Ludovic Orban: Luni, vor fi decise restricţii mai ”nuanțate” în România

Foto: GRIGORE POPESCU/AGERPRES

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va decide, luni, reintroducerea de restricţii pentru ţările care au un nivel superior de infectare cu noul coronavirus în ultimele 14 zile în comparaţie cu situaţia din România, a anunţat premierul Ludovic Orban.

El a spus că restricţiile vor fi ”nuanţate” pentru cei care vor veni în România.

”Nu se va impune obligaţia carantinării dacă vin cu test COVID negativ efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară. Dacă vor să stea mai mult de trei zile, vor avea la dispoziţie două variante – carantină pe 14 zile; în cazul în care doresc să nu stea în carantină 14 zile, în a cincea zi vor avea posibilitatea de efectuare a testului iar în cazul în care testul este negativ, la momentul primirii testului negativ vor putea ieşi din carantină”, a transmis Orban.

Premierul Ludovic Orban a mai declarat, în contextul recordului de îmbolnăviri cu noul coronavirus, că autorităţile nu au putut controla petrecerile desfăşurate după anunţarea rezultatelor la alegerile locale şi le-a transmis participanţilor, indiferent de partidul politic din care fac parte, să se considere ”ca şi cum ar fi posibil infectaţi” cu noul coronavirus.

Ludovic Orban a cerut comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă o implicare mult mai serioasă în implementarea măsurilor legale adoptate de autorităţi, a acţiunilor de control şi a comunicării cu cetăţenii pentru respectarea măsurilor de protecţie a sănătăţii.

El a subliniat că, în primul rând, în şcoli, autorităţile trebuie să se asigure să fie respectate toate măsurile de protecţie sanitară: dezinfecţie, portul măştii, respectarea distanţei.

Premierul s-a referit și la riscul de răspândire a noului coronavirus unde sunt organizate nunţi sau botezuri.

”Din analizele efectuate de INSP şi de specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, se vede clar că riscul cel mai mare de infectare a fost în cadrul evenimentelor: nunţi, botezuri şi alte tipuri de eveniment , în care nu s-au respectat măsurile de protecţie, numărul maxim de persoane şi alte reguli care ar fi trebuit respectate”, a afirmat Orban.

El a precizat că un al doilea factor de risc pentru creşterea numărului de cazuri de COVID-19 l-a constituit şi îl constituie transportul public urban sau cel intrajudeţean.

Şeful Executivului a mai solicitat autorităţilor ca oriunde situaţia o impune să ia decizii de carantinare fie de localităţi, fie de zone.

Astăzi, în România au fost raportate 2.158 de cazuri noi de îmbolnăviri cu Covid-19, un record absolut pentru țara noastră.

Sursa: Agerpres

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.