Cinema, evenimente online şi offline de astăzi, 4 septembrie

* Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) are programate două proiecţii la Cinema Elvira Popescu din curtea Institutului Francez:

– de la ora 20:30, primul calup al competiţiei internaţionale cu 9 scurtmetraje care surprind oameni în căutarea locului potrivit, fie el mental, emoţional sau fizic, oscilând jovial între ficţiune şi materialitate;

– de la ora 22:30, cele 4 scurtmetraje din competiţia de musicaluri ce folosesc, cu umor, alimentele ca pretext pentru a vorbi despre atitudinile negative pe care le avem faţă de corpurile noastre, despre anxietatea socială cu care uneori ne confruntăm, despre modul nejustificat în care uneori ne ghidează aparenţele.

* Pentru că este un an al schimbărilor şi al noilor experienţe, HipTrip devine Itinerama – primul festival de film din Europa centrală și de sud-est dedicat filmelor a căror acţiune este centrată în jurul unor repere precum „călătorie”, „explorare”, „cunoaştere de sine” şi „depăşirea limitelor”. Acest mini-festival are doar 2 proiecţii la terasa Acuarela Bistro (Str. Polonă, nr. 40), prima chiar deseară, de la ora 20:30, cu documentarul „Krabi, 2562”, de Anocha Suwichakornpong şi Ben Rivers, elegant din punct de vedere vizual şi novator din punctul de vedere al concepţiei, ce este o ambiţioasă reflecţie despre timp, loc şi amintiri, explorând peisajele şi poveştile comunităţii Krabi, din sudul Thailandei.

* KINOdiseea are trei proiecţii în acest week-end la Opera Comică pentru Copii, de la ora 20:30. Astă-seară puteţi viziona acolo „Moana / Vaiana”, film de animaţie pentru întreaga familie ce spune povestea personajului titular, o navigatoare înnăscută care porneşte în căutarea unei insule legendare din Oceania, călătorie ce i-l va scoate în cale pe semizeul Maui, care o va ajuta să traverseze oceanul dezlănţuit, într-o extraordinară aventură plină de experienţe neobişnuite. Miza este şi ea ieşită din comun: ceea ce găseşte pe insulă ar putea-o ajuta pe Moana să-şi salveze familia.

* La Event Park Snagov (Lagoo Snagov), de la ora 20: rulează gratuit câştigătorul premiului Palme d’Or de anul trecut, al Globului de Aur pentru cel mai bun film străin şi al mai multor premii Oscar din acest an: thriller-ul comic şi dramatic „Parazit”, realizat de Bong Joon-Ho despre două familii şi două lumi total opuse a căror întâlnire duce la situaţii incontrolabile. Locuri pentru această proiecţie pot fi cumpărate aici.

* Cinema în aer liber vă propune, tot de la ora 20:30, pe Insula Artelor din Parcul Titan, dramedia „Persepolis”, film de animaţie de Marjane Satrapi distins cu Premiul Juriului la Cannes, ce prezintă povestea subtilă a unei fetiţe precoce şi directe în vârstă de 9 ani din Iran desfăşurată în timpul Revoluţiei islamice, prin ochii căreia vedem cum speranţele oamenilor sunt zdrobite pe măsură ce fundamentaliştii preiau puterea.

* La Cinema sub clar de lună, din spaţiul alăturat Casei Florescu-Manu de pe Calea Victoriei 192A (vizavi de Casa Vernescu), de la ora 20:30 este proiectată, „Madre”, dramă realizată de Rodrigo Sorogoyen, despre Elena care începe, în sfârşit, să fie ea însăşi după ce în urmă cu un deceniu şi-a pierdut fiul de şase ani, când întâlneşte un adolescent care îi aduce aminte de acesta. Cei doi vor începe o relaţie cu urmări neaşteptate. Vă puteţi cumpăra locurile aici.

* La Grădina cu Filme a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), de la ora 20:30, în cadrul programului Seara Filmului Românesc este proiectat câştigătorul premiului secţiunii Zilele Filmului Românesc la TIFF: thriller-ul „Urma”, debutul în lungmetraj al lui Dorian Boguţă în care Teodor Corban interpretează pe un poliţist ce anchetează dispariţia misterioasă a unui pianist celebru, jucat de Marin Grigore. Pe parcurs descoperă destinul zbuciumat al artistului, relaţiile sale bizare şi deciziile care au declanşat un vârtej de evenimente surprinzătoare. Vă puteţi rezerva locurile aici.

