Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit

Americanii Paul R. Milgrom şi Robert B. Wilson au câștigat Premiul Nobel pentru Economie. Fiecare premiu este însoţit de un cec în valoare de zece milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Cei doi au adus îmbunătățiri la teoria licitaţiei şi invenţiilor referitoare la noile formate ale licitaţiei.

Teoria licitaţiei este folosită de cercetători pentru a determina rezultatele posibile ale diferitelor formate de licitaţie.

Printre descoperirile celor doi economişti de la Universitatea Stanford este o explicaţie a modului în care participanţii la o licitaţie încearcă să evite aşa-numitul ”blestem al câştigătorului”, adică să plătească un preţ mai mare.

Wilson a arătat că atunci când participă la o licitaţie pentru bunuri cu ”valoarea comună”, ofertanţii tind să facă oferte mai mici decât propria lor estimare de teamă să nu plătească mai mult.

Milgrom a completat ideile lui Wilson cu propria sa teorie cu privire la ”valori private”, atunci când valoarea percepută a unui obiect diferă de la ofertant la ofertant.

Milgrom a descris modul în care vânzătorii pot să se aştepte la venituri mai mari dacă ofertanţii ştiu care este valoare estimată pe care o atribuie ceilalţi ofertanţi bunurilor şi serviciilor scoase la licitaţie.

Ceremonia de decernare a premiilor Nobel, organizată la Stockholm pe 10 decembrie, a fost anulată din cauza pandemiei de COVID-19.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.