Ascultă Radio București FM Live

Ciprian Ciucu, noul primar al sectorului 6: „Programul meu are 6 priorități împărțite în două categorii de lucru…”

Ciprian Ciucu, noul primar al sectorului 6: „Programul meu are 6 priorități împărțite în două categorii de lucru…”

Articol de bucurestifm, 30 septembrie 2020, 10:55

Bucuresti FM vă prezintă un interviu cu primarul ales al sectorului 6, Ciprian Ciucu.

  • Care au fost atuurile ce v-au permis sa castigati aceste alegeri?

Ciprian Ciucu: In primul rand, am facut politica la nivel local de peste patru ani, in al doilea rand, m-am pregatit pentru aceasta candidatura de peste un an, m-am pregatit si pe program, strategie electorala si pe material de campanie. In al treilea rand am avut parteneri cu care am colaborat foarte bine, ma refer la Alianta USR PLUS, care m-au sprijinit si cu care am cultivat de-a lungul timpului relatii de incredere, ceea ce s-a vazut. Si-atunci i-am cooptat si pe ei in campanie, am format o echipa si intentionez ca si de-acum incolo sa fim o echipa. In al patrulea rand, locuiesc in sectorul 6 din 1985, de cand aveam 7 ani, deci cunosc foarte bine intreg sectorul, acolo locuiesc si doar acolo am locuit. Sunt atasat de sector si identitar, nu doar pentru ca vreau sa fiu undeva pe o pozitie de primar.

Imi doream aceasta functie sa pot face lucrurile sa functioneze in regula la noi in sector. Am avut, evident, multe atuuri, dar nu in ultimul rand, am avut sustinerea filialei PNL Sector 6 si a conducerii PNL. Iar aceasta a contat foarte mult.

  • Sunteti unul dintre cei mai calificati primari in stiinte politice si administrative la nivel national. Aceasta aduce presiune suplimentara pentru a duce la bun sfarsit proiectele asumate. Cu ce veti incepe?

Ciprian Ciucu: Daca inainte ma ocupam cu monitorizarea proiectelor altora, acum fiecare program trebuie sa devina strategia de dezvoltare a sectorului si trebuie sa aibe un plan de monitorizare. In acest punct intervine un proces de planificare strategica, ceea ce inseamna ca trebuie sa identifici prioritati.

Programul meu are 6 puncte, 6 prioritati. Sunt multe sase, de obicei este suficient sa ai 3, maximum 4, deoarece, atunci cand ai prea multe, nu mai poti sa le faci. Si-atunci, le voi imparti in doua categorii de lucru: prioritati strategice, care inseamna efort mult, buget mare si capacitate administrativa foarte mare si prioritati mai usor de facut. Adica sunt doar cateva decizii, cum ar fi transparentizarea. Aceasta este o decizie de primar ca si digitalizarea, care se fac mai usor decat proiectele mari de infrastructura.

Acest program va fi inca o data trecut printr-un reality-check, sa vedem cat de fezabil este si care ar fi cel mai mare impact. Pentru ca nu am facut un studiu de impact asupra calitatii vietii oamenilor. Ceea ce simt acum, sa nu se poata spuna ca ocolesc raspunsuri, e ca ma voi concentra asupra calitatii vietii oamenilor in cartiere, intre blocuri, deoarece avem o locuire foarte densa in sectorul 6, si-atunci vreau sa creasca calitatea vietii si a locuirii. Vreau ca aceste spatii sa fie amenajate peisagistic si cu ajutorul unor horticultori cu experienta deoarece acum sunt insalubre, murdare, pline de sobolani iar oamenii traiesc acolo. Acest aspect este foarte important, poate nu pare asa, dar ganditi-va ca locul in care locuiesti iti da si-ti reda stima de sine. Mai mult, iti afecteaza sanatatea mintala. Oamenii care nu traiesc in cartiere placute, se simt apasati si unii chiar depresivi. Sunt lucruri care au legarura directa, urbanismul si sanatatea, in general, sunt foarte strans corelate.

