Salvați Copiii alocă de urgență fonduri pentru copiii în risc de excluziune școlară!

Organizația Salvați Copiii România alocă în regim de urgență fonduri pentru achiziționarea a 500 de tablete cu acces la internet, care să fie donate copiilor din așa-numitele zone roșii sau galbene, al căror drept la educație e îngrădit în lipsa unui dispozitiv care să permită participare școlară reală.

Organizația face un apel public, pentru ca până în 14 septembrie, toți copiii aflați în această situație gravă de excluziune școlară să își poată exercita dreptul universal la educație.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a declarat: „E o situație de urgență, sunt câteva mii de copii care vor fi puși într-o situație critică de neparticipare școlară, pentru că nu au cum să acceseze cursurile online. E inadmisibil că s-a ajuns aici și că tocmai copiii vulnerabili sunt sacrificați, dar e imperios necesar mai întâi să identificăm o soluție și apoi să lucrăm la un plan pe termen lung, care să nu mai permită astfel de situații. Facem un apel la solidaritate, mai e nevoie de cel puțin 4.500 de tablete cu acces la internet. Echipele Salvați Copiii sunt pe teren, culeg date și se asigură că sprijinul ajunge nemijlocit la beneficiari”.

Până acum, Salvați Copiii a reușit să mobilizeze mecanisme de finanțare pentru a dota 3.000 de copii cu tablete pentru a putea participa la cursuri online.

Datele studiului „Impactul Covid-19 asupra copiilor din România” realizat de Salvați Copiii România arată că aproape jumătate dintre copiii din România nu au acces la o tabletă sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reală la lecțiile online.

Închiderea școlilor și organizarea arbitrară a unor cursuri școlare online, acolo unde a fost posibil și fără instrumente de evaluare a calității procesului de educație, a dus la situații-limită.

Intervenția Salvați Copiii în perioada iulie-august 2020

Echipele Salvați Copiii au asigurat recuperarea decalajelor cauzate de lipsa accesului sau de accesul redus/slab calitativ la clasele desfășurate online în perioada restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, organizând astfel:

  • 100 de grupe pentru programul Școală după școală, unde au fost integrați copiii de vârstă școlară din comunități/familii vulnerabile care au fost marginalizați suplimentar în cele trei luni de carantină;
  • 27 de grupe pentru Grădinița estivală, unde au fost integrați copiii din ciclul preșcolar, care au fost scoși în afara oricărui program educațional la care copiii din medii sociale stabile au avut acces garantat, cu prioritate cei care urmează să frecventeze clasa pregătitoare în noul an școlar.

Clasele funcționează în școli din București, Constanța, Craiova, Iași, Lupeni, Mangalia, Negrești, Petrila, Reșița, Suceava, Timișoara, Târgu Mureș și Târgoviște.

Douăzeci de grupe au fost deschise și în mediul rural: în localitățile Prejmer și Viștea de jos, din județul Brașov și în localitățile Bahnea și Idiciu, din județul Mureș.

În total, 150 de cadre didactice, psihologi și asistenți sociali ai organizației sunt implicați în organizarea și susținerea activităților de vară.

Persoanele fizice care vor sa susțină începerea școlii în siguranță pentru toți copiii, o pot face donând online pe https://bit.ly/3k22P0W.

Persoanele juridice pot de asemenea contribui, donând direct in contul Salvați Copiii RO15 RNCB 0071 0114 3479 0005. Puteți descarca contractul de sponsorizare direct aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.