Scoala pe calculator!
Articol de dianamatei, 28 octombrie 2020, 16:49
Digitalizarea educatiei! O initiativa si un program care ar putea scoate la lumina un invatamant de calitate. Ministerul Educației și Cercetării a lansat pe 26 octombrie, procesul de elaborare a Strategiei privind digitalizarea educației din România 2021 – 2027 – SMART.Edu Este un apel la acțiune pentru o cooperare mai strânsă a tuturor factorilor interesați, pornind de la următoarele priorități: Accesibilitate, Conectivitate, Comunitate, Ecosistem educațional digital, Inovare și Sustenabilitate.
Subsecretarul de stat Jean Badea explica ce vrea acest proiect. „Tehnologia este necesara indiferent de pandemiei, ne dorim dezvolatrea competentelor digitale si de catre elevi si de catre profesori si accesul tuturor unitatilor de invatamant la internet. Din cele peste 22 de mii de cladiri in care se desfasoara activitati de invatamant 5 mii nu erau conectate la internet. Am reusit sa extindem accesul acolo unde exista internet.”
Ce facem insa cu zonele in care nu exista nici apa macar iar de internet nici nu poate fi vorba. „Bucuresti-Ilfov este zona favorizata pentru ca stam mai bine din punct de vedere economic. Trebuie sa reducem decalajele intre zonele defavorizate. La Bucuresti s-au facut interventii. S-au distribuit peste 8 mii de tablete la nivel local. Pana la acest moment au ajuns pana la 26 de mii de tablete, la nivel national. Din pacate procesul nu s-a desfasurat asa cum am vrut noi pentru ca a inceput criza dispozitivelor pe piata internationala”, spune Badea.
Insa autoritatile centrale mizeaza pe ajutorul celor locale: „S-au alocat fonduri directionate catre insepctorate si unitati de invatamant ca sa se poate desfasura achizitii descentralizate”.
Pandemia a venit pe neasteptate. Asa cum ne prinde, de obicei, si iarna. Iar autoritatile au incercat sa se descurce cum au putut. Si, binenteles, bubele vin din trecut. „Sistemul nu a fost pregatit pentru aceasta criza. Iata de ce ar fi fost nevoie de o digitalizare cu multi ani in urma. Este o parte si a proiectului Romania educata al presedintelui Iohannis”.
Lucrul cu calculatorul nu e, insa, o treaba usoara, mai ales pentru cei trecuti de prima tinerete care se descurca, mai bine, cu pixul pe hartie. Dar, invatam, invatam, invatam. „In procesul didactic cea mai importanta este maiestria cadrului didactic. Multi s-au instruit singuri sa faca fata. S-au facut si cursuri de formare. Apoi a fost si Telescoala profesorilor, in parteneriat cu TVR”, puncteaza oficialul.
Si cum cei sapte ani de acasa, cu tot ce presupun ei, ii avem de la parinti, rolul lor este important. „Rolul parintilor este determinant la participarea copiilor la educatie. Doar un tandem profesor-parinte-elev- va fi de succes. Cadrul didactic are procese specifice de evaluare pentru copii”, atrage atentia Jean Badea.
Orice proiect are nevoie de bani. Banii vorbesc in orice domeniu, cu atat mai mult in ceea ce priveste digitalizarea. De unde vin? „Contam pe mediul privat si pe societatea civila. Multe dintre proiecte au fost desfasurate de companii private. Trebuie aduse impreuna cele 2 medii: privat si cel de stat. O data ce va exista o strategie asumata la nivel guvernamental, masurile vor trebui finantate. Vor fi si bani europeni”, conchide consilierul.
Despre digitalizarea educatiei am vorbit astazi, In Comunitate, cu subsecretarul de stat in Ministerul Educatiei, Jean Badea.