Ziua Internațională de conștientizare a risipei alimentare, în Sectorul 6!
Articol de bucurestifm, 29 septembrie 2020, 13:50
Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesității de a transforma și reechilibra modul în care sunt produse și consumate alimentele.
S-au scurs 182 de zile de la debutul Proiectului „Solidar Social” pe raza Sectorului 6, timp în care peste 100 de tone de alimente au fost salvate de la degradare și distrugere pentru a fi dăruite oamenilor care aveau nevoie de ajutor.
Inițiat la începutul lunii aprilie, proiectul este rodul unui parteneriat public-privat derulat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 și Asociația Adi Hădean, prin intermediul căruia 200 de persoane primesc zilnic un sprijin necesar.
Azi, 29 septembrie 2020, când planeta marchează Ziua Internațională de Conștientizare asupra Risipei Alimentare, porția de hrană caldă cu numărul 107.673 se va îndrepta spre una dintre persoanele defavorizate din comunitate.
De la debutul programului, ingredientele folosite la prepararea porțiilor oferite provin din industria Horeca, afectată în perioada de pandemie și obligată să caute alternative de întrebuințare a produselor alimentare aflate pe stoc și expuse degradării.
De asemenea, retaileri și procesatori din industria alimentară s-au alăturat, în calitate de donatori, acestei inițiative, salvând alimente și dăruind speranță medicilor din prima linie a luptei împotriva Covid-19, precum și bătrânilor izolați în case, în momente de cumpănă.
Cu ajutorul acestor sponsori generoși, ceea ce urma să fie aruncat, cu efecte negative asupra mediului, a ajuns să fie folosit în slujba unui scop nobil, ajutând persoane în vârstă sau familii cu mulți copii din zone defavorizate să depășească mai ușor dificultățile cu care se confruntă.
Efortul partenerilor implicați, al sponsorilor și voluntarilor, s-a văzut astfel răsplătit prin zâmbetele celor care au primit zilnic hrana caldă oferită, dar și printr-un mediu mai curat, de care să se poată bucura generațiile prezente și viitoare.
„Solidar Social” nu este primul proiect cu valențe ecologice inițiat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6. Magazinul Caritabil „SocialXChange”, un program ce recuperează produse de strictă necesitate pentru a le redistribui oamenilor și familiilor cu venituri modeste, a obținut numeroase aprecieri pentru promovarea principiilor protejării mediului înconjurător, la cea de-a VIII-a ediție a Galei Premiilor pentru un Mediu Curat, organizată de ECOTIC.
La rândul lui, Proiectul „Banca Locală de Alimente”, inițiat de DGASPC Sector 6, va îmbina principii de asistență socială și protecție a mediului înconjurător într-un program unic ca anvergură în România, respectând principiile funcționării băncilor de alimente și având ca scop colectarea, sortarea, depozitarea și redistribuirea către categorii sociale vulnerabile a alimentelor perisabile, aflate la sfârșitul perioadei de valabilitate.
Proiectul se va derula în parteneriat cu Asociația Diaconia-Sector 6, propunând societății o transformare profundă a obiceiurilor de consum, dar și o paradigmă modernă de satisfacere a nevoilor de bază ale persoanelor dezavantajate, în condițiile în care, în România, 15% din alimentele din magazine ajung în fiecare an la gunoi fără a fi scoase din ambalaj.