VIDEO: Să trăiți bine!

Sursa foto: Traian Băsescu/Facebook

Bucureștiul încearcă să trăiască bine în vremea pandemiei. O capitală a Europei lui 2020 care se apropie de limita îmbolnăvirilor cu COVID-19. O capitală care a a avut alegeri locale.

Câștigătorii s-au ales și așteaptă să se așeze în scaunele următorilor 4 ani. Învinșii trag linie, fac socotelile și își calculează pierderile.

În Bucureștiul pandemiei un fost președinte candidează la primărie. Un fost primar, de două ori, mai vrea încă o dată fotoliul și mulți dintre noi s-au întrebat: de ce?

„Cât timp faci ceva pentru țara ta, nu contează din ce funcție o faci. N-am avut un complex. Eu am considerat că aș fi fost, fără dubii, cel mai bun primar pe care putea să-l aibă Bucureștiul. S-a votat politic, deci bucureștenii vor avea 4 ani de politică. Au preferat să dea un vot util politicienilor”, explică fostul șef de stat.

Traian Băsescu nu s-a aruncat în lupta pentru București cu prima șansă. Ci asumat, cu temele făcute și cu siguranța că nu va lua premiul întâi cu coroniță.

„Am știut precis ce șanse am. Am evaluat și rezultatul. Eu aveam de făcut o treabă, treaba era o ofertă. Ca bucureștenii n-au acceptat-o, e altceva. Am anticipat corect rezultatul”.

Alegerile s-au încheiat, însă, în București, nu este liniște. Carantina bate la ușă. Sau, cel puțin, astea sunt zvonurile. Fostul primar dă un verdict!

„Bucureștiul nu se poate carantina. Unii stau într-un sector și lucrează în altul. Bucureștiul este capitala țării; probabil unii nu au aflat. Nu poți să carantinezi centrul nervos al țării. Nu poți să-l izolezi”.

Autoritățile ne atrag atenția să fim precauți, să ne păzim și să îi păzim și pe cei din jurul nostrum, însă, în opinia lui Traian Băsescu, treaba trebuia făcută altfel.

„Guvernul ia măsurile treptat în loc să le ia pe toate o dată. Trebuie înghețat anul școlar, toată lumea trece la învățământ la distanță, funcționarii nu mai au ce căuta în ministere decât cei care nu pot lucra de acasă; transportul în comun este o calamitate, trebuie lăsată industria să funcționeze, iar managerii să ia măsuri de protejare a personalului; Primăria închisă. Crizele nu se rezolvă cu jumătăți de măsură, cu ceea ce face acum Guvernul.”

Drastic, s-ar zice, însă altfel pierdem bătălia, iar sistemul sanitar se apropie de limită. Politicieni și oameni de rang au ridicat problema constituționalității acestor măsuri pe care trebuie să le respectăm acum. Și nu sunt singurii.

„E o problemă cu legalitatea a ceea ce face Guvernul. Această stare de asediu în care se reduc drepturi. Numai starea de urgență poate duce la așa ceva. Starea de alertă nu este prevăzută în constituție. S-a dat Guvernului un palier rezervat președintelui. Și asta face ca oamenii să nu fie parteneri cu autoritățile”.

Legile sunt stufoase și se aplică greu, iar fostul primar își aduce aminte și explică.

„Orașul este fragmentat dar nu din totdeauna. Eu când am câștigat, am fost primarul unui oraș întreg. În 2002, Adrian Năstase a făcut primării de sector cu buget. Mai mult decât atât a dat atribuțiuni pe care nu le aveau sectoarele. Deci primăria nu poate derula proiecte. jumătate din buget este dat sectoarelor. Bucureștiul trebuie să se extindă, nu trebuie să se închidă în structuri administrative. Cetățenii se sufocă.”

Buucureștiul este sufocat de gunoaie, de poluare, de trafic, iar prioritățile sunt puse pe hârtie haotic.

„Toată lumea vorbește de lipit țevile RADET-ului. Este și asta o necesitate dar nu prima. Bucureștiul trebuie să treacă la energia regenerabilă. Fluidizarea traficului este esențială.”

Contorizarea, linia 41, câinii, demolarea chioșcurilor, stația de epurare de la Glina… Cu asta se laudă fostul primar. Adică, spune el, a făcut ceva pentru București. Și cu măsuri dure! Dar duse la capăt că altfel nu se câștigă!

Însă cu Traian Băsescu rămâne un lucru sigur: „iarna nu-i ca vara!”

Povestea merge mai departe pe BucureștiFM, unde astăzi a venit, În Comunitate, Traian Băsescu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.