România la peste 2.000 de cazuri de COVID-19!
Articol de cristina.toma, 1 octombrie 2020, 19:28
În ultimele saptămâni epidemia de COVID-19 a facut ca mai multe scoli sa treacă din scenariul galben cu o parte din elevi in clasă și o parte online la scenariul roșu care inseamnă predare integrala online.
In Europa tări care păreau să fi scăpat de epidemia de coronavirus iau din nou măsuri de izolare mergând până la unele foarte drastice. Si la noi gradul de infectare cu coronavirus a crescut incat am ajuns sa avem mai mult de 1.000 de cazuri pe zi. În acelasi timp ne apropiem cu pasi mari si siguri de sezonul gripelor si al răcelilor.
Cum manageriem situatia si ce masuri luam, ne-a spus astazi, „In Comunitate”, Beatrice Mahler, managerul spitalului Marius Nasta din Bucuresti.
Desi gradul de infectare cu COVID-19 a crescut, de noi depinde ca aceste cazuri să se reducă. Este neplăcut pentru cei care respecta regulile ca anumite restricții să le limiteze activitățile pe care acestea le pot desfășura în condiții de siguranță
În același timp suntem în perioada în care creste numărul de cazuri de răceală și gripă sezonieră. De multe ori acestea pot fi asemănătoare cu debutul infecției cu COVID-19. Însa spre deosebire de infecția cu coronavirus răceala și gripa sezonieră nu atacă întregul organism ci doar aparatul respirator.
Cazurile au crescut și datorită nerespectării regulilor impuse, precum portul măștii și distanțarea fizică. Până acum la noi majoritatea copiilor și adolescenților nu au făcut forme grele ale bolii ori au stat în preajma unor adulți care au dezvoltat această infecție chiar și asimtomatic dar aceasta nu înseamnă că ei nu pot face forme grave. De altfel, să nu uităm că există și copii și adolescenți care pot avea comorbidități.
Este indicat ca în aceasta perioadă sa se facă vaccinul antigripal. Aceasta nu ne va feri de coronavirus dar ne va proteja de gripa sezonieră. Dar cineva chiar dacă a făcut vaccinul antigripal trebuie să respecte în continuare aceste reguli de prevenire a infectarii cu COVID 19.
Spre deosebire de răcelile și gripele sezoniere, așa cum s-a observat infecția cu coronavirus atacă și alte organe iar cel care face forme grave, chiar dacă supraviețuiește își revine foarte greu și poate chiar să rămâne cu unele sechele.
Mulți oameni se întreabă de ce nu s-a descoperit încă un vaccin, deși cercetări se fac în mai multe țări. Însă cercetările pentru descoperirea unui vaccin cer timp.
O altă problemă este aceea a stigmatizării celor care s-au îmbolnăvit în urma infectării cu coronavirus iar apoi și-au revenit și s-au întors în colectivitate. Pe mulți dintre ei ceilalti îi privesc ca pe niște vinovați și îi ocolesc. Nu este plăcut și nu este drept pentru că fiecare poate fi în această situație. Este însă bine ca cei care au fost bolnavi și s-au întors în colectivitate să poarte cel putin 10 zile mască și să păstreze distanțarea fizică față de colegi. Nu există date că cei care au fost bolnavi în urma infectării cu coronavirus au devenit automat imuni. Virusul incă este studiat si încă oferă surprize. De aceea este mai bine să căutăm să respectăm cu strictețe aceste reguli.