Gáspár György (expert național și formator de opinie în sănătate relațională): ”Ceea ce ne poate ajuta să mergem mai departe este accesul la informație”
Articol de , 12 octombrie 2020, 12:50
Despre roul psihoeducației, importanța comunicării și realționării cu propriile sentimente și distrugerea unor mituri prin educație, a vorbit psihoterapeutul și psihologul Gáspár György în matinalul ”Bună dimineața, București!” pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.
”Încă mai am senzația că e un vis urât ceea ce trăim acum, doar că îmi dau seama că e o realitate pe care e important să o acceptăm și să învățăm să trăim cu ea, ca să ne protejăm. Încerc să mă adaptez acestei situații și să cauzez cât mai puțin rău celor din jur”, spune Gáspár György. ”Cred că e vorba de o lipsă de relaționare cu propriile sentimente. Cred că de cele mai multe ori ajungem la o serie de conflicte interpersonale că nu știm cum să ne acceptăm emoțiile”, mai punctează psihoterapeutul.
”În România secolului XXI chiar dacă ne confruntăm cu pandemie, trebuie să le oferim copiilor noștri o educație corespunzătoare. Sunt multe mituri. Frica de a nu greși, rușinea de a nu fi arătați cu degetul și, din păcate, cei care suferă sunt copiii și adolescenții. Nu îndrăznim să exprimăm ce ne doare și rămânem încorsetați în gândurile negative. Înainte de toate, e foarte important ca părinții să înțeleagă ce este educația sexuală. Majoritatea vorbește de sex și comportamente sexuale, deci ei nu au suficiente informații despre asta. Este foarte important ca în mintea părinților să producem schimbarea, ca ei să își flexibilizeze definiția. Copilul trebuie să știe că poate aborda aceste subiecte. Dacă părinții ar vedea ultilitatea, nu ar mai trăi cu panică. Studiile internaționale arată că acei copii care beneficiază de educație își încep viața sexuală mult mai târziu și știu să pună limită ca să își protejeze corpul. Ceea ce ne poate ajuta să mergem mai departe este accesul la informație. Trebuie să fie una corectă și cât mai bine susținută științific. Sensul existenței noastre e de a ne sprijini unii pe alții atunci când ne este foarte greu”, a explicat Gáspár György.