In al doilea rand ma voi concentra pe cresterea capacitatii din scoli. S-a construit enorm in sectorul 6 in ultimii ani. In toate celelalte sectoare cumulate nu s-a construit cat in sectorul 6. Toate aceste constructii nu au avut infrastructura si nu sunt construite planificat, ci spontan, in functie de interesele imobiliare. Iar acestea pun presiune foarte mare pe tot ce inseamna infrastructura de educatie: scoli, gradinite, crese, tot ce inseamna infrastructura de transport si mobilitate, parcuri, spatiu verde, locuri de parcare. Pentru ca nu a fost prevazut: faci peste 7000 de apartamente, faci si o scoala sau o gradinita, asa cum se face. Si-atunci va trebui sa crestem capacitatea scolilor prin mansardare, cu o serie de spatii de primire noi, si mi-am propus, ca pana la finalul mandatului, sa construiesc  12 crese si sper sa reusesc. Problema, in acest caz, nu este lipsa banilor ci a spatiilor. Pentru ca s-au ocupat spatii prin indesire.

  • Ati spus, in programul de campane, ca veti creste numarul de parcuri. Intrucat terenul este acelasi, cum veti ajunge la rezolvare?

Ciprian Ciucu: Am identificat deja cateva posibilitati: salile militare din Ghencea, Soseaua Liniei, care trebuie sa fie un parc lung si verde impreuna cu transportul alternativ de tip de biciclete nemotorizate. Imi trebuiesc salile armatei de peste linia tramvaiului 41 sa pot largi, cu 45%, aria de acoperire a Parcului Drumul Taberii, ceea ce se poate face daca-l primesc in gestiune. Nu-l vreau in proprietate deoarece, daca nu mai sunt eu primar peste 4 sau 8 ani, vor veni, din nou, rechinii imobiliari. Asa ca prefer sa ramana la ei, dar in gestiunea noastra. Plus ca, voi identifica toate terenurile abandonate pe care le voi curata de balarii, de mizerie si chiar daca sunt in proprietate privata, voi face acest lucru, prin gasirea unor instrumente necesare prin hotararile consiliului local.

  • Fostul primar a cerut printr-un articol aparut astazi, sa continuati “lucrarile de suflet”. Cum se citeste aceasta prin cheia dumneavoastra?

Ciprian Ciucu: Nu stiu care sunt acele proiecte de suflet, nu le-a vazut nimeni, nu le-a nominalizat nimeni. Daca avea proiecte de suflet, trebuia sa le fi implementat pana acum. A avut patru ani la dispozitie, 1 miliard de euro la dispozitie in acesti ani, iar eu nu am de unde sa stiu care sunt acelea. Doar n-o sa continui proiectele imobiliare de suflet pe care stiu ca le are, ci o sa continui ceea ce este de continuat. Pot sa dau exemplul unui proiect pe care l-a inceput, de care sunt foarte interesat, construirea a 600 de locuinte sociale. Problema de acolo este a organizarii de santier, deoarece mi-au fost aduse la cunostinta niste ilegalitati crase si a picat pe mine sa le rezolv. Chiar pe terenul acela intra o alta constructie care n-ar trebui sa fie acolo, deci avizele de construire s-au dat intr-un mod foarte ciudat. Adica sunt franturi de idei pe care le-a inceput dar care nu au avut impact si au fost foarte slab gestionate.

  • Marile dumneavoastra proiecte, planificate pentru urmatorii ani, cum intentionati sa le finantati?

Ciprian Ciucu: Lumea ma intreaba de marile proiecte, toti vrem sa venim cu ceva faraonic, care sa ia fata. Eu nu sunt acel tip, pentru mine conteaza sa vin cu standard de cost. Ca o banca sa nu mai fie 4000 de euro, ci sa aibe un cost rezonabil si sa am bani pe care sa-i pot directiona catre proiecte de educatie sportiva sau in proiecte sociale, sa pot creste niste comunitati, cum ar fi Giulesti-Sarbi. Nu vreau sa ma mai duc in paradigma asta, sa va fac autostrazi suspendate sau gradina zoological in centrul orasului. Eu sunt acel tip care stabileste niste prioritati, construite pe niste indicatori de calitate a vietii si prin ceea ce face, prin masurile pe care le ia si programele pe care le finanteaza, sa creasca niste indicatori care se colecteaza probabil, la nivel statistic, e o alta perspective de guvernare.

Vreau sa zic ca o sa fac Lacul Morii, am zis-o in program si a spus-o toata lumea. De fapt, pe mine ma intereseaza, sa vad daca oamenii mai pleaca din sectorul 6 in alte sectoare sa-si petreaca timpul liber sau daca-i atrag, ori mentin, macar pe ei, sa cresc zona. Si aici ma uit la indicatori de calitate a vietii, care exista, si la indicatori economici.

