Convorbire la nivel înalt româno-elveţiană
Articol de , 26 octombrie 2020, 21:20
Stadiul cooperării bilaterale româno-elveţiene şi gestionarea pandemiei de COVID-19, s-au aflat printre temele discuţiei care a avut loc telefonic, între preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Simonetta Sommaruga. Dialogul de azi dintre cele două oficialităţi, a fost solicitat de partea elveţiană.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul convorbirii au fost abordate subiecte precum stadiul cooperării bilaterale, gestionarea pandemiei de COVID-19, relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Elveţia, dar şi aspecte ale agendei internaţionale.
Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat nivelul relaţiilor româno-elveţiene, reflectat atât prin dinamica dialogului politic bilateral, cât şi prin importantele investiţii elveţiene din ţara noastră.
Preşedintele României a evidenţiat de asemenea, aportul pozitiv adus în economia şi societatea elveţiană de cetăţenii români, apreciind de asemenea şi activitatea oamenilor de afaceri elveţieni în România, a precizat Administraţia Prezidenţială.
În ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, şeful statului român a subliniat faptul că evoluţia recentă înregistrată în majoritatea statelor europene, este una îngrijorătoare, pe fondul creşterii numărului de cazuri de infectare.
În context, Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru implementarea adecvată a măsurilor convenite la nivel naţional şi european, coroborată cu menţinerea unui nivel ridicat al dialogului şi cooperării cu toţi partenerii europeni, inclusiv Elveţia, care să permită gestionarea cât mai eficientă a efectelor acestei pandemii şi asigurarea unei reveniri economice sustenabile.
De asemenea, preşedintele Iohannis a evidenţiat importanţa cooperării la nivelul Spaţiului Economic European pentru gestionarea crizei de sănătate actuale, salutând în acest context faptul că Elveţia a fost inclusă în mecanismele Uniunii Europene de gestionare a pandemiei.
Cu acelaşi prilej, şeful statului român a exprimat sprijinul pentru consolidarea relaţiilor instituţionale dintre Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană şi şi-a manifestat speranţa că, odată cu respingerea de către cetăţenii elveţieni a iniţiativei de denunţare a Acordului dintre Uniunea Europeană şi Elveţia privind libera circulaţie a persoanelor, se vor crea premisele pentru finalizarea Acordului Cadru Instituţional UE – Elveţia, a mai precizat Administraţia Prezidenţială.
Cu prilejul convorbirii telefonice de azi, partea elveţiană a adresat o invitaţie preşedintelui României de a efectua o vizită oficială în Confederaţia Elveţiană în cursul anului următor.
Invitaţia a fost acceptată de preşedintele Klaus Iohannis, urmând ca data vizitei să fie stabilită ulterior, a mai menţionat Administraţia Prezidenţială.