Se caută soluții pentru situația creată de epidemia de coronavirus în România!

Sursa foto: Agerpres/ Alex Micsik

Responsabilii din sănătate caută soluții pentru suplimentarea locurilor din spitale în care să poată fi tratați pacienții COVID-19.

Ministrul Sănătății, Nelu Tataru, a precizat că de săptămâna viitoare, în baza unei ordonanțe de urgență care este în pregătire, cazurile ușoare și medii de infectări cu SARS-CoV-2, precum și cele asimptomatice, vor putea fi tratate la domiciliu, sub monitorizarea medicilor de familie, iar cazurile grave vor fi spitalizate.

”Noi avem o ordonanță de urgență care este în pregătire pentru a putea modifica Legea 136, astfel încât cazurile oligosiptomatice sau asimptomatice să rămână la domiciliu, sub supravegherea și monitorizarea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la Departamentul pentru Situații de Urgență, i-a programat pentru investigații suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duși și internați în unitățile spitalicesti. Medicii de familie, prin contracte separate, suplimentare, cu Casa de Asigurări, pot face o monitorizare, telemedicină, primind 30 de puncte pentru fiecare pacient monitorizat sau pot presta servicii medicale la Direcția de Sănătate Publică pentru anchete epidemiologice sau recoltări”, a explicat ministrul Sănătății.

Colegiul Medicilor a subliniat însă că există riscul de îmbolă?vire al medicului de familie care se deplasează la pacientul infectat.
Într-un comunicat al Colegiului se arată că medicii de familie pot asigura doar supravegherea de la distantă a pacienților asimptomatici sau cu simptome minore.

Ministrul Nelu Tătaru nu exclude posibilitatea ca în zonele cele mai afectate de epidemia de coronavirus să fie necesară introducerea unor restricții mai dure.

”Avem astăzi 11 județe cu peste 100 de cazuri noi raportate, plus Bucureștiul, Bucurestiul cel mai mult – 777. Avem, să spunem, mai multe nuclee formate. Dacă în Moldova avem Bacău, Neamț, Iași, Vaslui, Suceava în crestere. Avem Cluj, Alba, Sibiu, Timișul. Avem Prahova și București – cele care în acest moment au o creștere mai accentuată. Incidența este raportată de Grupul de Comunicare Strategică. Noi, la nivelul Ministerului Sănătății, avem o analiză în fiecare zi pe incidența și pe regulile noi adăugate ieri. După cum știți, din incidență se extrag acele focare în care pacienții sunt izolați sau carantinați, rămânând să se recalculeze acele incidențe. Bănuiesc că acesta este și motivul pentru care astăzi nu s-a raportat acea incidență. Suntem într-un moment în care avem o transmitere comunitară accentuată în cele 11 județe, plus Capitala. Rămâne ca evaluarea anchetelor să ne dea și măsura izolării, carantinării și, în viitorul de 10-14 zile, să vedem dacă aceste măsuri restrictive luate vor duce la o scădere a numărului de cazuri noi, prin scăderea transmiterii”, a declarat Nelu Tătaru.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.