VIDEO: Soarta bolnavilor cronici în plină epidemie de COVID-19!
Articol de cristina.toma, 19 octombrie 2020, 18:26
Invitata emisiunii „În Comunitate” de astăzi a fost Rozalina Lepădatu, președinta Asociației Pacienților cu Boli Autoimune.
A avea o boală autoimună nu este ușor în general. Pentru a-și putea desfășura activitatea și a duce o viață normală, persoanele cu boli autoimune trebuie să urmeze un tratament în mod constant și să respecte un stil de viață.
Tratamentul poate consta în luarea zilnică a unei pastile sau poate fi mai complex, mergând până la administrarea periodică a unui complex de medicamente și tratamente. Acestea nu sunt prescrise la întâmplare, ci în urma unui consult medical precedat de efectuarea unor analize periodice.
Însă în timpul pandemiei de COVID-19 mulți dintre acești pacienți nu au mai avut parte de tratamentul necesar. Unele medicamente nu s-au mai găsit cum este cazul Euthyroxului folosit în tratarea hipotiroidiei.
Sigur, problemele sistemului de sănătate sunt multe, iar pandemia de coronavirus pare a le fi înmulțit. Dar și suferințele oamenilor sunt multe, iar în acest caz apare întrebarea: Oare cum se poate armoniza sistemul medical românesc cu nevoile pacienților?
În cazul pacienților cu afecțiuni cronice și autoimune se spune că aceștia vor fi direcționați către spitalele și medicii care îi pot primi sau unde au loc. Medicii curanți ai fiecărui bolnav cu boli autoimune sună la alți medici până când găsesc unii care sunt dispuși să îi primească și acești pacienți.
Mulți bolnavi cu boli cronice nu au mai putut face controalele periodice și analizele necesare pentru a lua tratamentul de care au nevoie. Însă soarta acestor bolnavi cu boli autoimune nu pare a interesa autoritățile. De asemenea, și numărul medicilor a scăzut, mulți plecând în străinătate.
Bolnavii cronici au sentimentul că au fost lăsați la voia întâmplării. Chiar dacă aceștia s-au întâlnit cu membrii Comisiei pentru sănătate din Parlament, nu au putut rezolva mai nimic.
Cei care sunt puși să managerieze sănătatea par rupți de politicile de sănătate europene. Medicii dar și restul personalului medical ar fi trebuit să fie instruiți cum să procedeze în cazul bolnavilor de COVID-19 si cum să se echipeze dezechipeze fără să se infecteze.
Criza medicamentelor pentru pacienții cu afectiuni autoimune continuă. Criza Euthyroxului totuși este pe cale să se rezolve prin importarea a 400.000 de cutii în plus. Degeaba bolnavii sunt acuzați că și-au făcut stocuri pentru că nu au avut de unde.
Alte medicamente au fost cumpărate la începutul pandemiei, ca Plaquenil de exemplu, despre care se spunea că tratează COVID-19.
Însă mai sunt și alte medicamente necesare celor cu afecțiuni cronice și autoimune care lipsesc.
Cei care au afecțiuni cronice și autoimune în această perioadă sunt foarte disciplinați și prudenți și caută să stea mai mult acasă, să lucreze de acasă, să poarte mască, să își limiteze ieșirile.
De asemenea, ei îi roagă pe cei care simt că sunt răciți sau prezintă simptome de răceală să rămână acasă, iar pe cei care sunt sănătoși să respecte aceste măsuri simple precum portatul măștii, distanțarea fizică, să se spele pe mâini si să se dezinfecteze ori de câte ori este posibil pentru a nu se îmbolnăvi.