 2013, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Kosovo, Albania şi Bosnia-Herţegovina s-au angajat în negocieri mai mult sau mai puţin avansate cu UE, în timp ce procesul pare să fie într-un punct mort cu Turcia.
In schimb, tot astazi, cancelarul federal german Angela Merkel a exprimat sprijinul ferm al ţării sale pentru integrarea ţărilor din Balcani la Uniunea Europenă .
“Sprijin în mod ferm perspectivele europene ale tuturor ţărilor din regiune. Nu vom abandona” procesul de extindere cu ţările din Balcani, a declarat Angela Merkel în timpul unei conferinţe de presă organizate în marja unei reuniuni a şefilor de stat ai celor opt ţări din Balcani (Albania, Bosnia, Croaţia, Muntenegru, Kosovo, Macedonia, Serbia şi Slovenia).
“Informaţiile ce proveneau din această regiune în urmă cu 15 ani erau foarte contradictorii. Un mare progres a fost înregistrat în ceea ce priveşte normalizarea relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia”, a spus Angela Merkel, lăudând “curajul” liderilor celor două naţiuni şi subliniind că “perspectiva unui viitor European” a contribuit la încheierea acestui acord.
Cancelarul german a promis, de asemenea, ajutorul ţării sale în găsirea unei soluţii de compromis la diferendul care opune Macedonia şi Grecia, şi care blochează Skopje în drumul său spre UE şi NATO.
Grecia contestă dreptul vecinei sale de a folosi numele de Macedonia, denumire care este atribuita si regiunii sale din nord şi pe care o consideră parte a mostenirii istorice grecesti.