Bine de citit: „Sunt o legendă”
Articol de razvanursuleanu, 28 septembrie 2020, 09:10
Știam că nu o să-l găsesc pe Will Smith în nuvela după care s-a făcut filmul, dar mă așteptam totuși ca Richard Matheson să-i menționeze pe zombies. Nici vorbă de așa ceva. “Sunt o legendă” este despre vampiri. Așa că filmul respectă nuvela doar în ceea ce privește dispariția speciei umane (chestiune pe care, la nivel personal, o consider relativ tragică), iar eu îl consider superior acesteia, din anumite rațiuni pe care le voi explica în rândurile ce urmează.
Textul lui Matheson este cu și despre vampiri. Vampirii sunt o specie elitistă, la care omul de rând nu poate accede. Ei nu mușcă pe oricine se nimerește, există doar anumite persoane vizate, care de regulă au poziții superioare în societate și mai sunt și frumoși pe deasupra. În conformitate cu filmele și cărțile axate pe acest subiect, există oameni care se milogesc cu anii să fie și ei mușcați de un vampir, lucru ce nu are cum să se întâmple dacă vampirii nu au un interes politic, social sau economic cu persoanele respective. Să ne amintim doar de saga “Amurg”, in care Bella se roagă de Edward Cullen să o muște timp de două filme, și probabil că doar la cererea publicului entuziast Edward se apucă, de nervi, să o muște. Plus că dacă nu o mușca, Bella murea sigur, asta ca să ne dăm seama de câtă birocrație sau condiții speciale este nevoie ca să poți accede la statutul de vampir.
La polul opus, filmul cu Will Smith este cu și despre zombies, pe care în mod subiectiv îi prefer. Zombies sunt prietenii proletariatului și oricine are dreptul (de fapt obligația) de a intra în rândurile lor. Nu contează dacă ești gras sau slab, urât sau frumos, profesor universitar sau zugrav, director de bancă sau infractor, zombies te racolează fără a ține cont de vreunul din aceste lucruri. La ei nu contează sexul, rasa, apartenența politică sau religioasă, fiecare cetățean are în raniță bastonul de zombies și nu-și va pierde niciodată acest privilegiu. Această rasă este singura care a reușit să concretizeze ideea de globalizare absolută, lucru pentru care merită tot respectul și considerațiunea.
Alături de nuvelă, în carte vom descoperi și o serie de texte scurte, dintre care aș menționa “Casa nebună”, lucrare ce iese imediat în evidență. Matheson e un artist al scheciului thriller iar cartea, indiferent care sunt preferințele cititorului, este remarcabilă.