* La Cinema Drive in din Militari Shopping (Bd. Iuliu Maniu, nr. 560A), de la ora 21:00 rulează comedia „Up / Deasupra tuturor”, film de animaţie regizat de Pete Docter şi Bob Peterson, ce are ca personaj principal pe Carl, un septuagenar care, hărţuit de constructorii care-i înconjoară casa cu zgârie-nori, îşi ia zborul cu tot cu casă, susţinută în aer de o mulţime de baloane multicolore. Planul bătrânului, care vrea să-şi ţină promisiunea făcută soţiei lui decedate de a explora lumea întreagă, are o singură hibă: în momentul „decolării”, pe prispa casei lui se află şi un entuziast puşti de opt ani. Vă puteţi rezerva locurile aici.

* În acest week-end Cinemateca Online, organizată de Arhiva Naţională de Filme, vă propune doar 4 filme româneşti, ce pot fi vizionate în intervalul orar 14:00-24:00, pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare. Astăzi sunt postate 3 dintre acestea:

– „Mai presus de orice”, conceput iniţial ca un documentar despre catastrofalul cutremur din 4 martie 1977, acest film de Dan Piţa şi Nicolae Mărgineanu oprit de cenzura comunistă să mai apară pe ecrane, a intrat în zona ficţiunii, la scenariu colaborând şi Iosif Demian;

– filmul de acţiune „Ediţie specială” realizat de Mircea Daneliuc în 1978, cu Ştefan Iordache în rolul principal, cel al ziaristului Matei Olaru martor la arestarea unei tinere ilegaliste comuniste în 1939, interpretată de Ioana Crăciunescu, trimis apoi de poliţie să se infiltreze în cercurile comuniste la convingerile cărora va adera, fapt care-l va costa în final viaţa;

– „Secretul armei…secrete” parodie muzicală realizată de Alexandru Tatos în 1989 ca un basm cinematografic în care un împărat se războieşte cu pretendenţii la mâna fiicei sale, îndeosebi cu Zmeul, pentru a facilita căsătoria prinţesei cu Voinicul, pretendentul care-i cucerise inima; cu: Victor Rebengiuc, Mircea Diaconu, Carmen Galin, Mitică Popescu, Horaţiu Mălăele, Dem Rădulescu, Manuela Hărăbor, Emilia Dobrin, Aristide Teică, Coca Bloos.

* Până Duminică 6 septembrie, Cinema Arta din Cluj-Napoca postează 5 filme pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare, valabile 24 de ore din momentul achiziţionării lor:

– „La Grande bellezza / Marea frumuseţe”, comedie dramatică de Paolo Sorrentino, un festin vizual incluzând costume de Giorgio Armani şi Laura Biagiotti şi amintind de „La Dolce vita” al lui Fellini, ce urmăreşte personajul interpretat de Toni Servillo, Jep Gambardella, regele autoproclamat al lumii mondene din Roma ajuns acum la 65 de ani, privind lumea opulentă şi decadentă din care a făcut parte, spre finalul marii petreceri;

alegoria italiană „Lazzaro felice / Fericit ca Lazăr” despre sclavia modernă realizată de Alice Rohrwacher şi distinsă cu Premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes;

– „Leto / O vară rock’n’roll”, film biografic de cineastul Kirill Serebrennikov, ce spune povestea tânărului muzician din Leningrad Viktor Tsoi, de la începutul anilor ’80, care vrea să-şi facă un nume în rock, iar întâlnirea cu idolul său, Mike, şi iubita acestuia, frumoasa Nataşa, îi va schimba cursul destinului;

– drama „Pajaros de verano / Păsări călătoare”, realizată de Cristina Gallego şi Ciro Guerra, a cărei acţiune se petrece în Nordul Columbiei, între anii 1960 şi 1980, când se nasc primele carteluri de droguri şi sunt abandonate ritualurile şi credinţele după care tribul Wayuu trăia, membrii acestuia închinându-se noilor zei: lăcomia şi crima;

– „Todos lo saben / Toată lumea ştie”, dramă realizată de cineastul iranian Asghar Farhadi, ce îi are în rolurile principale pe Penélope Cruz, Javier Bardem şi Ricardo Darín şi spune povestea Laurei, care călătoreşte împreună cu copiii săi din Buenos Aires către satul natal din Spania, situat pe domeniul unei podgorii, pentru a fi alături de sora sa la nunta acesteia, evenimente neaşteptate transformând, însă, această revedere într-o criză ce scoate la suprafaţă un trecut al familiei cunoscut de toţi, dar despre care nimeni nu vorbeşte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.