Actualizare : OSCE cere acces liber la avionul prabusit in Ucraina
Articol de , 18 iulie 2014, 15:10 / actualizat: 18 iulie 2014, 16:27
Insurgenţii proruşi, care controlează zona din estul Ucrainei unde s-a prăbuşit joi avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, nu permit accesul investigatorilor autorităţii aeronautice ucrainene la locul catastrofei, a declarat vineri premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, citat de Agentia France Presse.
Reprezentanţi ai separatiştilor au promis că vor da voie investigatorilor internaţionali să efectueze cercetări la faţa locului, dar vineri dimineaţă niciun expert străin nu era prezent acolo, după cum au constatat ziariştii.
Conform presei, una dintre cele două cutii negre ale aparatului ar fi fost deja găsită de separatişti, dar aceştia din urmă au declarat că vor preda înregistrările autorităţilor de la Moscova.
Însă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia nu intenţionează să preia aceste cutii negre, pentru a nu încălca normele de drept internaţional.
Organizatia pentru Securiate si Cooperare in Europa (OSCE) discuta cu separatistii prorusi crearea unui corridor pentru ca anchetatorii itnernationali sa ajunga la locul prabusirii avionului malaezian doborat ieri, a anuntat astazi presedintele Organizatiei, Didier Burkhalter.
Tot el a adugat ca OSCE incearca sa preia si cutiile negre ale avionului, aflate in prezent in mainile separatistiloor
Unul din liderii separatistilor, Alexandr Borodai, “primul ministru” al autoproclamatei “Republici Donetk” a afirmat, astazi, intr-o conferinta de presa ca expertii vor avea acces liber la locul prabusirii.
In schimb, el a respins incetarea focului ceruta de Washington si UE.
La randul sau afirmat Anton Gheraşcenko, consilierul ministrului ucrainean de interne, a scris pe pagina sa de Facebook ca separatistii au reusit, in cursul noptii trecute, sa transporte in Rusia bateria de rachete Buk folosita in atacarea avionului malaezian. Gheraşcenko a mai precizat si ca bateria „va fi probabil distrusa”.
Tot el sustine ca separatistii au recuperat si cutiile negre ale avionului si le vor preda FSB (serviciul secret al Rusiei).
Avionul malaezian, s-a prabusit intr-o zona controlata de separatistii. Printre cele 298 de victime se afla si un roman, student la UMF Cluj.
Autoritatile ucrainene sustin ca racheta care a doborat avionul a fost lansata de pe teritoriul controlat de separatisti.
Atat separatistii cat si armata ucraineana dispun de astfel de rachete, capabile sa loveasca un avion care zboara la mare altitudine.
Astazi, oficiali ucraineni citati de agentia Reuters au precizat ca armata ucraineană n-a desfăşurat rachete în cursul confruntărilor sale cu rebelii proruşi în estul Ucrainei şi ca avionul malaezian care a fost doborât în zona respectivă era în afara razei de acţiune a sistemelor pe care ea le foloseşte.
”Dintre toate rachetele aflate în arsenalul nostru, nici una n-a fost folosită”, a declarat Andri Lîsenko, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate al Ucrainei.
Bohdan Senîk, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, a afirmat la rândul său că avionul malaezian era în afara razei de acţiune a sistemelor de rachetă sol-aer ale armatei ucrainene.
”N-au fost desfăşurate rachete sol-aer în cursul operaţiunii antiteroriste. Sunt toate la locul lor”,
Autoritatiele olandeze au anuntat, in aceasta dupa-amiaza, ca la bordul aeronavei se aflau 189 de cetateni olandezi.
Coditianul The Wall Street Journal anunta ca printre victime sa afla si un politician olandez, Willem Witteveen, care se afla în avionul prăbuşit împreună cu soţia şi fiica sa.
Witteveen, membru al Partidului Muncii, a fost ales de două ori în Senat, camera superioară a parlamentului olandez, în 1999 şi 2013.