Cinema, evenimente online de astăzi, 22 octombrie
Articol de , 22 octombrie 2020, 12:41
* În cadrul programului Giovedì al Cinema / Joia la film, Institutul Italian de Cultură vă propune spre vizionare pe platforma www.mymovies.it/live/truecolours/, în intervalul orar 20.00 – 24.00, comedia „Moschettieri del Re – La penultima missione” realizată de Giovanni Veronesi. D’Artagnan (Pierfrancesco Favino), Athos (Rocco Papaleo), Aramis (Sergio Rubini) şi Porthos (Valerio Mastandrea) sunt un crescător de animale analfabet, un castelan libidinos, un călugăr datornic şi un hangiu beţiv care, din dragoste de ţară, vor fi din nou muschetari. Puţin mai în vârstă, cinici şi blazaţi, dar încă foarte pricepuţi cu săbiile şi muschetele, ei sunt rechemaţi la aventură după mai bine de douăzeci de ani de către regina Anna (Margherita Buy) pentru a salva Franţa de comploturile de la curte puse la cale de perfidul cardinal Mazarin (Alessandro Haber) împreună cu conspiratoarea sa Milady (Giulia Bevilacqua). Codul de acces pentru a viziona acest film este publicat pe pagina de Facebook a Institutului.
* Doar astăzi mai puteţi viziona gratuit pe unlimited.tiff.ro patru dintre cele mai importante producţii din ultimul an propuse de CinePOLSKA – Festivalul Filmului Polonez online:
– drama „Şarlatanul”, film pasionant regizat de Agnieszka Holland, propus de Cehia la Oscar, despre vindecătorul ceh Jan Mikolášek, născut la sfârşitul secolului al XIX-lea şi cunoscut drept Znachor, care timp de 60 de ani a tratat artişti, oameni de afaceri, politicieni, iar figura sa a fost înconjurată de mister şi controverse;
– „Supernova”, thriller dramatic de Bartosz Kruhlik ce spune o poveste aparent simplă, dar plină de suspans şi de consecinţe neaşteptate: un cunoscut politician provoacă un accident de circulaţie pe un drum de ţară, în urma căruia trei oameni se luptă să trăiască;
– drama „Totul pentru mama mea” realizată de Małgorzata Imielska despre relaţiile de familie din Polonia contemporană denaturate şi idealizate de social media, care în film se dovedesc a fi o mare traumă;
– „Icar. Legenda lui Mieczyslaw Kosz”, o biografie emoţionantă realizată de Maciej Pieprzyca a genialului pianist de jazz şi compozitor Mieczysław Kosz, de la băiatul provenit dintr-o familie săracă, care-şi pierde vederea la o vârstă fragedă, până la momentul în care, prin propriile forţe, devine un artist remarcabil.
* Până pe 24 octombrie Itinerama Travel Film Festival vă propune să vizionaţi gratuit online, filmul documentar biografic „Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin”, de Werner Herzog care dezvăluie poveşti ale unor triburi pierdute, ale unor rătăcitori şi visători în timp ce îşi urmează propria călătorie prin America de Sud, Australia şi Marea Britanie, inspirată de pasiunea pentru viaţa nomadă împărtăşită cu legendarul scriitor şi aventurier Bruce Chatwin, prietenul său ucis de SIDA.
* Până Duminică 25 octombrie inclusiv, Cinema Arta din Cluj-Napoca postează cinci filme pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare, valabile 24 de ore din momentul achiziţionării lor.
˟ Trei dintre acestea sunt realizate de Ion Popescu-Gopo:
– comedia fantezistă „S-a furat o bombă”, realizată în 1961 cu: Iurie Darie, Emil Botta, Haralambie Boroş, Puiu Călinescu, Ovid Teodorescu, Liliana Tomescu, Eugenia Balaure, Tudorel Popa, Cadet Niculescu, Cella Dima, Geo Saizescu, Horia Căciulescu, Florin Piersic, Constantin Brezeanu, Ion Atanasiu-Atlas, Jean Dănescu;
– „Faust XX”, parodie cu Emil Botta, Iurie Darie, Jorj Voicu, Stela Popescu, Ewa Krzyzewska;
– filmul SF „Comedie fantastică”, cu: Dem Rădulescu, Cornel Coman, Vasilica Tastaman, George Mihăiţă, Martha Hertzeg, Jorj Voicu, Horea Popescu, Rodica Popescu, Coca Andronescu, Haralambie Boroş, Horia Căciulescu.
˟ Se adaugă dramele:
– „Mommy / Mami”, realizată de Xavier Dolan cu Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon, Suzanne Clément, ce spune povestea unei femei văduve, mama unui adolescent în vârstă de 15 ani care suferă de sindromul ADHD, al cărei efort disperat de a avea grijă de băiatul ei de una singură pare a primi un ajutor nesperat din partea unei misterioase fete mutată recent pe strada lor, Kyla;
– „Systemsprenger / Copilul-problemă”, de Nora Fingscheidt, distinsă cu premiul Alfred Bauer la Berlinale 2019, al cărei personaj titular excelent interpretat de Helena Zengel, este Beni, o fată delicată, dar plină de energie, care reuşeşte să scape rapid din orice loc în care sistemul o plasează ca să se întoarcă cât mai repede la mama ei, o femeie copleşită de imprevizibilitatea propriei fiice.
* Tot până pe 25 octombrie are loc a doua parte online a Astra Film Festival (AFF) de la Sibiu ce propune publicului documentare postate aici. Dintre acestea 10 concurează în competiţia „Voci emergente ale documentarului”, iar alte 10 în competiţia „Europa centrală şi de Est”. Publicul poate alege să vizioneze 10 dintre cele mai apreciate filme ale ediţiei Astra Film Festival 2020 Open Air şi alte 11 filme din Arhiva de aur AFF. Filmele pot fi accesate contra cost şi numai de pe teritoriul României.