Invățați, învățați și iar învățați!
Articol de dianamatei, 12 octombrie 2020, 15:31
Pandemia a dat peste cap tot ceea ce inseamna invatarea si regulile ei. Un sistem bulversat, cu parinti si copii intr-un haos total. S-a pus lacatul pe portile multor scoli iar elevii merg la scoala in…cealalta camera.
O situatie fara precedent care a dat peste cap vietile tuturor. Cum vom iesi din toata aceasta poveste? Asa ca am cerut parerea specialistului. Marian Stas, expertul nostru in educatie este optimist. „Viata bate filmul, intotdeauna. De 6 luni fata sistemului didactic a explodat o realitate fara precedent. Are si amenintari si oportunitati. Asteptam sa ne cada drobul de sare sau ne mobilizam; aparitie descentralizarii. Cand esti cu pistolul la tampla si pistolul nu e in mana ta trebuie actionat rapid. Este timpul de asumare a acestei schimbari”, spune expertul.
Treaba noastra, a parintilor nu pare a fi grea insa fiecare dintre noi are un nivel de a se adapta. Insa in joc este viitorul… „Trebuie arate limitele. Copiii sunt cei mai sensibili. Parintii nu trebuie sa se erijeze in a tot cunoscatori. Trebuie sa invatam sa spunem: Te pot ajuta cu ceva? Trebuie sa ne facem parteneri copiii. Este nevoia acestei generatii de a face parte din joc. Scoatem din vocabular intrebarea: Ai inteles?”, ne invata Marian Stas.
Suntem prieteni cu copiii si le explicam insa, cu siguranta, spune expertul ei vor fi afectati. Exista solutii. La noi! „Vor fi afectati pentru ca obisnuintele devin a doua natura. Capacitatea de raspuns va scadea. Au nevoie de integritate. Dialogul dintre parinti si copii despre toata aceasta perioada. Este o conversatia necesara, este o lectie a andurantei. Nu avem voie sa abandonam jocul si sa lasam mainile pe langa corp”, este categoric Stas.
O certitudine este ca nu ne mai putem intoarce la sistemul de invatatmant si de invatare de dinainte de pandemie. Ceea ce poate fi un avantaj. Pentru ca asa evoluam, spune expertul. „Este timpul schimbarii de paradigma. Testul cel mai important este testul de integritate. Trebuie sa ne confruntam cu limitele noastre si sa le depasim. Toti. Si parinti si elevi si profesori. Nu dam vina unii pe ceilalti. Procesele educationale nu vor mai fi ca pana acum. Trebuie sa ne adaptam. Altfel pierdem trenul”.
Marian Stas, expert in educatie ne-a invatat astazi, In Comunitate, cum sa gestionam relatia cu copiii si cum sa ii facem sa treaca peste aceasta perioada fara precedent.