  • Daca am ajuns la Lacul Morii, ce veti face cu deversarile de dejectii?

Ciprian Ciucu: Voi analiza situatia, pentru ca acum, doar stiu despre ele si trebuie sa avem si primari, si politicieni care sa spuna: “Domne, habar nu am, am aflat despre, lasati-ma sa ma documentez”.Nu suntem omnistienti. Pana la urma este important sa stiu ca e problema, sa constientizez si sa cer date, sa vad cum se pot rezolva. Va veni un specialist sau mai multi care vor spune ce solutie o sa avem acolo.

  • Metroul a ajuns in Drumul Taberii, ce sanse sunt ca apa calda si caldura sa fie curente in acest sezon?

Ciprian Ciucu: Aceasta este o problema a guvernului si a primarului general. Fiind vorba de o valoare foarte, foarte mare, daca bugetul imi va permite, si sper sa-mi creez spatiul bugetar sa pot sa ajut si eu construirea unor puncte termice in zona si sa racordam, daca pot o sa ajut. Dar este nevoie de o gandire integrata si nu si-o permite, punctual, niciun primar, din niciun sector.

Daca se vine cu gandire integrata si se spune ca in zona vest mai este nevoie sa retehnologizam, fa rost de niste bani, asuma-ti acest lucru, pentru locuitorii din sectorul 6 voi face treaba aceasta. Dar altfel, nu am competente directe. Chiar o sa propun eu si o sa cer o astfel de gandire integrata, sa vad daca pot sa ajut.

Unde pot in schimb sa ajut, in stransa legatura nu cu apa calda ci cu termoficarea si incalzirea, este in anveloparea termica a blocurilor. Daca nu o sa avem apa calda, macar sa nu stam in frig. Si-atunci, ma voi concentra sa continui anveloparea, dar nu ca acum, foarte scump, cu materiale foarte proaste, la a treia sau a patra mana, cum s-au dat lucrarile, ci vreau sa facem anvelopare de calitate, cu vata bazaltica, nu cu scartietoare care se umfla pe blocuri. Si mult mai rapid, si mult mai mult. Mai multe contracte cu mai multe firme mici. Pana acum s-a mers pe contracte foarte mari, cu firme care au subcontractat si acestea la fel, la randul lor. Si-atunci s-a pierdut din bani, care au ramas la acesti intermediari, in loc sa se duca in calitatea materialelor si a mainii de lucru folosite care trebuie sa fie calificata. Aici va raspund indirect, o sa ma ocup de confort termic prin anvelopare de calitate cu vata bazaltica.

Procentul anveloparii este acum sub 10%. S-au implinit 20 de ani de cand a aparut idea anveloparii, eu mi-am propus, realist, sa o duc la 50 – 60% pana la finalul mandatului meu. Oricum, este foarte ambitios si acest obiectiv.

Interviu realizat de Olga Stancu.

UPDATE: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 06:23

UPDATE: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024

Update ora 20:00 – Prezența la vot, la alegerile prezidențiale, a depășit 50%. Până la această oră s-au prezentat la urne 51, 27%...

UPDATE: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024
Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 02:37

Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit

Într-un nou episod al derby-ului feroviar din campionatul României, echipa antrenată de Dan Petrescu și formația condusă de pe margine de...

Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit
MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 22:27

MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica...

MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar
Fapte interzise în ziua votării!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 16:12

Fapte interzise în ziua votării!

Peste 4.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizaţi în Capitală pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor...

Fapte interzise în ziua votării!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 14:09

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!

De la 1 decembrie 2024, intră în vigoare noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand. Șoferii care vor să vândă o mașină second-hand...

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 13:31

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!

Îndrăgitul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Cântărețul a suferit un puternic accident vascular cerebral....

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:58

Mesaj pentru bucureșteni, înainte de referendum!

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis un mesaj pentru bucureșteni, înaintea referendumului local de duminică, 24 noiembrie....

Mesaj pentru bucureșteni, înainte de referendum!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:09

A murit Marius Bațu

Cântărețul de muzică folk, cunoscut pentru activitatea in cadrul trupei Pasărea Colibri, a decedat la vârsta de 65 de ani. Artistul, care a...

A murit Marius Bațu