Iohannis: Măsurile de restricție sunt inevitabile

Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Președintele Klaus Iohannis susține o nouă conferință de presă, în ziua în care autoritățile au anunțat cel mai grav bilanț zilnic de la declanșarea pandemiei: 2.958 de cazuri, 82 de decese și 612 pacienți internați la terapie intensivă.

Principalele declarații:

  • România a cunoscut în ultima săptămâna cea mai mare creștere de la debutul pandemiei de COVID-19. Tendința actuală este de creștere accelerată a cazurilor de coronavirus, ceea ce pune presiune pe spitalele din România.
  • Măsurile de restricție sunt inevitabile. Cu cât mai repede sunt introduse și respectate aceste măsuri, cu atât putem vedea efectele.
  • Transmit un mesaj de recunoștință medicilor și personalului medical din România. Avem încredere în medicii noștri.
  • Este o luptă nu doar a sistemului medical. Este o luptă în care cu toții avem o mare responsabilitate. Situația epidemiologică nu ne permite o revenire la normalitatea pe care o știam înainte.
  • Virusul care ne-a bulversat existența ia vieți. Un comportament rațional și micile sacrificii pot salva viața semenilor noștri. 
  • Strategia este destul de clară. Vom reacționa local și regional. Nu este nevoie să închidem toată țara dacă avem focare într-un anumit număr de județe. Restricțiile se bazează pe o evaluare a speciațiștilor pe baza datelor dintr-o anumită localitate. Sunt orașe și comune în care numărul de bolnavi este foarte mare, dar sunt și orașe și comune fără cazuri noi. Este bine să se acționeze local și țintit.
  • Sunt mai multe domenii care au fost foarte afectate de pandemie. Cultura este unul. Măsurile sunt luate pa baza unor recomandări făcute de experți. Din păcate, cultura s-a manifestat prin spectacole. La spectacole participă mulți oameni. Experții consideră că reprezintă un risc pentru transmiterea virusului.
  • Este clar că dacă numărul de cazuri va crește, campania electorală se va desfășura în condiții și mai speciale ca la alegerile locale. Alegerile parlamentare nu pot fi amânate. Nu putem continua fără un Parlament cu puteri depline. Parlamentul acesta expiră pe 20 decembrie, după care, dacă ar rămâne, nu ar mai putea da legi organice. Cu cât am putea amâna alegerile? Constituţia spune 3 luni. Nu cred că cineva îşi imaginează că situaţia epidemiologică va fi mai bună în ianuarie. Actul de vot nu e mai periculos decât mersul după pâine.
  • Cred că s-au luat deciziile bune, dar o pandemie nu este o alegere politică, este o catastrofă care a venit peste noi. Această pandemie nu a fost alegerea nimănui, nu a venit ținând cont cine este la guvernare. Încet, încet, am învățat câte ceva despre acest virus, știm cum să-i îngrădim răspândirea. Știm cum să trăim cât de cât aproape de normalitate.
  • Alegerile vor fi pe 6 decembrie. Ele sunt programate. Mandatul Parlamentului nu poate fi prelungit prin lege. Mandatul este consimțit prin Constituție. Constituța prevede că alegerile pot fi organziate după terminarea mandatului, dar nu mai târziu de 3 luni. 
  • Nu cred că această creștere are legătură cu alegerile locale. Este posibil ca în anumite localități să aibă legătură cu petrecerile care au avut loc după alegerile locale. Unii oameni au uitat că nu suntem în normalitate, suntem în pandemie.
  • În România există peste o mie de locuri de terapie intensivă pentru paceinții covid. Acum sunt ocupate peste jumătate. În spitale, există și locuri destinate pentru pacienții care suferă și de alte boli. În total sunt peste 2.000.
  • Pe măsura ce rata infectării va crește, este probabil să apară noi restricții. Trebuie să luăm măsurile recomandate de experți pentru a preveni aglomerarea spitalelor. Nu trebuie să introducem prea multe restricții dintr-o dată. Nu vreau să ajungem la restricționarea circulației între localități, dar trebuie să privim unde suntem.
  • Avem localități unde purtarea măștii este obligatorie peste tot în aer liber. Dacă experții vor recomanda asta, eu sunt de acord. Dacă experții din Comitetul Național pentru Situații de Urgență recomandă purtarea măștii generalizat, politicienii vor lua această măsură.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.