“Solidaritatea Sanitară” contrazice Ministerul Sanatatii-Nu ne furați eroii decedați la datorie!
Articol de arionmihaela, 29 octombrie 2020, 02:43
Federația “Solidaritatea Sanitară” din România atentioneaza ca numarul persoanelor din domeniul medical infectate si al celor decedate din cauza infectarii cu COVID-19 nu coincide cu cel facut public de autoritati.
„Informațiile care circula in spațiul public indicând surse oficiale, respectiv Ministerul Sănătății și Grupul de Comunicare Strategică, precizează că „Până în data de 27 octombrie 2020, un număr de 3847 cadre din rândul personalului medical (medici, asistenţi medicali, ambulanţieri şi infirmieri) au fost depistate pozitiv cu noul coronavirus. Au fost înregistrate şi 33 DECESE în rândul aceluiaşi personal medical”
Conform monitorizării impactului pandemiei COVID-19 desfășurată pe Platforma https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/, până la aceiași dată au fost înregistrate 41 DE DECESE din rândul „aceluiași personal medical”, respectiv: 18 asistente medicale, 15 medici, 4 infirmiere, 2 ambulanțieri, un brancardier și o îngrijitoare.
Nu înțelegem cum ne sunt numărați eroii de către autorități, toate decesele monitorizate de noi putând fi identificate ușor, pe platformă precizându-se inclusiv unitatea în care și-a desfășurat activitatea, vârsta, categoria profesională, data decesului și numărul comorbidităților cunoscute.
Conform datelor de pe Platformă, până în data de 27 octombrie 2020 s-au înregistrat 45 de decese din care:
– 42 de decese în sectorul de activitate Sănătate: 17 asistenți medicali, 15 medici, 3 infirmiere, 2 ambulanțieri, 1 brancardier, 1 îngrijitoare, 3 personal nemedical)
– 3 decese în sectorul de activitate Asistență socială: o asistentă medicală, o infirmieră și o asistentă socială.
Numărul total al personalului infectat cu SARS-CoV-2, incluzând personal medical și nemedical, este de 7499 din care:
– 6679 în sectorul de activitate Sănătate;
– 820 în sectorul de activitate Asistență socială.
În contextul lipsei de coerență și a veridicității datelor centralizate și furnizate de autorități, demersul nostru de monitorizare continuă a salariaților pe perioada pandemiei constituie un instrument necesar și indispensabil pentru a reglementa o protecție adecvată a personalului greu încercat în această perioadă.
Suntem în situația unei erori în procesul de numărare sau a unei lipse de respect față de memoria cadrelor medicale răpuse de COVID-19?
Update (28.10.2020, ora 12.10): între timp s-a mai adăugat în aplicație un deces din rândul cadrelor medicale: asistentă medicală, Secția de Ortopedie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, 45 ani, data deces 27.10.2020″