„Zilele Bucureștiului” la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Arhivă

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită sâmbătă și duminică, 19 – 20 septembri,  între orele 19:00-22:00, la cea de-a doua Ediție a „Zilelor Bucureștiului” la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, eveniment ce se va desfășura în aer liber, în Curtea cu balansoare.

Evenimentul „Zilele Bucureștiului” este organizat cu ocazia aniversării a 561 de ani de la prima atestare documentară certă a orașului București, prin Hrisovul domnesc din 20 septembrie 1459 semnat de Vlad Țepeș, ce prevedea scutirea de dări și întărirea dreptului de proprietate al unor locuitori.

Cea de-a II-a Ediție a „Zilelor Bucureștiului” se va desfășura în Curtea cu balansoare, accesul publicului fiind permis începând cu orele 18:30, respectând condițiile de maximă siguranță necesare, în conformitate cu legile și recomandările specialiștilor din domeniul sănătății și al autorităților competente în acest domeniu.

Pe parcursul celor două zile publicul este invitat să se bucure de Expozițiile în aer liber „Zilele Bucureștiului – Bucureștiul Muzicii Clasice”, despre întemeierea orașului și istoria lui, viața artistică, muzicală și înființarea celor mai importante centre și instituții culturale, amintirea unora dintre cei mai importanți interpreți și creatori bucureșteni care au contribuit la dezvoltarea muzicii clasice românești. De asemenea, publicul este invitat să cunoască viața și opera marelui compozitor și pianist Dinu Lipatti prin Expoziția permanentă – „Dinu Lipatti – viața și opera”, având ocazia să asculte Înregistrări celebre din muzica clasică românească.

Sâmbătă, 19 septembrie, Evenimentul va debuta la ora 19:00 cu Recitalul de muzică clasică realizat în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și susținut de bursierii programului „Tinere talente” al acesteia.
Fondată în anul 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai I, de-a lungul celor 30 de ani de activitate Fundația a dezvoltat numeroase proiecte în domeniul educației, dezvoltării comunității, societății civile, sănătății și culturii, proiecte ce și-au adus contribuția la reînnoirea spirituală și socială a României. Programul „Tinere Talente”, coordonat de Gabriela Iordache, are ca obiectiv crearea de oportunități egale, prin sprijinirea și promovarea tinerilor artiști talentați, care provin din familii cu posibilități materiale reduse și care nu își pot dezvolta talentul din cauza lipsurilor materiale și financiare.

În cadrul parteneriatului cultural creat, Casa Artelor „Dinu Lipatti” susține inițiativa Fundației Principesa Margareta a României, oferindu-le tinerilor talentați Scena dedicată artiștilor profesioniști și oportunitatea de a evolua în fața publicului iubitor de Artă și Frumos, în Casa marelui pianist și compozitor Dinu Lipatti. Publicul prezent la Eveniment se va putea bucura de talentul bursierilor Fundației Principesa Margareta a României – sopranele Isabela Stănescu, Georgiana Dumitru și pianiștii Paul Florescu, Marius Aram Niță, Ionuț Diaconu. În program au fost incluse lucrări de G. Enescu,  A. Stoia, T. Brediceanu, J. S. Bach, W. A. Mozart, L. van Beethoven, F. Chopin,  A. Scriabin, S. Prokofiev, F. Poulenc, G. Puccini, E. Grieg, G. Fauré.

La finalul primei zile, începând cu orele 20:30, în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti va fi proiectat filmul „Triptic – Călătorie melancolică. Constantin Brăiloiu (1893 – 1958), Clara Haskil (1895 – 1960), Dinu Lipatti (1917- 1950)”, coproductie româno-elvețiană, în regia și după scenariul scriitoarei, poetei, traducătoarei și realizatoarei elvețiene de film de origine română, Ana Simon, despre trei mari personalități născute în București. La realizarea filmului lansat în anul 1997 a participat actrița franceză Jeanne Moreau.

Duminică, 20 septembrie, începând cu ora 19:00, va avea loc Spectacolul de teatru pentru copii, „Ursul păcălit de vulpe” după Ion Creangă, susținut de actorii Companiei de Teatru „Gestual Art”: Claudia Negroiu, Rucsandra Nelepcu, Dan Apăvăloaie. Regia este semnată de Claudia Negroiu, iar coregrafia de Beatrice Enea.

De la 20:00, în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti va avea loc Recitalul de Jazz, „Povești din București”, susținut de solista Nadia Trohin și pianistul Albert Tajti.

Conceptul Evenimentului „Zilele Bucureștiului” Ediția a II-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Director fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.