Doctor Adrian Matei, medic epidemiolog: ”Rugamintea este ca persoanele să respecte ceea ce recomandă autoritățile”
Articol de , 17 septembrie 2020, 11:01
Despre COVID-19, importanța aplicării măsurilor de protecție, a vaccinării antigripale și despre multe aspecte important de știut în această perioada au aflat Andreea și Alex de la doctor Adrian Matei, medic epidemiolog, invitat în matinalul ”Bună dimineața, București!” pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.
”Organizația Mondială a Sănătății recomandă acum să punem mâna la inima, o nouă formă de salut care a fost adoptată deja de foarte multe personane, de la oficiali până la oameni, prin urmare va trebui să punem toți mâna pe inimă și să ne salutam cu drag”, a spus Dr. Matei legat de noul salut dintre oameni.
Cât despre valul al doilea, medicul explică:”Depinde de dimensiunea valului. Dar, cel mai important este să ne pregătim atât de mult cât putem și să sperăm că putem baza pe responsabilitatea fiecăruia și pe faptul că ținem unii la alții și că vrem să ne fie bine tuturor. Întotdeauna părerile sunt diferite, ca în orice domeniu. Rugamintea este ca persoanele să respecte ceea ce recomandă autoritățile legat de igiena mâinilor, distanța fizică, purtarea măștii de protecție, mai ales în zonele închise unde riscul de transmitere e mai mare decât la exterior, și de a avea grijă unii de alții.”
În cee ace privește asimptomaticii, doctor Adrian Matei punctează: ”În primul rând, OMS spune ca în cazul asimptomaticilor procentul de contagiozitate, adică riscul de transmitere a infecției, e mai mic. Pe de o parte, asta se întâmplă din lipsa simptomelor, de exemplu pentru că nu strănută. Termenul înseamnă absența oricărui simptom. Este un om normal care nu simte și nu are niciun simptom.”
”În momentul de față nu se cunoaște mecanismul prin care se determină la unele persoane o simptomatologie mai gravă și al altele mai ușoară, asta excluzând persoanele cu comorbidități. Scăderea vârstei la care apar pacienți pozitivi e legată puțin și de faptul că în partea inițială a fost acea închidere. După ridicarea restricțiilor, primele persoane care au contactat virusul au foste cele cu o sensibilitate mai mare la virus. În prezent, având interacțiuni mai ample, e normal să scadă și vârsta. Cazurile de recidivă sunt destul de puține și încă insuficient explicate științific”, a mai spus medicul.
Legat de vaccinarea antigripală, Dr. Matei spune: ”Întotdeauna a fost atitudine pro și contra vaccinării. Pentru ca un vaccin să fie aprobat, trebuie să îndeplinească niște criterii de siguranță. În prospecte apar și reacțiile adverse, dar orice medicament administrat reprezintă un risc pe care ni-l asumăm. E o balanță de risc și beneficiu: ce putem avea fără sau cum ajută administrat. Recomandarea mea este să ne vaccinăm! Ne protejăm de gripă, îi protejăm pe cei apropiați de contactarea gripei. Pentru că, în această perioadă simptomele sunt comune gripa și Covid, riscăm încărcarea exagerată a sistemului medical. Deci, vaccinarea e recomandată pentru protejarea populației și pentru a putea oferirea serviciilor medicale pacienților cu stare gravă.”